• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

Yıllın spor röportajı…

Murat Taş

Toplumsal yaşamda meydana gelen değişimlerden hareketle, sporun basit bir olgu olmadığı ve günümüzde bir yaşam biçimine dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Siyasiler, spora -özellikle büyük kitlelerin ilgilendiği dallarına- ilgi göstermiş, destek olmuş, sahiplenmiş ve hatta bu alanlarda başarı sağlanması için gayret göstermişlerdir.

Hakkâri’de sporun, siyasetin ve gençliğin özerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bizde bu anlamda yıllarını Hakkâri sporuna adamış, büyük başarılara imza atmış, eski sporcu ve şu an Hakkâri siyaset arenasında Hakkâri sporun tüm branşlarında, başarılı olması için çabalayan genç spor STK ları temsilcisi ile bir söyleşi hazırladım.

8f625060-5adc-4910-80c4-1f326c9fcdbf.jpgMerhabalar hoş geldiniz.

Hoş bulduk.

Öncelik ile Sizi Tanıyabilir miyiz?

Ben Yakup AKTAŞ.1977 Hakkâri doğumluyum. Evli ve üç çocuk babasıyım. Spor olarak 1987-1996 oyuncu,1996-2020 antrenörlük, 2001-2008 Profesyonel lig klasman hakemliği, 2011-2020 Türkiye Basketbol Federasyonu İl Temsilciliği, 2011-2020 İl Hakem Kurulu Başkanlığı, 2016-2020 klasman hakem değerlendiriciliği. Görev olarak Hakkâri Belediye Başkanlığında antrenör olarak çalışmaktayım.   

Hakkâri spor faaliyetleri bütün branşlarda ne durumda.

Hakkâri de spor potansiyel olarak, ilgi olarak, aile desteği olarak ve imkânlar bakımından iyi ve yüzdelik olarak yüzde yetmiş iyi durumda. Yalnız tesis ve koordinasyon parasal konuda yetersiz ve desteksiz.

Hakkâri genç bir nüfusa sahip sporcu potansiyeli nasıl görüyorsunuz.

Hakkâri Türkiye de en genç nüfusa sahip illerin başında gelir. Ama bir o kadarda şansız ve bugüne kadar ihmal edilmiş bir kitle. Hakkâri insanı zeki becerikli ve çok yetenekli bir halktır. Bu çocuklara ve gençlere doğru yoldan ulaşabilirsek, imkânlar sağlanırsa ve doğru koordine edilirse elde edemeyecekleri başarı yoktur.    

Hakkâri de spor çok seviliyor. Buna rağmen neden başarı sağlanamıyor.

Aslında bütün olumsuzluklara rağmen başarı var, en büyük başarı halka sporu sevdirmiş olmamız, sporun hayatın olmazsa olmazı olduğunu aşılamış olmamızdır. Profesyonel anlamda ise evet olması gereken başarıya ulaşamıyoruz. Nedeni ise takım sporlarında, tesis yetersizliği, maddi yetersizlik. Takım sporlarında başarıya profesyonelliğe ulaşmanın yolu ilde rol modelin oluşundan geçer buda maddi destekler ile olur. İlde rol model yok ise alt yapılar için bir hedef ve amaç olmaz. Bir diğer konu ise bu ilin gerçeği olan ferdi branşlar.

İlin coğrafi yapısı ve bireylerin ildeki yaşam koşulları gereği Hakkari de doğup büyüyen ve yaşayan bir çocuğun fiziksel gelişim olarak ferdi branşlara daha uygun, yatkın ve başarı elde etme oranı daha yüksektir. Kayak bunun bir örneğidir. Oysaki tesisleşmeye bakarsak Hakkari de sporcu yetişmesi, sporcunun başarı elde etmesi için olmazsa olmazı olan bir sporcu kamp eğitim merkezi halen ilimizde yok, ferdi sporların başında gelen atletizim –puanlı atletizim de bir gülle, cirit, atlamalar gibi branşlarda Hakkari de olimpiyat şampiyonları çıkarmak yetiştirmek çok daha kolay iken halen Hakkari de bir puanlı atletizim pistimiz yok. Bu da yıllardır yanlış ve spor bilgisi yetersiz kişilerin yanlış yönlendirmesi ve koordinasyon eksikliğinden kaynaklanıyor.           

