30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

ÇIĞLI KÖYÜNDE GERGİNLİK

Çığlı köyünde gerginlik

Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Hakkari’nin Çukurca ilçesi Çağlı köyü sakinleri ile askerler arasında çıkan olaylarda 4 zırhlı araç zarar gördü.

21 Haziran 2014 Cumartesi 11:33

Hakkari-Şırnak karayolu üzerinde bulunan Çığlı köyünde askerlerin eski Çığlı köyü üzerinde yığınak yapmak istemesi üzerine köylüler ile askerler arasında arbede yaşandı. Eski Çığlı köyü yoluna barikat kurarak askerlerin geçişine izin verilmemesi üzerine askerler ile köylüler arasında olaylar çıktı. Çıkan olaylarda asker gaz bombası atarak havaya uyarı ateşi açtı. Çıkan olaylarda “Kirpi” adı verilen zırhlı araç yan yatarken, 3 ayrı zırhlı aracın ise hasar gördüğü belirtildi.
 
Çığlı köyündeki olaylar nedeniyle bölgeye gelen Çukurca Belediye Eş Başkanı Servet Tunç ve Hilal Duman ve beraberindeki BDP yöneticileri, köylüleri ziyaret ederek askeri yetkililerle bir görüşme yaptı. Yapılan görüşmenin ardından köylülerle bir araya gelen Belediye Başkanı Servet Tunç, askerlerin bölgeyi terk etmemek üzerine emir aldıklarını söyledi.
 
24 SAAT HALKIN ÖZEL HAYATINI DÜRBÜNLE İZLİYORLAR

Tunç,”Çığlı köyümüzde bilindiği üzere iki aydır gerginlik yaşanmakta. Gerginliğin sebebi güvenlik güçleri tarafından köy abluka altına alınmıştır. Gerçekten bu son derece köylülerin rahatsız etmektedir. Hemen evlere yakın aksarlar konuşlandırılmış. 24 saat dürbünle halkın özel hayatı izlenmekte. Geliş geçişlerde sorunlar yaşanmakta. Bu nedenle halkımız rahatsız olmakta. hele ki bu gelişen barış sürecinde bu olayların olması manidardır”

BARIŞ SÜRECİNDE BUNLARIN YAŞANMAMASI GEREKİR

“ 90’lı yılların en çetin zamanlarda bile tutulmayan bölgeler, alanlar ve yollar bu çözüm sürecinde tutulması gerçekten çığlı halkının anlamadığı bir durumdur. Biz gerekli yetkililerle görüştük kendilerine verilen emirler doğrultusunda bu yollar tutulmakta ve çığlı köyü abluka altına alınmaktadır. Bu vesile ile bizden istenilen şu oldu gerekli yetkili mercilerle görüşmek kaymakam ve vali ile görüşmemizdi”

ASKERİN BURADAN ÇIKMASINI İSTİYORUZ

“Eğer bir oluru çıkması durumunda bu ablukanın kalkacağı yönünde bir durum söz konusu olabilir. Bugün köylüler ve askerler arasında çok ciddi bir çatışma durumu yaşandı. Bize gösterdiği 4 aracın çok ciddi zarar gördüğünü gösterdiler. Bizde bu huzursuzluğun biran önce bitmesi için askerlerin çıkmasını istiyoruz”

HAKKARİ VE ÇUKURCA İLÇESİ OLARAK ÇIĞLI HALKININ YANINDAYIZ

“ Eğer devam etmesi durumunda biz Çukurca halkı ile beraber Çığlı hamlını yalnız bırakmayıp bizde burada köylülerimizin yanında olacağımızı kendilerine söyledik. İnşallah barış süreci ile beraber bu huzursuzlukların biran önce ortadan kaldırılmasına inanıyoruz” dedi.

ABLUKA YÜZÜNDEN AİLELERİMİZ DIŞARI ÇIKAMIYOR

Çığlı köyü sakinleri ise köylerinin abluka altına alınmaya çalışıldığını, bu yüzden eşlerinin, çocuklarının rahatça dolaşamadıklarını, hayvanlarını otlatmaya gidemediklerini ve zaten bölgede yeterince olan karakol sayılarının evlerinin dibine kadar gelmesinden rahatsız olduklarını ifade etti. Köylüler, ”Gaz bombalarıyla bizlere saldırdılar, gençler burada kendilerini taşlarla koruyabilirler ancak. Burada rahatsızlık vermektir niyetler ve biz başkaca bir hedefleri olmadığını düşünüyoruz"
 
MERAMIZIN YOLUNU KAPATTILAR
"Askerlerin hemen konuşlandıkları nokta bizim meralarımıza giden yoldur” şeklinde konuştular. Olaylar gece geç saatlere kadar devam ederken, köylüler ise eski köy yoluna barikat kurarak burada halay çekti. Başkan ve askeri yetkililerin görüşmelerinin ardından köylüler geçici olarak yoldaki barikatı kaldırdı. Köylüler çözüm bulunmadığı takdirde yolu yeniden kapatacakları uyarısında bulundular. Haber: Feyzullah Taş-Çetin Alpsar-Hacı Geyik (İHA)
 
cigli-m.jpg
 
cigli-1.20140621113533.jpg
 
cigli-2.20140621113555.jpg
 
cigli-3.20140621113637.jpg
 
Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.