700 TL’lik IBAN Hayatını Kararttı
Adana’da yaşanan olay, “IBAN dolandırıcılığı”nın mağdurları nasıl etkileyebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Hastanede temizlik görevlisi olarak çalışan ve yıllar önce yaşadığı bir olay sonrası protez bacakla yaşamını sürdüren 43 yaşındaki T.T., hiç beklemediği bir şekilde cezaevi süreciyle karşı karşıya kaldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan T.T.’nin hayatı, 2005 yılında bir kavgayı ayırmaya çalışırken vurulmasıyla değişti. Sol bacağını kaybeden T.T., buna rağmen çalışarak ve küçük çaplı ticaret yaparak ailesini geçindirmeye devam etti.
Ancak 2019 yılında yaşanan bir olay, tüm hayatını altüst etti. İddiaya göre T.T.’nin bulunduğu ortama gelen ve kendisini Ö.K. olarak tanıtan bir kişi, bir süre alışveriş yaptıktan sonra 700 TL borç aldı. Daha sonra bu kişi, “Ailem para gönderecek, benim hesabım yok” diyerek T.T.’den IBAN bilgilerini istedi.
T.T.’nin hesabına gönderilen paranın 700 TL’lik kısmını alan şahıs, kalan tutarı geri aldı. Aynı yöntemle birkaç kez daha para transferi gerçekleşti. Bir süre sonra şüphelenen T.T., hesabına para gönderilmemesini istedi.
Ancak olayın perde arkası daha sonra ortaya çıktı. Söz konusu kişinin, farklı vatandaşları arayarak kendisini “askeri yetkili” gibi tanıttığı ve “şehit ailelerine yardım amacıyla kurban kesileceği” bahanesiyle para topladığı belirlendi. Toplanan paraların ise T.T.’nin hesabı üzerinden aktarıldığı tespit edildi.
Açılan dava sürecinde, IBAN hesabının sahibi olması nedeniyle T.T. hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla dava açıldı. İlk yargılamada 7 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verilen T.T.’nin cezası, istinaf sürecinin ardından 5 yıl 2 ay 15 gün olarak kesinleşti.
T.T., olayla hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, dolandırıcılık kastının bulunmadığını ifade etti. Yaşadıklarını anlatan T.T., sadece alacağını tahsil etmek isterken bu olayın içine çekildiğini söyledi.
Dolandırıcılığı organize eden kişinin başka mağdurlarının da bulunduğu öğrenilirken, T.T.’nin kesinleşen cezası nedeniyle önümüzdeki süreçte cezaevine gireceği belirtildi.