18 Mayıs 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara26°C

TARİHİ DEĞİRMENDE TAHİN ÜRETİMİ

Tarihi değirmende tahin üretimi

Hakkari’de Ermeniler döneminde kalma tarihi su değirmen günümüz teknolojisine adeta meydan okuyor.

10 Aralık 2012 Pazartesi 12:02

 

Şehirden 30 kilometre mesafede bulunan Hakkari-Çukurca karayolu üzerindeki 150 hanelik Geçimli Köyü’nde yıllardır faaliyet gösteren tarihi su değirmeninde günde 40 kilo tahin üretiliyor. Tarihi su değirmenini işleten Abdulselam Ölmez, yüzlerce yıl önce ve o dönemde bölgede yaşayan Ermeniler tarafından kurulan ve işletilen değirmenin, zaman içinde dedesi, günümüzde ise kendilerinin işletmeye başladığını söyledi. Ölmez; ”Bu değirmen yaklaşık bin yıllıktır.

Ermeniler inşa etmiş ve kullanmış. Daha sonra dedem, şimdi ise biz işletiyoruz. Tamamen doğal olan ve suyla çalışan değirmende buğday, mısır ve kış aylarında ise tahin üretiyoruz. Çevre köylerdeki vatandaşlarda susam getirerek burada tahine dönüştürüyorlar.

Burada ilk önce susamlar bir günlüğüne suda bırakılıyor, çuvala konulup sopalarla dövüldükten sonra susamların kabuğu sökülüyor. Kızartma işleminin ardından değirmene götürüp burada tahin yapıyoruz. Günde 40 kilo tahin üretiyoruz. Kilosunu ise 20 TL’den satıyoruz” dedi. Kadılar susamları kavurma işinde çalışırken, erkekler ise değirmenin başında bekleyerek üretilen tahini teneke ve bidonlara boşaltıyorlar. Hakkarihabertv.com

tarihi-su-degermeni-1.jpg

tarihi-su-degermeni-2.jpg

tarihi-su-degermeni-3.jpg


 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.