• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

7 Renk 1 Ahenk Cilo; Huzurdan yana açtı

7 Renk 1 Ahenk Cilo; Huzurdan yana açtı
Yazar Yaşar İçen, CİLOFEST 2023 festivalini ele aldı.

"Hakkari de Hayat Var" mottosuyla şehre adım attığı ilk günden bu yana A'dan Z'ye her başlıkta büyük başarılara imza atan Vali İdris Akbıyık, CİLOFEST 2023 ile yine tarihe düşülen bir başarının mimarı oldu.

Çiçekler; karda, buzullarda, suda, dağlarda, taşlarda, tebessümlerdeki gamzelerde ve yüreklerde de açar yeter ki emekle, sevgiyle ve samimiyetle dokunun tıpkı Hakkari’de olduğu gibi..

“Hakkari de Hayat Var” mottosuyla şehre adım attığı ilk günden bu yana A’dan Z’ye her başlıkta büyük başarılara imza atan Vali İdris Akbıyık, CİLOFEST 2023 ile yine tarihe düşülen bir başarının mimarı oldu.

1-2 Temmuz’da bu yıl 5.’si düzenlenen ve 3 bin 400 rakımda gerçekleşen festivale onbinlerce doğa sever adeta akın etti.

y1

3 bin 400 metre yükseklikteki İki Yakalar Cilo Sat Göllerine çıkıp oradaki mucize güzellikleri görünce hayranlıktan nutku tutulan sadece biz değildik elbette, bizden ziyade Hakkarililer hayranlıklarını gizleyemiyordu çünkü onlarda bizim gibi ilk kez görüyordu bu cennet parçasını.

Yakın geçmişe kadar terör örgütünün mekanı olan ve insanların can korkusuyla adım atamadığı dağlar şimdi gerçek sahipleriyle güven ve huzur içerisinde hasret gideriyordu.

Festival alanına akın eden Hakkarililerin coşkusu görülmeye değerdi. Elinde bastonuyla gördüğüm yaşlı adama espriyle “vallahi helal olsun sana amca buralara kadar çıkmışsın” dediğimde gözlerinden akan altyazı terörün yarattığı travmalar sonrasında şimdi yaşadığı kavuşma coşkusunu anlatıyordu aslında.

 

 

Velhasılı kelam dünyada cennete dair bir tasvir varsa şayet, onun adı Hakkari’dir derim. Ve bu cennet vatan parçası son yıllarda açtığı huzur, güven, hizmet çiçekleriyle Türkiye ile birlikte dünyanın da turizm lokasyonlarından biri olmayı başardı. Hakkari Valisi İdris Akbıyık’ın “Hakkari de Hayat Var” yol haritasıyla attığı adımlar, Hakkari’nin bir kaç yıl içerisinde bir dünya şehri olmasına vesile oldu.

Hakkari’nin dışarıya açılan kapısı sadece turizm olmadı elbette. Başta Türkiye Şampiyonaları olmak üzere pek çok sportif etkinliğe ev sahipliği eden Hakkari, binlerce “Türkiye Evladını” misafir ederek bölgeler arasında sayısız gönül köprüsü inşa etti.

Şehri Cevher Hakkari’nin sportif faaliyetlerine ve turizm çerçevesine yön veren Tabiat Ana, sunduğu doğal güzellikleriyle o kadar bereketli ve cömert davrandı ki; gelen aşık oldu bir daha bir daha geldi ve sonrasında arkasına eşini, dostunu, akrabasını katarak geldi.

Kurban Bayramı tatilini bizim gibi Hakkari ve Yüksekova’dan yana tercih eden binlerce yerli ve yabancı turist tarihe geçen bir festivalin de keyifdârı oldu…

Bu yıl 5.’si düzenlenen CİLOFEST 2023 bebek, çocuk, genç, yaşlı onbinlerce insanın 3400 rakımlı Cilo Sat Göllerine akın etmesine vesile oldu. Festivale katılım o denli yoğundu ki, onbinlercesi alanda yer bulurken bir o kadarı da alanda yer kalmadığı için geri dönmek zorunda kaldı. Başta Hakkarililer olmak üzere festival alanında adeta küçük bir dünya vardı. Pek çok ülkeden gelen ziyaretçinin oluşturduğu yelpazeyi Türkiye’nin yedi bölgesinden akın eden vatandaşlar daha da büyütüyordu.

y2

7 Renk 1 Ahenk CİLOFEST 2023’ün coşkusu festival alanını dolduran her bir yüreği sarmıştı ve bu coşku görülmeye değer muhteşemlikteydi.

Her yanından akan buz gibi sularıyla, dört bir yanını saran buzulları ve dağlarıyla, her bir adımınızda karşılaştığınız onlarca çeşitte bitki örtüyle, rengarenk mis kokulu çiçekleriyle kaplı gölün etrafını turlarken ettiğim sohbetlerden yansıyanlarla birlikte gözlerden okuduğum “off the record” duygular elde ettiğimiz huzur ve güven ikliminin daimiliğinden yanaydı. Zira daimiliğin olmadığı gel-git uygulamalar korku ve güvensizlik duygularına tavan yaptırırken bölgeyi de “kayganlıktan” kurtarmaz…

İki günlük festival takvimi dolu doluydu. Sportif faaliyetlerle birlikte sahnenin de adrenalini festivale yakışır nitelikteydi. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personelinin sergilediği FLYBOARD performansı herkesten tam not alırken tüm alkışları ve hayranlıkları da topladı. Buz gibi gölde gerçekleştirdiğimiz bot keyfimiz, yelkenlilerin yarışı, kanolarda çekilen kürekler, tırmanışlar, yürüyüşler, üşümeyi düşünmeden suya atlayıp yüzenler ve daha nicesiyle her şey unutulmazdı.

Festivalin ikinci günü sahne alan sanatçı Tuğçe Kandemir ile birlikte Hakkarili sanatçı Aydın Aydın ve Hakkari Sanat Topluluğu binlerce kişilik halayların mimarı oldu. Aydın Aydın’ın türküleriyle verdiği çevre bilinci mesajları önemliydi. Festival boyunca öyle çok ters halay çektik ki(Hakkari de halaylar ters yönde ilerler) özümüze dönüş yolculuğu yaparcasına her yanımız toprağa bulanmıştı.

Özetle festivalin keyfini ve yorgunluğunu halâ üzerimizden atamasak da önümüzdeki yıl için şimdiden hazırız…

Kaynak: Yenbirlik

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim