07 Mayıs 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara8°C

TEŞHİS KOYULMAZSA ÖLDÜRÜYOR

Teşhis koyulmazsa öldürüyor

Apandisitin en önemli belirtisi karın ağrısının, başka rahatsızlıklarla karıştırılması dolayısıyla istenmeyen sonuçlar yaşanabildiği bildirildi.

15 Şubat 2015 Pazar 15:58

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, kış aylarında karın ağrısı şikayetiyle daha fazla karşılaşıldığını söyledi. Apandisit oluşumunun büyük oranda, organın iç kısmının tıkanmasından kaynaklandığını belirten Taşçı, şöyle konuştu:

EN SIK 30'LU YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR

"Apandisit en sık 30'lu yaşlarda görülmektedir. Çocuklarda ise 4 - 6 yaşlarında daha sık rastlanmaktadır. Apandisitin belirtilerinin başında karın ağrısı gelir. Ağrısı 4 ile 6 saat sürer, çoğalma ve azalma gösterebilir ancak tamamen yok olmaz. Bazı hastalarda ağrı karnın üst ve orta kısmında başlar ve sağ alt kısma doğru yer değiştirir. Bazı hastalarda ise sağ alt kadranda başlayıp orada kalır. Apandisit ağrısı sırtta, sağ ve sol kasıkta, mesane üstünde hissedilebilir."

Taşçı, apandisitte ağrılardan önce iştahsızlık, bulantı, kusma, yüksek ateş, kabızlık, ishal ve gaz çıkaramama gibi şikayetler de görülebildiğini vurguladı.

BAĞIRSAK İLTİHABIYLA KARIŞTIRILABİLİYOR

Apandisit ağrısının başka rahatsızlıklarla karıştırılabildiğini aktaran Taşçı, "Apandisit ağrısı genellikle mide - bağırsak iltihabı, kadın hastalıkları, safra kesesi ve pankreas iltihabı gibi diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor. Karın ağrısı teşhisinin net konulabilmesi için hastanın 24 - 48 saat kontrol altında tutulması gerekiyor" diye konuştu. Taşçı, apandistin patlamasının olumsuz sonuçlara neden olabileceğini dile getirdi.

"Apandistin patlaması kişinin ölümüne neden olabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarır" diyen Taşçı, genç erişkinlerde apandistin patlama ihtimalinin yüzde 25, çocuklarda yüzde 85, yaşlılarda ise yüzde 90'lara çıkabildiğini ifade etti.

Taşçı, apandistin erken teşhis ve tedavisine dikkati çekerek, "Yaşlı ve çocuklarda bulgular az olduğundan teşhis konulduğunda apandisit patlamış olabilir ve bu nedenle kişi hayatını kaybedebilir. Apandistin kesin tedavisi ameliyattır. Eğer apandisit patlamışsa ameliyatla apandisit alınarak karın içi yıkanır. Hasta yaklaşık 2 - 3 gün hastanede kalır, daha sonra taburcu edilir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.