• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Ağlayan gelin ters laleler çiçek açtı!

Ağlayan gelin ters laleler çiçek açtı!
Hakkari'de havaların ısınmasıyla beraber ters laleler çiçek açtı.

Havaların ısınmaya başladığı Hakkari'de ters laleler renk renk çiçek açtı. Bölge halkı ağlayan gelin olarak adlandırılan, Hakkari, Van ve Şırnak bölgesinde yetişen ters laleler, yüzünü bu yıl Hakkari-Çukurca karayolu üzerinde bulunan Çimenli ve Üzümcü köyünde gösterdi.

 Hakkarili ünlü dağcı ve doğa fotoğrafçısı ve Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyesi Esat Kılıç,  Ters Lale, Süsin, Beybün, Bınefş, Asmin ve adını sayamadığım sayısız çiçek görevi devir alır Mart ayının ikinci haftasından itibaren vadiler, dağlar, yaylalar Ters Lalenin güzelliği ile süslenir dedi.

Kılıç,"Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve anavatanı “Dağların Kenti” Hakkari'de yetişen Ters Lale, Dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir Bölgede Sarı, Açık Kırmızı ve Koyu Kırmızı olmak üzere üç ayrı rengi bulunmaktadır.

Göz kamaştırıcı rengi ile,kadife hassaslığında ki çiçeği ile, estetik görünümlü tersliği ile olağanüstü bir doğa harikasıdır Ters Lalenin asıl önemi endemik olmasıdır Yani dünyada sadece Hakkari de doğal olarak yetişmektedir

Ters Lale doğal ve farklı görüntüsü ile diğer lalelerden daha gösterişlidir Göz kamaştırıcı renklerine yakından bakıldığında, Ters Lale’nin bir doğa harikası olduğu kolaylıkla anlaşılır.

Yoğunlukla Hakkari merkezden Çukurca’ya doğru Zap Vadisinde, Zap vadisi kolları olan Kaval Vadisi ve Tiyar Vadisinde bulunmaktadır.

Ayrıca Yüksekova’nın Cilo Dağı eteklerinde bulunan köylerin yakınlarında, Şemdinli’nin büyük bir bölgesinde doğal olarak yetişmektedir.

Medeniyetlerin beşiği olan Hakkari’miz de geçmişte yaşayan Asurların, her sabah çiçeklerinden göz yaşı damlası gibi berrak su damlattığı için Ağlayan Lale, Hzİsa’nın çarmıha gerildiği zaman gerildiği zaman,

Meryem Ananın göz yaşlarından yere akan damlalarla yetiştiğine inananlar, adına “ Ağlayan Gelin” Halk arasında Gul Nuxîn olarak ta adlandırılmaktadır" dedi. Hakkarihabertv.com

terslale-m.jpg
 

Bu haber toplam 3883 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim