03 Mayıs 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara14°C

KÜRDİSTAN'IN IRAK HÜKÜMETİNE KATILIM ŞARTLARI

Kürdistan'ın Irak hükümetine katılım şartları

Kürdistan Bölgesi "Ödenmeyen bütçedeki pay verilsin, peşmergeye destek sağlansın ve Irak'ın yeni sürecinde anayasaya bağlı kalınsın" diyerek hükümete katılım şartlarını açıkladı.

26 Ağustos 2014 Salı 17:13

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve diğer siyasi parti liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası alınan kararlar kamuoyuna duyuruldu. Başkanlığın resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Kürdistan yönetimi ilk olarak Irak genel bütçesinden "hakları olan payın" verilmesini talep etti. 

Merkezi hükümetin, 8 aydır Hewler yönetiminin, bütçedeki payını vermediği ve memur maaşlarını göndermediği iddia edilen açıklamada, söz konusu rakamın yaklaşık 7 milyar dolar olduğu kaydedildi. Ayrıca Kürdistan bölgesine gelen sığınmacıların ihtiyaçlarının temin edilmesinde, hükümetinin gerekli mali kaynağı sağlaması istenen açıklamada, IŞİD'le savaşan Peşmerge güçlerinin, her yönden desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Söz konusu açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

"Irak'taki güvenliğin çökmesine ve olağanüstü durumun ortaya çıkmasına sebebiyet veren dar anlayışlı tutum ve davranışlar terk edilmelidir. Siyasi sürecin bozulmasına, anayasanın çiğnenmesine ve demokratik ortamın yok olmasına zemin hazırlayan zihniyet değişmelidir. Hükümet programının içeriği şeffaf olmalıdır ve verilen sözlere bağlı kalınmalıdır. Anayasanın uygulanması ve demokratik kuralların yürütülmesi, Iraklılar için her zamankinden daha elzemdir."

"Her türlü desteğe hazırız"

Hükümet kurma çalışmalarının başarıya ulaşması için Kürdistan yönetiminin her türlü desteği vermeye hazır olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anayasaya bağlı kalmak şartıyla bu sürecin içinde yer alacağız. Irak'ın içinde geçtiği bu kriz halinden kurtulması için tüm taraflarla işbirliğine hazırız. Seçkin bir hükümetin kurulması için doğru bir programa ve bağlı kalınacak ilkelere ihtiyaç vardır. Tüm etnik ve dini unsurların, ihtiyaçlarına cevap verecek bir mekanizma kurulmalı ve herkesin istihkakı belirlenmelidir. Böyle bir program hükümetin başarılı olması için çok gereklidir. Bu sayede kriz hali sona erer ve ülkeyi tehdit eden tehlikeler de bertaraf edilir."

Irak'ta genel seçimler 30 Nisan'da yapılmıştı. Ancak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları nedeniyle hükümet kurma süreci uzamıştı. Seçimde 92 sandalyeyle en çok milletvekili çıkaran Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, hükümet kurma görevinin kendisine verilmesini beklerken Cumhurbaşkanı Fuat Masum, 11 Ağustos'ta bu görevi Şii Ulusal İttifakı adayı Haydar el-İbadi'ye verdi. Hükümet kurma çalışmaları kapsamında Şii, Sünni ve Kürtlerin oluşturduğu müzakere heyetleri arasındaki pazarlıklar devam ediyor. basından

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.