30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

KAYYUM ATANAN 7 BELEDİYE KARDEŞ ŞEHİR OLACAK!

Kayyum atanan 7 belediye kardeş şehir olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kayyum atanan 7 belediye ile kardeş şehir olacak.

19 Kasım 2016 Cumartesi 12:09

Kayyuma devredilen Hakkari, Silopi, İdil, Cizre Silvan, Hani ve Sur belediyeleri ile "Kardeş Şehir Protokolü" yapılabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından İBBBaşkanı Kadir Topbaş'a yetki verildi.

Protokole göre, 'Hizmetlerin verimliliğinin ve kalitesinin arttırılmasını sağlamak amacıyla toplumsal hizmetler, halk sağlığı, eğitim, kültürel varlıkların korunması, kamu duyarlılığının arttırılması ve spor faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığı' belirtildi.

"KARŞIMIZDA KARDEŞ OLACAĞIMIZ BİR BELEDİYE YOK"

CHP grubu kayyum atanan belediyeler ile kardeş şehir protokolü imzalanmasına muhalefet etti. İBB CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, kayyum uygulamasının Türkiyetarihinde 12 Eylül darbe döneminde ve 15 Temmuz sonrasında OHAL döneminde uygulandığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İBB başkanı iken görevden alınıp cezaevine konulduğunda, belediye meclisinin kendi içinden başkan seçtiğini hatırlatan Çoban, "Bugün bu yöntem uygulanmıyor ve kayyum atanıyor.

Adı belediye olan ama yerel yönetim olmaktan çıkıp merkezi idarenin uzantısı olan bir yapı ortaya çıkıyor. Karşımızda kardeş olacağımız bir belediye yok" dedi.

Hukuki açıdan kardeş şehir olabilmek için iki eşit tüzel kişilik olması gerektiğini dile getiren Çoban "Karşımızda belediyelerden gelen bir talep yok. Kayyumu tek taraflı olarak kendimize kardeş ilan ediyoruz. Bu hukuksuz bir uygulama" diye konuştu.

"BİZ ONLARA ABİLİK YAPACAĞIZ"

Çoban, ilgili belediyelerin meclislerinden kardeşlik talebi gelirse destekleyeceklerini açıklayarak "Teklif kayyumdan geliyorsa bize gerek yok. Devlet yeterli güce sahiptir. Biz oradaki ihtiyaç duyulan hizmetlerin merkezi idare tarafından verilmesini öneriyoruz" dedi.

Çoban kardeş şehirlik talebinin kimden geldiğini sorması üzerine İBB AKP Grup Başkanvekili Yardımcısı Faruk Aydın "Bu talep oradaki kayyumdan ve İstanbul'da yaşayan yöre halkının talebiyle oldu" açıklaması yaptı. 

Aydın, "Kayyum atamasını normal şartlarda, normal düzen devam ettiği taktirde buradaki hiçbir arkadaşımın kabul etmeyeceğini biliyorum.

Oradaki seçilmiş belediye başkanları asıl görevlerini yapsa, teröre destek vermeselerdi bugün bu kayyum ataması olmayacaktı.

Bunu hiçbirimiz istemezdik" diye konuştu. Faruk Aydın sözlerine şöyle devam etti: "Bu ilçelerle kardeş olmamız gayet yerindedir ve doğrudur. Biz onlara abilik yapacağız.

Belki kamu alanında merkezi idareden yapılabilir ama kayyumlar belediyedeki arkadaşlarımızdan yardım istenmişti. İstanbul'un büyük tecrübesinden yararlanmak için bizden personel desteği de istemektedirler" diye konuştu, basından

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.