22 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara11°C

29 MAYIS ARI GÜNÜ

29 mayıs arı günü

Hakkari Eğitim, Sanat, Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, arıcılığın, dünyada en yaygın tarımsal etkinliklerinden biri olduğunu söyledi.

29 Mayıs 2012 Salı 12:48

Haber. Feyzullah Taş- 29 Mayıs Arı Günü sebebi ile bir açıklama yapan Sefer Kaçmaz, Türkiye'nin dünyadaki bal florasının yüzde 75’ne sahip olduğunu belirtti. Kaçmaz, Hakkari'nin ise mikroklima özelliği gösteren, yılın 10 ayının karla kaplı olduğu 3 bin rakımında 32 dağı, 3 bin 500 metrede 18 dağı ve 4 bin metre yükseklik seviyesindeki birçok dağın yer aldığı dar bir coğrafyada bulunduğunu anlattı.

Bu dar alan içindeki topoğrafik farklılıklar nedeni ile Hakkari'deki arıcılık sezonunun, diğer yörelere göre daha uzun sürmesinin 2 bin 500 endemik bitkinin varlığı ile dünya arıcılık merkezi haline getireceğini anlatan Kaçmaz, ”Türkiye, biyolojik çeşitliliğin çok fazla olduğunu, bal veren bitkiler yönünden zengin bir ülkeyiz. Arıcılık için önemli nektar kaynağı olan bitkiler; kültür bitkileri, doğada kendiliğinden yetişen bitkiler ve ağaçlar ve çalılar olmak, binlerce çeşidi vardır.

Üreticiye, bal diye glikoz satmayalım, kutsal kitabımızda şifa kaynağı olarak belirtilen balı da zehire dönüştürmeyelim. Arının doğadan topladığı bal özü ile şekerden yaptığı bal arasındaki farkı bilerek Hakkari ekonomisinin can damarlarından birisi olan arıcılığa odaklanalım. Berçelan yaylaları ve zengin florasında karlı olarak yapılabilecek en güzel tarım kollarından bir tanesi.

Hakkari, Doğu Anadolu ve Güneydoğu arasında geçit bölgesi olması özelliği ile her iki bölgeye ait zengin florayı bünyesinde barındırmasından dolayı çok yüksek kalitede bal elde edilebilen bir ildir. Arıcılardan şeker kullanmadan tamamen doğal ve organik bal üretmeleri gerekir. Üreteceğimiz balı sertifikalı hale getirip bütün dünyaya, bu bal organik ve şifalıdır diye pazarlamalıyız. Bu alana akasya, ahlat, erik, alıç, kestane, iğde, kekik, güven, fiğ, sığır kuyruğu, yonca gibi bitkiler dikelim ve ekelim. GDO'lu ürünlerin arının yeterli bal ve döllenme sağlayamadığına, bilim adamları, arının ömrünü kısalttığı yönünde görüş bildiriyorlar. Çiçeğin olmadığı yerde arıcılık yapmak mümkün değildir.

Bu nedenle yıl içinde bal veren bitkiler ve ağaçlar tohumları, kekik tohumu, sedir tohumu, kestane tohumu, akasya tohumu, badem,alıç tohumu, erik, şeftali, iğde tohumu.geven tohumu ve ters lale tohumu dağıtılacaktır. 29 Mayıs 2012 Dünya Arı Günü'nde, arı otu ve akasya tohumu arıcılara dağıtılacaktır. Gelin dağların kentini, dünya kilim merkezi olduğu gibi dünya arıcılık merkezi haline getirelim” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.