07 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara14°C

AP’NİN TÜRKİYE RAPORU İADE EDİLDİ

AP’nin Türkiye raporu iade edildi

Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunu işleme koymadan iade etti.

17 Haziran 2016 Cuma 20:22

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Hollandalı sosyalist üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporu iade edildi.

Rapor, 14 Nisan’da Genel Kurul’da 133 oya karşı 375 oyla kabul edilmişti.

Rapor, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel tarafından AP’ye geri gönderildi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, iki ay önce kabul edilen AP raporu Türkiye’nin AB Daimi Temsilciğine bugün gönderildi. Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği, raporu gelir gelmez işleme koymadan geri gönderdi.

Raporda, ifade ve basın özgürlüğünde gerileme olduğu, hapisteki gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği yer alıyor ve “Cumhurbaşkanına hakaret” davaları kınanıyordu.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’e tahliye yolunu açan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına yönelik sözleri de kınandı.

Raporda, Kürt meselesiyle ilgili de sokağa çıkma yasaklarının acilen kaldırılması, operasyonların hukuka ve insan haklarına uygun yürütülmesi, sivillerin öldürülmemesi, yaralılara acilen yardım götürülmesi çağrısı yapılıyor.

Geri gönderilen ikinci rapor

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AP raporunda Türkiye’den Ermeni Soykırımı’nı tanıması isteğine atıf yapılmasına tepki göstermiş, “Bu nedenle, bu raporu da yok hükmünde sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” demişti.

Daha önce de “Rapor bu haliyle geçerse iade edeceğiz” dedi.

Bu, geri gönderilen ikinci Türkiye raporu.

Toplam geri gönderilen belge sayısı 6 oldu.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.