AK Parti İl başkanı başta olmak üzere genç ve sporculuk geçmişi olan kişilerin olması Hakkari sporu için bir fırsat Sayın Cumhurbaşkanımız, spor bakanlığımız valimiz ve il başkanının destekleriyle Hakkari’ye sayısızca tesis kazandırıldı. İleriki aylarda Hakkari sporu için sizin ve buradaki yönetimin yeni projeleri varmı.

aktas-3.jpgElbette spor geçmişi olan genç vizyonu geniş siyasetçilerin olması, gençleri Hakkari’yi ve sporu seven bir Valinin olması bizler için büyük bir şans. Sayın Valimiz İdris AKBIYIK ve AK Parti il Başkanı Sayın Emrullah Gür’ün büyük çalışmaları sonucu en son Hakkari il ve ilçelerine yapılmak üzere 41 milyonluk tesis yatırımı ilimize kazandırıldı ve yapımlarına başlandı.

Şahsım olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın baş danışmanı Sayın Hidayet TÜRKOĞLU ile ilimiz Valisi Sayın İdris AKBIYIK ın bilgileri dahilinde telefon görüşmemiz oldu, ve Kendileri Hakkari için ellerinden ne gelirse yardımcı olmaya hazır olduklarını dile getirdiler, ve bizi davet ettiler. Eylül ayı ikinci haftasında ise kendilerinden randevu aldık ve görüşmemiz olacak. Hedefimiz Hakkari merkezde salon sporlarının potansiyel olarak fazla olması ve salon yetersizliğinden dolayı merkeze bir adet kapalı spor salonu yapılması, yine Hakkari ye yapılacak 10 adet semt sahası yapımının hızlandırılması ve Hakkari-İstanbul arası bir sporcu köprüsünün uluşturmak, milli sporcuları Hakkari de ağırlamak bir adet süper lig şampiyona organizasyonunun Hakkari de yapılması taleplerimiz olacak. İnşallah taleplerimizin hiç birinde boş dönmeyeceğiz.   

Hakkâri gençliği ve sporcuları siyasetin neresindedirler. Sayın Cumhurbaşkanımızın baş danışmalarından biride spordan gelen eski milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu. Eski milli futbolcu Saffet Sancaklı, Alpay Özalan ve nice sporcular bugün siyasetin içinde. Şu an iktidar partisi olan Ak Partide yönetim kurulunda görev almaktasınız. Hakkâri gençliği siyasetin neresinde.

En güzel yanlarından biride şuanda Hakkari de Cumhur İttifakı iki partinin il başkanlarının da Sporda gelme spor geçmişleri olan kişilerin olması. AK Parti İl Başkanı sayın Emrullah Gür eski profesyonel düzeyde futbol oynamış olması, yine Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sayın Fatih ÖZBEK ise eski profesyonel kaleci ve çok iyi bir voleybolcu olmaları, bizim için büyük bir şans. Sporun ve sporcunun sorunlarını daha iyi anlayacak olmaları. Aslında Hakkari gençliği hayatın her anlamında her platformunda olmalı ve söz sahibi olmalı.

Hatta gençlik konseyleri, gençlik oluşumlar kurulmalı ve Hakkari nin sorunları plan projeleri bu gençler tarafından tartışılmalı ve bu gençlerin fikirleri önemsenmeli. Hakkâri insanı duygusal bir halktır, onlara doğru ameller ile giden insana her zaman kalplerini kapılarını açarlar, yeter ki onlara doğru gidilsin. AK Parti il başkanı Emrullah Gür yönetime geldiği gün itibarı ile gençlere spor camiasına ayrı bir pencere açtı,

birebir ilgili oldu. Davetler, toplantılar, sohbet yemekleri düzenledi ve ayrıca sahalarda Spor kültür sanat alanlarına indi ve gençler ile bir arada oldu çünkü spor camiasının spor STK larının gücünü ve önemini bilmek ile beraber daha önce yaşadığı camialar olması ona ayrı bir ilgi kazandırdı. Gençliğin abisi olmayı başardı buda spor camiası, gençler üzerine AK Parti olarak ayrı bir yönelme ve ilgi uyandırdı. Siyasi partiden çok, kişi profili çok önemli rol oynar Hakkari de.     

