17 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara8°C

8 KASIM DÜNYA KALİTE GÜNÜ

8 kasım dünya kalite günü

(HESKA-DER) “8 Kasım Dünya Kalite Günü” etkinlikleri kapsamında bir sergi düzenleyerek 7 milyon kekik, binlerce sedir, kestane, ıhlamur, akasya, arı otu ve ters lale tohumu dağıttı.

08 Kasım 2012 Perşembe 12:56

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası’nda (HATSO) düzenlenen programa Hakkari Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, HATSO Meclis Başkanı Cemal Erip ve kurum amirleri katıldı. Burada bir konuşma yapan HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, Anadolu’da 9 bin yıllık tarihi olan arıcılığın dünyada bilinen en eski tarımsal faaliyetlerden biri olduğunu söyledi.

Dünyada arıların yaşayabileceği en uygun ve en zengin ortamın Anadolu’da bulunduğunu kaydeden Kaçmaz, Türkiye’nin dünya ballı bitkiler florasının yüzde 75’ine sahip olduğunu da kaydetti. Arıcılık için önemli nektar kaynağı olan binlerce çeşit bitkinin Hakkari’de mevcut olduğunu ifade eden Kaçmaz, arıcılığın toprağa bağlı olmayan diğer tarımsal faaliyetlere göre daha rahat ve ekonomik olan bir çeşit tarımsal faaliyet olduğunu belirtti.

Lezzetli bir bal elde etmek için bölgenin nektar ve polen verimi bol olan bitkilere ihtiyacı olduğunu ifade eden Kaçmaz, bu nedenle her bölgenin kendine has bazı doğal ballı bitkileri olduğunu, buna ek olarak ekim ve dikim yolu ile arılar için mera ve nektar kaynağını oluşturduğunu belirtti. Kaçmaz, “Balın; difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır.

Einstein ‘Arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir’ demişti. Hakkari’de üretilen balın markalaştırılması ve buna paralel olarak arıcılıkla geçimini sağlayan ailelerin ekonomik gelir düzeylerinin yükseltilmesine yönelik HESKA-DER olarak ballı bitki türlerini tanıtmak, tohumlarını dağıtmak ve bal çeşitlerini ortaya koymak amacıyla tüm dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Hakkâri’de de 8 Kasım Dünya Kalite Günü’nün kutlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye’nin dış dünyadaki rekabet gücünün daha fazla artırılabilmesi için üreteceği balın kalitesini artırması gerekmektedir. Arıcılıkta; verimliliğin artırılması ve kalitenin korunmasına yönelik olarak değişik çalışmalar yürütülmelidir. Anzer balına tat ve koku veren yüzlerce çiçekli bitkiden biri olan Anzer, bir kekik türüdür ve bu kekik türü ilimizde de mevcuttur.

Ancak ilimizde doğal florada yetişen bitkilerin ticari amaçla toplanması, bitkilerin neslini tehlikeye sokacağından, bitkinin tarımının yapılması gerekmektedir. Bu konuda Hakkâri Üniversitesi bünyesinde Arıcılık ve Arı Ürünleri Araştırma Merkezi’nin kurulması, Hakkâri balının bir marka olarak Türkiye ve dünyaya açılması gerekmektedir. Gelin, Hakkari’yi dünya arıcılık merkezi haline getirelim. Bu amaçla da HESKA-DER olarak ballı bitki türleri sergisi ve 7 milyon kekik, binlerce sedir, kestane, ıhlamur, akasya, arı otu ve ters lale tohumunu Dünya Kalite Günü’nde arıcılara dağıttık” şeklinde konuştu. Hakkarihabertv.com

sefer-kacmaz-1.jpg

sefer-kacmaz-2.jpg
 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.