30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara15°C

AKDOĞAN: TBMM' NE YÜKSEKOVA İÇİN ÖNERGE VERDİ

Akdoğan: TBMM' ne Yüksekova için önerge verdi

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan sokağa çıkma yasağı ve öncesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle bölge esnafı özellikle Yüksekova esnafın yaşadığı sorunlara ilişkin ekonomi bakanın cevaplaması istemiyle meclis başkanlığına soru önergesi verdi.

01 Nisan 2016 Cuma 11:20

Milletvekili Akdoğan TBMM’ne verdiği soru önergesinde  Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi, İran ve Irak’a yakınlığı nedeniyle sahip olduğu stratejik konum gereği önemli bir ticaret merkezidir dedi.

Akdoğan,” Yüksekova’da bulanan Esendere Sınır Kapısı vasıtasıyla yapılan sınır ticareti sadece Yüksekova esnafı için değil, aynı zamanda Hakkâri ve diğer ilçe esnafları için de önemli bir ticari kazanç kaynağıdır.

Hakkâri ve ilçelerinde üretim sektörlerinin son derece kısıtlı olması, yöredeki sınır ticaretini de ekonomik piyasanın en önemli geçim kaynağı haline getirmiştir. Ancak, son altı aydır yaşanan çatışmalar ve Esendere Gümrük Kapısı'nın sınır ticaretine kapatılmış olması, piyasa kaynaklarını büyük oranda etkilemiştir.

Böylece, ticari faaliyetlerinin tamamına yakını sınır ticaretine bağlı olan yöredeki ekonomik hayat, durma noktasına gelmiştir.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Yüksekova Ticaret Sanayi Odası verilerine göre; bu zaman diliminde esnafların yaşadığı maddi kayıp ve devletin esnaflara kestiği cezalar 120 Milyon TL civarındadır. Özellikle Hakkâri Valiliği'nin, 13 Mart 2016 tarihinde Yüksekova ilçesinin tamamı için uygulamaya koyduğu sokağa çıkma yasağı ile birlikte esnaf ve ticari faaliyetler tamamen son bulmuştur.

Yüksekova genelinde yaklaşık 1400 esnaf ve zanaatkâr ticari faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır. Bu esnafların bankalara yaklaşık 10-12 Milyon TL kredi borcu bulunmaktadır.

 Ancak ilçedeki hiçbir işletme çalışamadığı için bu borçlar ödenememektedir. Dolayısıyla, esnafların bir kısmı yasal takip altında olup, bir kısmı ise hakkında haciz işlemleri başlatılmış durumdadır.

2015 Temmuz ayında başlayan ve halen devam eden çatışmalı  süreçle beraber, bankaların geri gönderdiği çek sayısı yaklaşık 12000 civarındadır. Sokağa çıkma yasağının başladığı tarihten beri yaklaşık 20 gündür depo ve stoklarda bulunan kısa ömürlü mamüller ya çürümüş ya da devam eden savaş ortamı dolayısıyla kullanılamaz hale gelmiştir.

BU BAĞLAMDA:

Yüksekova ile Hakkâri ve ilçe esnafları için önemli bir gelir kaynağı olan Esendere Gümrük Kapısı hangi gerekçelerle yaklaşık altı aydır ticari faaliyetlere kapatılmıştır? Esendere Gümrük kapısı ne zaman açılması planlanmaktadır?

Esendere Gümrük Kapısı'nın kapalı olmasından dolayı, ticari faaliyetlerin tamamı gümrük kapısına bağlı olan esnafların yaşadığı ticari kayp nasıl gidirilecektir? Gümrük kapısın kapalı olmasından dolayı ticari faaliyetlerine son vermiş esnafa yönelik nasıl bir planlama yapılmaktadır?

Yüksekova çarşı merkezi esnafının ticari kayıpları nasıl karşılanacaktır? Bu zaman diliminde devlet tarafından esnaflara kesilmiş cezalar tahsil edilecek midir?

Hakkari Valiliğin, 13 Mart 2016 tarihinde uygulamaya koyduğu sokağa çıkma yasağından dolayı Yüksekova esnafın maddi kaybı nasıl karşılanacaktır? Esnafların maddi kayıpların tespiti konusunda bir çalışma yapılacak mı? Depolarda bozulmaya başlayan ticari malların kurtarılması ve değerlendirilmesi için bir çalışma yapılacak mı?

Çatışmalardan dolayı iş yerleri yakılan, yıkılan esnaflar için ne yapılacaktır? İş yerlerini yeniden kurmak için ne tür destek sağlanacaktır?

Sokağa çıkma yasağından dolayı ticari faaliyet yürütemeyen Yüksekovalı esnafın bankalara olan ve 12 Milyon TL olduğu söylenen kredi borçların geri ödenmesi yapılamadığı için yasal takip altında olan, ya da haciz uygulanan esnaflara destek sunulacak mıdır?

Bankalara kredi borcu olan esnafların kredi ödemeleri ertelenecek midir? Kredilere işlenen faizler ne oranda kısıtlanacak? Bankalar tarafından geri gönderilen çekler ertelenecek midir? Ertelenecekse, kaç ay ertelenecektir?

Devletin, esnafları desteklemek amacıyla açıkladığı destek kredilerden; “memur kefil, ev ya da iş yeri ipotek” gibi bürokratik banka işlemleri yüzünden esnaf yeteri kadar faydalanamamaktadır. Özellikle iş yeri, evi yakılmış, yıkılmış Yüksekova esnafı bu kredilerden nasıl faydalanacaktır? Esnafların bu kredilerden faydalanması için kolaylaştırıcı koşullar uygulanacak mıdır?

Yüksekova’da ticari faaliyet yürüten esnafların defterlerin incelenmesi için görevlendirilen müfettişlerin can güvenliği gerekçesiyle bütün esnafların defterlerini alıp Van ikine gelmesini talep etmesi bir keyfilik oluşturmaktadır. Sokağa çıkma yasağından dolayı dışarı çıkılmasına izin verilmeyen esnaf, defterleri nasıl olup da Van iline götürecektir? Bu konuda esnafa kolaylık sağlanacak mıdır?

Devletin anayasal görevi olan; “para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirler almasıi” güvenlik çerçevesi dışında genel olarak nasıl alacaktır?” dedi. Hakkarihabertv.com

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.