Spor camiasının Hakkari siyaseti üzerindeki etkisi ve önemi nedir.

Hakkâri de en büyük güce ve kitleye sahip olan sivil toplum kuruluşu (STK) spor camiasıdır. Çünkü Yarının gençleri ve büyükleri olan, bu memleketin bu ülkenin yarınları olan bir kitleye hakim ve sahipler. Bu nedenle siyasete yön hele birde Hakkâri de tamamen gücü yönlendirecek kitledir spor camiası. Hakkâri’de 45 Spor federasyonu ve 48 spor kulübü bulunmaktadır.

Bunlar toplamda 10000 yakın resmi lisanslı ve 4000 yakın faal sporcu gencimize sahibiz. Ayrıca şu anda resmi olarak Hakkâri merkezde sadece 7707 kişi Hakkâri de lise öğrencisi ve 2023 seçiminde oy kullanacak seçmen.  Bunlar çoğu spor camiasının bireyleri ve bunlar spor STK ları temsil ediyor. Şimdi bu rakamlara bakılınca sporun gücünü siyaset üzerindeki etkisini anlayabiliyor musunuz?

murat-1-004.jpgSiyasi Partilerin oluşumunda Sosyal Politikalar ve Dış İlişkiler Birim Başkanlıkları mevcuttur. Bu birimlerin ve birim başkanlarının STK lar ile çok iyi ilişkiler içerisinde olmaları, onlar ile çalışmaları, onlara yönelik projeler ile desteklemeli ve birebir ilişki içerisinde olmaları gerekiyor. Siyasi partinin aynası sosyal politikalar başkanlığı ve dış ilişkiler birim başkanlığıdır, en önemli iki birim Bir partinin yönetiminin başarılı veya başarısız olmasındaki en büyük etkenler. Bu nedenle spor camiasının ilimiz üzerindeki etkisi ve önemi büyükmü ? küçükmü ? ben bunu siyasi parti yöneticilerine bırakıyorum.         

Hakkâri’deki bürokrasinin spora bakışı nasıldır.Nasıl görüyorsunuz.

Hakkâri de bürokrasinin spor camiasına bakış açısı ve ilgisi zayıf ve yetersiz. Bunu Sayın Valimizin kurum amirlerini zorla da olsa yönlendirmesi, destek olmaları ve sahiplenmeleri konusunda yönlendirilmeleri gerekiyor. Aynı zamanda Hakkari Üniversitesinin Hakkari’de artık sporda rol üstlenmesi ve Hakkari sporuna sahiplenmesi gereken çok önemli bir kurum. Aslında şu anda Hakkari gençliği, sporu çok şanslı çünkü Hakkari’yi çok seven bir Valimiz, genç ve spordan gelme bir iktidar partisi İl başkanının olması. Spora her konuda destek olan bir Milli Eğitim Müdürümüz, Gençlik sporun başında spordan gelme vizyonu geniş genç bir arkadaşımızın olması, yine Milli Eğitimde spordan gelme bir spor şube müdürünün olması büyük bir avantaj, bizler için ama bunu doğru hedefler ve emeller doğrultusunda kullanmayı bilirsek. 

Hakkâri sporunda koordinasyon eksikliği dediniz. Bunu nasıl giderebiliriz?

Bunun için, Hakkari’de bu genç nüfusu doğru yönlendirebilmek ve bu sporun sorunlarını giderip başarılara ulaşabilmek için öncelik, Vali beyin başkanlığında, Belediyeninde içinde olduğu, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, birkaç federasyon temsilcisi ve kulüp yetkilisinin olduğu bir komisyon kurulmalı ve bu komisyon hedef ve izlenecek yol belirleyip sorunlar üzerine, doğru ihtiyaçlar üzerine çalışmalar yapmalı.

Hakkari’de sporun başarılı olması için bir diğer etken ise, Hakkari belediyesinde Spor müdürlüğü veya aktif spor birimi kurulmalı. Belediyeler harcama yetkisi, maddi güç ve iş gücü olarak çok daha avantajlı. Belediyede bu birimin kurulması durumunda bu koordinasyon çok daha kolay ve rahat olur. Böylelikile, Belediye, Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğün birlikte çok büyük başarılı projelere sahip olabilirler. Sayın Cumhurbaşkanımızın buyurdukları gibi sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde hizmetler sunulmuş olur.

