• BIST 9548.09
  • Altın 2497.55
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.541
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Zozani" TBMM'ne Yeşilova'yı sordu

Zozani" TBMM'ne Yeşilova'yı sordu
Hakkari HDP Milletvekili Adil Zozani, Türkiye Büyük Millet Meclisine Şemdinli Yeşilova köyünde yaşanan İHA muhabiri başta olmak üzere 6 yurttaşın yaralanmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi Yeşilova köyü yakınlarında meydana gelen olayda İHA muhabiri Ayhan Dinç olmak üzere 6 kişi yaralanmıştı. Hakkari Milletvekili Adil Zozani, TBMM’ne soru önergesi vererek  İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından, Anayasa’nın 98 ve Meclis İçtüzüğü’nün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Zozani verdiği önergede Hakkari’nin Şemdinli sınır köyü Yeşilova’da Türkiye askerleri yine köylüler üzerine ateş ederek, çok sayıda yurttaşı yaralayarak yine bir insan hakları ihlaline imza atmıştır denildi.

Açıklamada,” İŞID çetelerinin Türkiye’den Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçeceği duyumu üzerine kalabalık bir grup, Şemdinli sınırına yaptıkları yürüyüş esnasında askerler hedef gözeterek halka ateş açmıştır. Açılan ateş sonucunda alınan bilgilere göre altı 6 yurttaş yaralanmış, bunlardan beş tanesi sınırın öbür tarafına geçerek tedavileri Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılmıştır.

Yine yaralanan bir kişi ise, bölgede meydana gelen gelişmeleri takip etmek üzere giden İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabiri Ayhan Dinç olmuştur. Dinç koluna isabet eden mermi ile kolu kırılmış ve daha sonra Şemdinli Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştır. Dinç’in ifadelerine göre, IŞID çetesi üyelerinin Şemdinli üzerinden Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçtikleri, halkın buna tepki göstermek üzere sınıra yürüdüğünü, bu esnada Şemdinli sınır  karakolu (1055 Sınır Karakolu Askerleri)

 tarafından kitle üzerine hedef gözetilerek ateş açıldığını ve çok sayıda vatandaşını yaralandığını ifade etmiştir. Kendisinin de silahla yaralandığını ve tedavi altına alındığını orada bulunmasının tek nedeninin haber takibi yapmak olduğunu dile getirmiştir. Halkın üzerine bilinci bir şekilde ateş açarak çok sayıda yurttaşın yaralanmasına neden olan olayın bir an önce araştırılarak, gerekli idari ve cezai soruşturma başlatılmalıdır.

Askerlerin halkın üzerine ateş açmasının altında yatan gerçekliğin de mutlak suretle ortaya çıkarılması gerekmektedir. Yine vahşilikte sınır tanımayan İŞİD çetelerinin Şemdinli üzerinden bölgeye gönderilmesi iddiaları da son derece ciddi olup, bölge halkını rahatsız etmektedir. Bu iddiaların da gerekli makamlara tarafından bir an önce açıklanması gerekmektedir”

“SAYIN İÇİŞLERİ BAKANIMIZ ALA’NIN BU SORULARI CEVAPLANDIRMASINI İSTİYORUM”

İçişleri bakanlığına 6 kalem altında sorular sorarak bu soruların cevaplandırmasını istedi. Zozani,” Sayın içişleri bakanımızın bu soruları cevaplandırmasını istiyoruz. İŞİD Çete elemanlarının Türkiye’den Irak Kürdistan Bölgesi’ne Şemdinli üzerinden geçtikleri iddiaları doğru mudur? Bu iddia yerel halkı yeteri kadar kaygılandırıp harekete geçirmiş olmasına karşın neden hala yetkili bir ağızdan bu konuda bir açıklama yapılmamıştır.

Şemdinli Yeşilova Köyü’nde meydana gelen ve 6 yurttaşını yaralanmasına neden olan olay hakkında Bakanlığınıza intikal eden bilgilen nelerdir? Türkiye sınırları içerisindeki Türkiye askerleri tarafından yapılan bu ateşin emrini kim vermiştir. Sınıra yürüyen ve demokratik tepkilerini dile getiren ve hiçbir şiddet eylemeni başvurmadan sadece dikkatleri bu konuya çekmek isteyen bu halk üzerine ateş açılmasının nedeni nedir.

Yaralananların kimlikleri ve sayıları hakkında Bakanlığın bilgisi var mıdır. Yaralanan gazeteci Ayhan Dinç’in mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir girişim başlatılmış mıdır. Olayın sorumluları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır” dedi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 3886 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim