19 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

ŞELIMSOR YEMEĞİ TANITIMI

Şelımsor yemeği tanıtımı

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz,, yörede yetişen Şelımsor’in şifa deposu olan,, faydaları saymakla bitmeyen Şelım sebzesinin tanıtımını yaptı.

02 Ocak 2013 Çarşamba 13:38

Hakkari’deki yemek kültüründe bir olan ve birçok vitamini bünyesinde barındıran ve sadece Hakkari yöresinde yetişen Şelımsor’in tam bir şifa kaynağı olduğunu ifade eden Kaçmaz,” Hakkari Üniversitesi tarafından, tarihi mutfak kültürü içinde kalmış ve unutulmuş yemeklerimizi incelemeli ve gelecek kuşaklara aktarmalı amacıyla Heska-Der olarak mahalli şalgam türünün devamlılığı ve yöresel bir lezzet ve özellikle gripal enfeksiyonların atom iyileştiricisi “Şelımsor” yemeklerimizin kültürel devamlılığının sağlanmasına yönelik faaliyette bulunmak düşüncesiyle bugün sizlerle buluştuk.

Şelımsorı yemeğinin yapılışı ise şalgamlar yıkanıp, soyulur ve bir parmak eninde yuvarlak dilimlenir. Kıyma, bulgur, soğan, biber salçası, maydanoz, tuz, baharatlar ve su ilave edilip güzelce yoğrulur. Yoğrulan etten orta büyüklükte köfteler hazırlanır ve bir köfte bir şalgam dilimi şeklinde tencereye dizilir. Pişirmiş nohut, domates suyu, salça, zeytinyağı ve biraz su ilavesiyle karıştırılır ve köftelerin üzerine gezdirilir. Yemek önce orta ateşte,  kaynayınca kısık ateşte köfteler pişene ve şalgam lokum gibi olana kadar  pişirilir. Şelımsor’ın faydaları saymakla bitmiyor”dedi.

Kaçmaz Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Meclis Başkanı Cemal Erip, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akdoğan, Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Abdi Arslan ve beraberindekilere Şelımsorı yemeği tanıtımını yaparak daha sonrada hazırladığı şelımsorı yemeğini kendilerine ikram ederek, Türkiye’ de ilk olan bu yemek türünün yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Feyzullah Aksu (İHA)

selim-1.jpg

selim-2.jpg

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.