28 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara19°C

RUSYA: TÜRKİYE UÇAĞIMIZI DÜŞÜRDÜĞÜ İÇİN TAZMİNAT ÖDEMELİ

Rusya: Türkiye uçağımızı düşürdüğü için tazminat ödemeli

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Meşkov, Türkiye’nin Rusya uçağını düşürdüğü için, Rusya’ya tazminat ödemesi ve benzer bir olayın bir daha yaşanmayacağına dair garanti vermesi gerektiğini söyledi.

16 Aralık 2015 Çarşamba 13:21

Rusya 24 Kasım’da Türkiye tarafından düşürülen Rusya savaş uçağı için tazminat ve benzer bir olayın bir daha yaşanmayacağına dair “garanti” istedi.

RİA Novosti’ye mülakat veren Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksey Meşkov, Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesini ‘saldırı’ olarak tanımladı ve ”Rus uçağına ve mürettebatına saldırılması sonuçları olması beklenecek ciddi bir suç” dedi.

“Nesnel veriler bunun, önceden izni verilmiş Rusya karşıtı bir eylem olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullanan Meşkov, Türkiye’nin, Rusya uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992’de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini söyledi.

Türkiye’nin, yaşananlardaki ‘sorumluluğunu reddetmek’ ve Rusya’nın Suriye’deki eylemlerini ‘karalamak’ yerine, özür dilemesi, ülkenin zararını karşılaması ve benzer olayların bir daha tekrarlanmayacağına dair garanti vermesi gerektiğini belirten Meşkov, ”Ancak Türkiye hükümetinin mevcut çizgisi ise Moskova-Ankara ilişkilerinin geleceği hakkında olumlu tahminler yapmamızı imkansız kılıyor” dedi. İMC