Hakkâri tesis konusunda ne durumda bu konuda ki düşünceleriniz nelerdir.

Hakkâri’de tesisler konusunda yanlış tesisleşme, Hakkari iklim şartları ve spor potansiyeli gözetmeksizin yapılan tesis yapılanmasından dolayı Hakkari deki sporun tesis ihtiyacı karşılanmaktadır.

Hakkâri kayak sporu yıllardır Türkiye Milli takımına sporcu ve antrenör yetiştirmesine ve büyük başarılı sporcular yetiştirilmesi ne rağmen Hakkâri’de halen bir Kayak evi yok.

Futbol da profesyonel liglerde takımlarımız olmasına rağmen halen yetersiz bir stad ve İlde antrenman sahaları yok.

Hakkâri’de salon sporları büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen salon yok. Bir spor kompleksi yapıldı içi boş işlevsiz bir kompleks. Salon yetersiz cep antrenman salonları yok kulüpler ve branşlar yeterli antrenman alanı bulamıyor. En son yapılan 41 milyonluk yatırım da üstü açık semt sahaları yapılacak, 

Hakkâri’nin 6 ayı kış 2 ayı toz duman geriye 4 ay kalıyor üstü açık sahaların kullanılması imkansız oysa bunların yerine tesis adet sayıları düşürülerek üstü kapalı antrenman salonlarına çevirilmeleri daha çok kullanışlı olur ihtiyaç karşılanırdı. Yine Hakkâri’nin gerçeği olan atletizm, halen pisti tesisi yok. Sporcu kamp eğitim merkezi yok. Yani tesisler yanlış yatırım planlaması ve tesisleşme sonucu yetersiz ve Kötü.

İl başkanı Sayın Emrullah Gür’ün aktif rol alması gerek mevcut tesislerin ihtiyaç ve eksiklerinin giderilmesi konusunda gerekli girişimleri artırması gerekiyor. Bu konuda il başkanımıza sonuna kadar güveniyoruz. Kendisi Hakkâri’ye ve gençlere büyük önem veriyor. Bu sorunlar ancak siyasetin gücü ile çözülebiliyor. Mevcut tesislerin iyileştirilmesini Hakkâri spor ve yaşamın diğer alanlarıyla beraber daha güzel günleri yaşamayı hak ediyor ve diliyoruz.

Bilindiği gibi bütün dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını nedeniyle spor etkinlikleri şu an nadir branşların dışında yapılmamakta bir sporsever olarak ve Yıllardır sporun içindesiniz emeğiniz ve katkınız çok spor kulüpleri için maddi ve manevi olarak bir projeniz varmı.

Taşıma suyla değirmeni çevirmeye çalışıyoruz, buda bizi hedefe götürmeye yetersiz kalıyor. Valilikten alınacak cüzi miktarda para yardımı ile Hakkâri de spor profesyonel anlamda bir yere varamaz. Tabii ki çözüm yolları var. Bir fon oluşturularak İl özel idaresinden kiralama ile elde edilen bir gelir aktarılabilir, Hakkâri Belediyesi tarafından çarşı merkezi yol kenarları cüzi miktarda park ücreti toplanarak fona aktarılabilir, Her yıl il özel idaresi tarafından birçok ihale yapılıyor. Bu ihalelerden spora katkı payı yani, yüzdelik bir katkı pay alınıp fona aktarılabilir. Böylelik ile bu fonda toplanan para Hakkâri sporunun bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yeter ve valiliğe de yük olmaktan çıkar.

 Son olarak Hakkâri gençliğine ve halkına mesajınız varmı.

Hakkâri büyük bir değişim yaşıyor. Huzurun gelmesiyle beraber çok güzel günler bizi bekliyor. Hep birikte memleketimiz için geçeli gündüzlü çalışmak zorundayız birlikte bunu başaracağız.Son olarak halkımıza çağrımdır.Bilindiği gibi covid-19 salgınıyla mücadele ediyoruz.Kurallara ve devletimizin verdiği önerilere uyarsak bu salgını çabuk atlatırız.İnşallah 2021 yılı Ülkemiz, İlimiz için çok daha güzel olur.Sizlere de çok teşekkür ederim bana bu fırsatı verdiğiniz için.

Bu yazı toplam 7176 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim