19 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara25°C

METEOROLOJİ'DEN SICAKLIK UYARISI

Meteoroloji'den sıcaklık uyarısı

Hakkari Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, aşırı sıcaklara bağlı "Trafik Kazaları" konusunda, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı'na bağlı oda ve birlik üyelerine meteoroloji rasat parkında bilgi sunulacağını belirtti.

18 Temmuz 2011 Pazartesi 14:45

Haber: Feyzullah Taş-Havanın ısınmasına bağlı olarak toplumun büyük kesimini ilgilendirebilecek çeşitli sağlık problemleri meydana geldiğini belirten Kaçmaz, bu nedenle aşırı güneş ve sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için öncelikle halkın bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sıcak çarpması son derece ciddi sorunları beraberinde getirebileceğini ifade eden Kaçmaz, bu nedenle sıcak hava dalgasına önem verilmesi ve asla hafife alınmaması gerektiğini belirtti. En bilinçli topluluklarda bile sıcak çarpmasından ötürü hayati tehlike oranının yüzde 25'lere ulaşmakta olduğunu, ülkedeki kazaların yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklanmakta olduğunu belirten Kaçmaz, şunları söyledi:

"Kazalara sebebiyette insan unsurunun bu kadar yüksek olduğu bir başka ülke de yoktur. Kazaya bağlı ölümlerin 1/3 ini de trafik kazaları oluşturur. Türkiye, istatistiklere girmeyenlerle, yaralı olarak kayıtlara geçtiği halde daha sonra ölenleri de eklersek, her yıl ortalama 10 bin insanını trafik kazalarında kaybetmektedir. Saat 10.00 ile 16:00 arası yazın en tehlikeli saatleridir.

Bu saatlerde ortalıklarda dolaşıp durmayın. Bu zaman dilimini "yaz'ın yasak saatleri" olarak kabul edin. Yaz aylarında sıcak ortamlarda kalan kişilerde vücutta biriken ve dışarı atılmayan ısıdan dolayı termal stres, sıcak felci veya sıcak çarpması gibi rahatsızlıkların görülebileceğinden halkımızın duyarlı ve tedbirli olması gerekir. Aşırı sıcaklarda baş ağrısı, baş dönmesi, nefes tıkanıklığı veya daralması, zihinsel yorgunluk, çabuk sinirleme, geç algılama veya bitkinlik gibi belirtilerle de hayat fonksiyonlarının riske girmesine de sebep olmaktadır.

Yaz günleri bağıl neme bağlı hissedilen sıcaklık canlılar üzerinde ölüme yol açabilir. Hissedilen sıcaklığın 32 derecenin üzerine çıktığı zaman ısı çarpması, ısı yorgunluğu ve kuvvetli " termal stres'' ortaya çıkabilir. Gece ve gündüz sıcaklık farkının azalması hususu da dikkate alınarak: hissedilen sıcaklardan az etkilenmek için yeterli miktarda sıvı alınması, özellikle en iyi içecek olarak soğuk ayranın tercih edilmesi, kafeinli, alkollü, asitli ve şekerli içeceklerin içilmemesi gerekmektedir.

Ayrıca hafif ve dengeli bir beslenme edilmeli, bol ve geniş kıyafetler giyilmeli diyoruz. Aşırı Sıcaklara bağlı Trafik Kazaları" konusunda, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı'na bağlı oda ve birlik üyelerine Meteoroloji Rasat Parkı'nda bilgi sunulacaktır."
 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.