18 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

RAMAZAN'DA BERİVAN OLMAK

Ramazan'da Berivan olmak

Yaz sıcağında kilometrelerce yol kat ederek yaylalara çıkıp koyunları sağan ve yörede 'Berivan' olarak isimlendirilen kadınlar, alınlarında oluk oluk akan tere rağmen hem koyunlarını sağıyor hem de oruçlarını tutuyorlar.

01 Ağustos 2011 Pazartesi 18:15

 

Haber: Mehmet Selih Akkuş-Van'ın Çatak ilçesine bağlı Görentaş köyünün yaylaları, Ramazan ayına rağmen berivanların zorlu yaşam mücadelesine sahne oluyor. Hava sıcaklığının 30 dereceye kadar çıktığı kentte, berivanlar kilometrelerce yol kat ederek yaylalara çıkıyor.

berivan-1.jpg

Öğle güneşinde yaylada bekletilen koyunları sağan berivanların alınlarında adeta oluk oluk akan ter ise dikkatlerden kaçmıyor. Ramazan ayı olması nedeniyle oruç tuttuklarını ve büyük zorluk yaşadıklarını ifade eden berivanlar, yörede en iyi bilinen Görentaş peynirinin üretimini yaptıklarını söyledi. Günde ortalama 80'er koyun sağlıklarını ifade eden berivanlar, kızgın yaz güneşine rağmen bu işi yapmaları gerektiği söylediler. Zaman zaman hayvanların ayak darbeleri sonucu sağılan sütün dükümle ihtimalinin da yaşandığı yaylada, koyunları kırpma işi de yapılıyor.

berivan-2.jpg
 

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.