05 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C

TASARIYI HAZIRLAYAN BOYER KONUŞTU

Tasarıyı hazırlayan Boyer konuştu

Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarının 'soykırım' olmadığı yönündeki ifadelerin suç sayılmasını öngören yasa teklifini görüşmeye başladı.

22 Aralık 2011 Perşembe 20:13

Fransa'da 1915 olaylarının inkarını suç sayan yasa teklifini hazırlayan, sağ iktidar partisi "Halk Hareketi için Birlik" (UMP) milletvekili Valerie Boyer, sözkonusu tasarının, soykırım suçlarının her şekilde inkar ve aşağılanmasının cezalandırılmasını öngördüğünü belirtti.

Bugün yapılacak oylama öncesinde Fransa Meclisi Genel Kurulu'nde konuşan Boyer, inkar yasasının Avrupa Birliği kanunundan esinlendiğini söyledi.
Türkiye'nin tasarının geçmesine yönelik uyarılarını "Fransa'ya karşı tehditler sözkonusu oldu" diye açıklayan Boyer, "Büyük şaşkınlık yaşadık. Bu tür tepkiler, Fransa'nın egemenliğine saygı göstermeyen. Fransa'nın içişlerine karışan tepkiler" dedi.

Fransa'nın bağımsız bir ülke ülke olarak bu tehditleri hiçbir şekilde kabul edemeyeceğini dile getiren Boyer, hiçbir devletin tehdidi altında olamayacaklarını ifade etti. Bu tehditlerin de hiçbir zaman uygulanmayacağına inandığını kaydeden Boyer, "Türk dostlarımı! burada mantığa ve hoşgörüye davet ediyorum"  Amacımız ilişkileri zedelemek değil. Ticari ilişkilerin zedeneleceğini düşünmüyorum. Ambargo gibi tehditlerin hayata geçeceğini sanmıyorum. Türkleri gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyorum. Bizi hoşgörü ile karşılayacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Valerie Boyer, milletvekillerine 'Türkiye'nin tehditlerini ciddiye almayın' çağrısında bulundu: "Türkiye, Fransa gibi Dünya Ticaret Örgütü üyesi, bizi boykot edemez" dedi.

Ermenistan'ın Fransa'nın kardeş ülkesi olduğunu söyleyen Boyer, "Ülkemizde, büyük bir kısmı Ermeni kökenli, önemli oranda Fransız vatandaşı var. Bu vatandaşlarımız ülkelerinde büyük bir huzur içinde yaşamak istiyorlar" dedi.
Son 10 yıl içinde ülkede sözde soykırımı inkar eden olayların yaşandığını söyleyen Boyer, "Facebook, Twitter gibi sosyal medya organlarında, çoğu zaman Ermeni soykırım mağdurlarına ilişkin olarak olumsuz şeyler yazıldı" diye konuştu.

Sözde soykırımı inkarı cezalandırmanın son derece normal olduğunu iddia eden Boyer, "Bazı kişiler, 1915 olaylarını inkar ederek, aslında zaten bugüne kadar suç işlemekteydiler. Bunlar şimdiye kadar cezasız kaldı. Bu yolda bir adım atalım diyorum" ifadelerini kullandı.


PARLAMENTODA YASALAŞMASI YETERLİ DEĞİL


Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

YASA NE GETİRİYOR
Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.


BÜYÜKELÇİ DÖNECEK
Yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu Ankara'ya geri çekecek. Fransa'nın da diplomatik teamül gereği, Ankara'daki Büyükelçisini Paris'e geri çağırması bekleniyor.

Teklifin kabul edilmesi halinde, bakan ve milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların Fransa'ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor. 2001 yılında kabul edilen yasanın ardından Türkiye eski Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal'ı Ankara'ya geri çekerken, Fransa'ya yapılan bütün resmi ve özel ziyaretler askıya alınmıştı.


EKONOMİK İLİŞKİLER ZARAR GÖRECEK
Yasa teklifinin Fransa meclisinden kabul edilmesi, iki ülke arasında son yıllarda giderek artan ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Yasa teklifini engellemek için Paris'e gelen TÜSİAD ve TOBB temsilcileri, THY'nin satın alacağı çok sayıda Airbus uçağı ve Türkiye'nin gelecek 10 için açacağı 100 milyar dolarlık enerji ihalelerinin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.

2010 yılı rakamlarına göre, Türkiye, Fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında 6 milyar 264 milyon Euro ile 11. sırada. Fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye, 5 milyar 402 milyon Euro ile 16. sırada.
Fransa'nın 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye'ye yaptığı ihracat 5 milyar 693 milyon Euro. Fransa'nın, 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye'den yaptığı ithalat oranıysa 4 milyar 929 milyon Euro.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.