18 Mayıs 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara24°C

HAKKARİ'Lİ KADINLAR GAYRİMENKUL MAĞDURU

Hakkari'li kadınlar gayrimenkul mağduru

Türkiye genelinde kadınların yüzde 14 ile en az gayrimenkul sahibi olduğu ilin Hakkari olduğu açıklandı.

23 Ocak 2013 Çarşamba 17:06

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün gayrimenkul sahipliğine ilişkin yaptığı araştırmaya göre; Türkiye’deki 131 milyon gayrimenkulden 80 milyonunun erkeklere, 43 milyon 468 bininin ise kadınlara ait olduğu ortaya çıktı.

Türkiye genelinde gayrimenkullerin sahipliliği oranında erkeklerin yüzde 65 paya sahip olduğu belirtilirken, kadınların en fazla gayrimenkul sahibi olduğu illerin başında sayı olarak Ankara ve İstanbul, oran olarak ise Bayburt, Yalova ve Çankırı geliyor. Kadınların en az tapu sahibi olduğu il yüzde 14 ile Hakkari oldu.
 

Bu durumu değerlendiren Yüksekovalı vatandaşlardan Ahmet Malak, “Bu bölgede gelenek ve göreneklerden kaynaklı biraz fark var. Kadınlar iş hayatında fazla yer almıyor. Bayanların gayrimenkul sahipliliği oranının Ankara, İstanbul ve Bayburt gibi illerde fazla olması, çalışma alanıyla ilgili bir durumdur. Bu bölgede bu durumun eşitlenmesi için kadınların da iş yapabileceği çalışma sahalarının geliştirilmesi gerekir” dedi.

Toplum olarak ataerkil bir yapıdan gelindiğini belirten vatandaşlardan Nazmi Yıldız, gücün erkekte olduğu bir toplumda yaşadığımızı belirterek, “Bu Hakkari’yle sınırlı olan bir durum değil, Orta Doğu’nun tamamında geçerli olan bir durumdur. Kürtlerde bu durum daha fazladır.

Kadınların her anlamda toplumsal yaşama kazandırılması gerekir” diye konuştu.
Bu durumu topluma ataerkil bir yapının hakim olmasına bağlayan vatandaşlardan Erhan Canan da, kadınların hayatın her evresinde ikinci planda tutulduğunu belirterek, “Başka bir sebebi ise sosyal hayatla ilintilidir. Çoğu bayan çalışmadığı için herhangi bir hak talep edemiyor ama baktığımız zaman batı illerinde çok daha farklı bir durum söz konusu” ifadelerini kullandı.
 

Toplumda erkeklerin kadınlardan daha baskın olduğunu belirten vatandaşlardan Şehriban Zeydan ise, “Toplumda erkekler kadınlardan daha fazla hak sahibi olduğu için kadınlar fazla mülkiyet sahibi de olamıyor.

Ayrıca bu durumun bölgede çok eşlilikle de bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Çok eşlilik konusunda da mal sahibi olmak çoğu zaman sıkıntı oluşturuyor. Erkek de bu durumda gayrimenkulleri kendi adına yapıyor. Buradaki bayanlar çalışamadıkları için çok fazla bir mülkiyet talep edemiyorlar” dedi. Vatandaşlardan Nurdane Ortaç da bu durumu kadınların hayatın her alanında ikinci plana atılmasına bağladı.Haber: Erkan Çapraz-Sayim Harmancı (İHA)

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.