17 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara11°C

BARIŞ İÇİN GRAFİTİ

Barış için grafiti

Kıbrıslı Türk ve Rum gençler, ara bölgede grafiti sanatı aracılığıyla barış ve uzlaşma mesajı verdiler.

10 Haziran 2012 Pazar 13:06

Grafiti sanatı aracılığıyla barış ve uzlaşma sürecine katkı için geliştirilen ve barışa dair fikir ve mesajların yayılmasını amaçlayan proje çerçevesinde düzenlenen etkinlik, Birleşmiş Milletler Gelişim Projeleri Aktiviteleri (UNDP-ACT)’ın finansmanı ve Youth Power Küçük Hibe Programı’nın katkılarıyla Peace Center Cyprus ve EMAA tarafından gerçekleştirildi.

16 yaş ve üzeri Kıbrıslı Türk ve Rum gençler, hem kişisel hem de ekip çalışmalarında bulunurlarken, katılımcılar profesyonel grafiti sanatçılarından aldıkları eğitim doğrultusunda barış ve uzlaşma konusundaki fikirlerini grafiti sanatıyla ifade etti.

Etkinliğin katılımcılarından Kıbrıslı Rum Darnika Lauv, “Burada olmaktan çok mutluyum çünkü bu proje iki toplumun birbirine yaklaşması için iyi bir fırsat. Bu proje bir devrim değil, fakat iki toplumun aynı amaçla yan yana gelmesi bir değişiklik yaratabilir. Bu proje daha sonraki projeler için ilham kaynağı olabilir, böyle bir etkinlik her yıl düzenlenebilir” dedi.

Larnaka Amerikan Akademisi’nde öğrenim gördüğünü belirten Peter Harry Dumbels da, “Buradayım, çünkü barış için iyi bir fırsat. Tarihe baktığınızda Berlin Duvarı yıkıldığında üzerinde grafiti vardı. Sembolik olarak BM ara bölgesindeki duvarda da grafitiler yapılması, duvarın yıkımını getirebilir. Grafiti barış getirebilir” şeklinde konuştu.

Heykel sanatçısı olduğunu ve grafitiyle de ilgilendiğini kaydeden Umay Yılmaz, “Daha önce yaptığım çalışmaları duvarlarda gören insanlar olduğu için bana ulaşıldı. Bu etkinlikle sınırlı bir şekilde çok da değişiklik olamaz. Önemli olan grafiti duygusunu aşılamak.

 

Buradan çıktıklarında kendi bölgelerinde duvarlarda mesaj veren güzel şeyler yapabilecekler. Umarım işe yarar” ifadelerini kullandı. Heykel bölümünde yüksek lisans yapan mimar Abdullah Denizhan ise, “Günümüzde insanların her şeye eleştirel yaklaşıp aynı zamanda hiçbir şey yapmamaları ve sadece konuşmaları dışında yapabilecekleri ayrı bir yol olduğundan dolayı süper bir fırsat” dedi.

Projenin atölyelerden oluşan diğer aşamaları ise 16, 23, 29 ve 30 Haziran’da gerçekleştirilecek. Proje sonucunda yapılan grafiti çalışmaları Limasol ve Mağusa’da halkın beğenisine sunulacak.

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.