12 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

HAKKARİ’DE YILIN İLK MANTARI PİYASAYA ÇIKTI

Hakkari’de yılın ilk mantarı piyasaya çıktı

Hakkari’nin Çukurca ilçesinin sınır kesimlerindeki dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve baharın habercisi olarak bilinen Mantar, kenger, tırşok ve birçok şifalı pancar tezgahlarda yerine aldı.

07 Nisan 2019 Pazar 11:23

Son yılların en büyük kar yağışının yaşandığı Hakkari’de yağışlarla beraber gelen bereketin birçok işsizin yüzünü güldüreceği belirtiliyor.

Kuzey Irak’ın sıfır noktasında buluna Hakkari’nin Çukurca ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte şifalı otlar ve mantarlarda çıkmaya başladı. Hakkari Cumhuriyet Caddesi üzerinde seyyar tezgahlarda satışa sunulan yılın ilk mantarı kilosunun ise 50 TL’den satıldığı belirtildi.

Hakkari’de karla karışık yağmur hayatı olumsuz yönde etkilerken, sınır kesimlerinde ise bahar yaşanıyor. Bölgede meydana gelen olaylardan dolayı Çukurca ilçesinden göç ederek Hakkari’ye yerleşerek seyyar satıcılık yapan Cengiz Baygun, Çukurca ilçesinin değişik köylerinde baharın habercisi olan mantar, kenger, tırşok ve birçok şifalı pancar çeşitlerini il merkezine getirerek tezgahlarda satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.

 İşsiz olduğunu ve elinde 8 nüfusu bulunduğunu belirten Baygun, sabah erken saatlerinde dağlara çıkıp şifalı pancarları toplayarak pazardan sattığını ifade etti. Baygun, “Bizler köylerimizde üretici durumdaydık. Köylerimizden göç etmemizle birlikte tüketici durumuna düştük.

İş bulamadığımız için yaz aylarında karlı dağlara çıkarak şifalı pancarları getirip buradan satıyoruz. Pancar toplamak zor iş olsa bile mecburen dağlara çıkıp pancar topluyoruz. Mantarın kilosu 50 TL’den satıyorum diğer pancarların fiyatı ise değişiyor.

Yaz ayları Hakkari Sümbül dağı başta olmak üzere Çukurca bölgesinde yetişen şifalı otlar birçok işsizin yüzünü güldürüyor. Hakkari’de pancar mevsiminin başlamasıyla birlikte tüm işsizlerin yüzü bugünlerde gülüyor” dedi. Haber: Feyzullah Taş

hakkari-yilin-ilk-mantari-cikti.jpghakkari-yilin-ilk-mantari-cikti-2.jpg

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.