04 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

DİYETİSYEN ARSLAN "KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ"

Diyetisyen Arslan "Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz"

Diyetisyen Rıdvan Arslan, Kurban bayramında nasıl beslediğimiz ile ilgili önemli açıklamada bulundu.

09 Ağustos 2019 Cuma 10:46

Diyetisyen Rıdvan Arslan, Kurban Bayramı denilince tabiki de hepimizin aklına et geliyor. Peki Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz:  Öncelikle her bayramda olduğu gibi Kurban Bayramında özellikle şerbetli tatlı tüketimi ve kırmızı et tüketimi de fazlalaşıyor buna paralel Diyabet , Kalp - Damar Hastaları , hipertansiyon , böbrek ve diğer kronik hastalıklara sahip bireyler içinde risk büyüyor dedi.

Arslan,"Kurban kesilir kesilmez eti pişirilip yenilmemelidir . Çünkü kesimden sonra kaslar sertleşir ve Rigor Mortis dediğimiz ölüm katılığı ortaya çıkar; bu katılığın geçmesi beklenilmeli ve 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir .

Etler C ve E vitamini içermezler . Bu nedenle etlerindeki yanında mutlaka C vitamininden zengin besinlere ( salata/sebze/taze sıkılmış meyve vs.) yer veriniz . Ve yine öğünlerde C vitamini kaynaklarına yer vermek Demir emilimini arttırır. 

Her ne kadar etlerin yağlı kısmı ayrılsa dahi kırmızı etin doymuş yağ içeriği %20 dir . Porsiyon kontrolüne dikkat ediniz.                                                              

Her zaman ki gibi bu bayramda da su tüketimine dikkat ediniz . Gün içinde 2.5-3 litre su tüketmeye özen gösteriniz .

Benim önerim her saat başı 1 bardak su içmeniz yönünde tükettiğiniz su sindirim sisteminizi düzenleyerek , mide ağrısı , gaz ve kabızlık sorunlarınızı yaşamanızı önleyecek ve gün boyu aralıklı içtiğiniz su tokluk hissi sağlayacak fazla yemek yemenizi önleyecektir .  Beslenme kadar kurbanı kesmeden önce ve sonrasında dikkat etmemiz gereken hususlar da :         

  Etlerin kesilmesi , saklanması , pişirilmesi de önemlidir.Etleri pişirme konusuna değinirsek eğer mangal yapılacaksa etin ateşe uzaklığı en az 10-15 cm olmalıdır.Etin ateşe yakın pişmesi yine B1 , B12 , folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar .   

 Son olarak Etleri Nasıl Saklamalıyız: 

Günlük pişirilecek miktara bölünen Etiler büyük parçalar halinde değil kıyma , kuşbaşı vs. Küçük parçalar halinde  buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında -2 derecede birkaç hafta ; -18 derecede derin dondurucuda daha uzun süre saklanmalıdır" Hakkarihabertv.com      

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.