• BIST 10055.98
  • Altın 2415.92
  • Dolar 32.207
  • Euro 34.779
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Akat halkın direnişiyle karşılaşırsınız

Akat halkın direnişiyle karşılaşırsınız
'Asimilasyonu dayatırsanız halkın direnişiyle karşılaşırsınız'.

Yüksekova'da düzenlenen 4'üncü Cilo Doğa Kültür ve Sanat Festivali'nde konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "demokratik çözüm" süreci konusunda hükümete uyarılarda bulundu.

Eşitlikçi bir anayasanın sadece Kürtlerin değil, tüm hakların talebi olduğunu vurgulayan Ata, "Eğer siz inkar, imha ve asimilasyon politikalarınızda ısrar eder, dayatırsanız, işte o zaman siz tarihte olduğu gibi Kürtlerin direnişiyle karşılaşırsınız" dedi. 

Yüksekova Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Cilo Doğa Kültür ve Sanat Festivali'nin birinci günü programı sona erdi. KURDÎ-DER Yüksekova Şubesi tarafından yapılan bilgi yarışmasından sonra, sahneye çıkan Gever Kültür Sanat Derneği bünyesinde çalışan Repçi Şoreş Gever, söylediği hip-hop parçalarla kitleyi coşturdu. Ardından da konuşmalara geçildi.

Konuşmasında Kürt halkının başlattığı mücadeleye bakılması gerektiğini belirten BDP Hakkari Milletvekilli Adil Zozani, Kürt halkının mazlum bir halk olduğunu dile getirdi. Kürt halkının mazlumluğuyla kendini Ortadoğu ve tüm dünyaya kabul ettirdiğini ifade eden Zozani, iktidarların Kürt halkını dört parçada parçalamak için elinden geleni yaptığını dile getirdi. 

‘KÜRT HALKI CELLADININ YANINDA YER ALMAZ’

Başbakan Erdoğan'ın Kürt halkına yönelik karşı duruşunu sergilemeye devam ettiğini belirten Zozani, "Erdoğan diyor ki: 'Kürt halkı Beşar Esad rejiminin yanında yer alıyor.' Bu büyük bir yalan ve iki yüzlülüktür. Çünkü Kürt halkı hiçbir zaman kendi celladının, katilinin yanında yer almaz. Yıllar önce Esad rejimi Kürt halkını katliamdan geçirirken Erdoğan'ın dostu, müttefiki olarak görüşmeler yapılıyor, dost sarılışları vardı.

Şimdi iki yüzlülük yapmazsın" dedi. Tüm baskı, inkar ve imhalara karşı Kürt halkının her yerde büyük mücadelesini yürütmeye devam ettiğini ifade eden Zozani, "Bunun içindir ki devlet ve hükümet, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile müzakereye oturmak zorunda kaldı ve Sayın Öcalan'ın demokratik çözüm sürecini nasıl aşılacağı önerisini dinlemek zorunda kaldı.

Kürt halkı tüm baskılara rağmen, tüm oyunlara rağmen Sayın Öcalan'ın başlattığı demokratik çözüm sürecine destek veriyor. Çünkü Kürt halkı bu sürecin sonucu sadece Kürt halkı için değil tüm halkları özgürlüğünü getireceğini bildiği için destek veriyor. Her zaman alanlarda ve desteğini açık bir şekilde veriyor ve bu sürecin sonunda Sayın Öcalan da özgürleşecek" diye konuştu. 

BARZANİ’YE ÇAĞRI 

Federal Kürdistan Bölgesi'nde yapılması planlanan ve ikinci defa ertelenen Kürt Ulusal Kongresi'ne de değinen Zozani, bu süreçte Barzani'nin de rolünü oynaması gerektiğine işaret etti. Zozani, Barzani'nin Kürtlerin birliği ve Rojava'da yaşanan bu acıları görüp artık rolünü oynaması gerektiğini aktararak, Kürt halkının Rojava halkına desteklerini yükseltmeleri çağrısında bulunda. 

'KÜRT HALKI ÖNDERLİĞİNE SAHİP ÇIKIYOR’

Zozani'nin Ardından konuşan BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat Ata ise, Kürt halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a sahip çıktığını belirterek, şunları söyledi: "Çünkü Sayın Öcalan demokratik çözüm sürecini başlattı. Bu halk kendi önderliğinin özgürleşmesini istiyor. Onun için Kürt halkı ve onun hareketi Sayın Öcalan tarafından başlatılan bu sürece cevap vererek, gereken adımları attı." 

Sürecin aşamalarla belirlenen bir süreç olduğuna dikkat çeken Ata, "Birinci aşamada silahlar susturuldu, diyalog yolu açıldı ve cenazelerin gelmediği bir aşama. İkincisi aşamada ise, fikirler konuşulsun denildi. Fikirlerin konuşulması için ortamın yaratılması gerekliydi ama yaratılmadığı gibi birinci aşamaya karşı atılması gereken adımlar bile atılmadı.

Bu eşitlikçi anayasayı Kürtler sadece kendileri için istemiyor, tüm halklar için istiyor. Eğer siz inkar, imha ve asimilasyon politikalarınızda ısrar eder, dayatırsanız işte o zaman siz tarihte olduğu gibi Kürtlerin direnişiyle karşılaşırsınız" dedi. Öcalan'ın Meclis'e önerdiği komisyonlara da değinen Ata, "Eğer bu ülkenin en önemli sorunu parlamentoda çözülmeyecekse peki bu parlamento ne işe yarıyor.

Sayın Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü için komisyonlar önerdi parlamentoya, ama parlamento tüm itirazlara rağmen tatile girdi. Şimdi biz bundan ne anlayacağız?" diye sordu.  Konuşmaların ardından sahneye çıkan Kandil'den gelen müzisyen Hemit Diyala, Gever Kültür Merkezi'ne bağlı kadın grubu ve sanatçı Ahmet Zebari'nin söylediği ezgiler eşliğinde gece geç saatlere kadar halaylar çekildi. Festivalin birinci günü büyük bir coşkuyla sona erdi. 

Bu haber toplam 4375 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim