• BIST 10001.18
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

31 yıl sonra Reşko dağı tırmanışı

31 yıl sonra Reşko dağı tırmanışı
Türkiye'nin ünlü dağcısı Tunç Fındık ve beraberindeki dağcılar, Hakkari'nin 4130 metre yükseklikteki Cilo-Reşko Dağları’na 31 yıl sonra zirve yapan ilk grup oldu.

Yıllardır güvenlik nedeniyle yasaklanan Cilo Dağları, çözüm süreci ile birlikte dağcıların akınına uğruyor. Hakkari Zirve Dağcılık Spor Kulübü Temsilcisi Hacı Tansu'nun daveti üzerine Hakkari'ye gelen ünlü dağcı Tunç Fındık, Doğan Palut, Emrah Özay ve Esra Karadeniz, Cilo-Reşko Dağları zirvesine 31 yıl aradan sonra buzullar üzerinden tırmanışa geçen ilk kafile oldu.

Dağcılar yaklaşık 23 saat süren zorlu bir tırmanışın ardında 4130 metrelik zirveye ulaştı. Tırmanışı organize eden Zirve Dağcılık Spor Kulübü Hakkari Temsilcisi Hacı Tansu, Hakkari yöresinin tam bir turizm cenneti olduğunu belirtti. Bölgenin tamamının turizme açılma zamanı geldiğini ifade eden Tansu, "Sürecin başlamasıyla birlikte bu yıl Hakkari ve Cilo dağlarına ciddi bir talep patlaması oldu.

Yaklaşık 4 aydır dağcı, doğasever, fotoğrafçı ve gezginler olmak üzere yaklaşık 500 kişiyi Hakkari'de ağırladık. Biz sporcular bu süreci önemsiyoruz, daha iyiye gitmesi yönünde atılması gereken adımların bir an önce atılması gerektiğine inanıyoruz. Dağların kenti olan ilimiz; dağ ve diğer bütün doğa sporları açısından çok zengin olmasına rağmen bugüne kadar ulaşamadığı kimliğine ulaşmış olacak.

Tunç Fındık ve ekibinin buraya gelişi Hakkari için ve dağ turizmi için bir dönüm noktasıdır. Bu önemli adımdan sonra umuyoruz ki yıllardır Cilo Dağları hasreti ile yanan ulusal ve uluslararası dağcılarında ilimize gelip bu dağlara tırmanmalarını istiyoruz. Turizm bacasız fabrika demek.

Bu fabrikanın da potansiyeli de Hakkari'de çok güçlü durumdadır. Bizlerde bunun her adımının iyi gelişmesini istiyoruz. Dağlarımızda savaş değil; dağcılar, kampçılar, fotoğrafçılar, izciler ve gençlik kampları olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ünlü dağcısı Tunç Fındık ise, Hakkari Cilo Dağları’nın Türkiye’de hiçbir dağa benzemediğini, tırmanış için ve diğer dağ sporları için Alp Dağları ile aynı olduğunu belirtti. Tunç, “İstanbul ve İzmir illerinden 4 dağcı arkadaş ile birlikte Hakkari’ye geldik.

Yıllar sonra buraları görmenin mutluluğunu yaşadık. Arkadaşlarla birlikte Cilo-Reşko batı duvarına tırmanış yaparak zirve yaptık. Bütün dağcıların bu bakir dağlara gelip tırmanış yapmalarını bekliyoruz. Biz bundan sonrada bu dağlara gelmeye devam edeceğiz” dedi.
  Dağcılar, Hakkari Cilo-Reşko zirvesine yaptıkları tırmanışı ve yaşadıkları zorlukları da saniye saniye kameraya kaydettiler. Haber: Feyzullah Taş (İHA)

resko-dagi-1.jpg

resko-dagi-2.jpg

resko-dagi-3.jpg

resko-dagi-4.jpg

resko-dagi-5.jpg
 

Bu haber toplam 9131 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim