• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Akdoğan:TBMM’ne kullanılan silahları sordu

Akdoğan:TBMM’ne kullanılan silahları sordu
Hakkari HDP Milletvekili Nihat Akdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ne güvenlik güçlerin sivillere yönelik silahlı saldırıları ve kullandıkları silahların türleri hakkında soru önergesi verdi.

Akdoğan İç İşleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğün 99. Maddeleri gereğince verdiği soruların cevaplandırılmasını istedi.

Akdoğan verdiği yazıda “AKP Hükümeti, Kürt sorununa demokratik çözüm bulma arayışların sürdüğü bir dönem de tekrar savaş kararını almasından sonra Kürt illerinde polis ve güvenlik güçleri baskı ve şiddeti artırarak tekrardan bir savaş ortamını yaratmıştır.

Oluşan savaş ortamında polis ve özel harekâtçılar savaş kuralların ötesinde bir uygulamada bulunmaktadır. Özellikle sivil insanlara yönelik infazlarda kullanılan silahlar ve kullanım şekli,“Birleşmiş Milletler Kolluk Güçleri Görevlileri Tarafından Kuvvet ve Ateşli Silah Kullanılması Hakkında Temel İlkeler”eve “2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanun’un zor ve silah kullanma ile ilgili 4/7. Maddesi’nde ”belirtilen hususlara ve insan hakları standartlarına açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

Güvenlik güçlerin ateşli silah kullanımı ile ilgili uluslararasıve iç hukuk normlarında; “Kolluk kuvvetlerin maddi varlılarına yönelik herhangi bir saldırıolmadığı sürece ateşli silah kullanamaz” şeklinde açık hükümler bulunmasına rağmen güvenlik güçleri bunlara riayet etmemektedir.

28 Kasım 2015 Tarihinde evlerinin önünde bulunanHakkari il meclis üyesi Sibel Çapraz ve iki sivil vatandaşımızıherhangi bir eylem veya polislerin maddi varlıklarına yönelik bir saldırı teşebbüsünde bulunmamalarına rağmenateş edilerek ağır yaralamaları güvenlik güçlerin kanunları ne kadar yok saydığını göstermektedir.

Güvenlik güçlerin bu tutumu yanında sivillere karşı kullandıkları zırh delici silahlar da savaş hukukuna aykırı bir niteliktedir. Özellikle zırhlı araçlardan atılan 12.7x99mmzırh delici özelliği olan mermilerin isabet ettiği kişilerin bedenlerinde tedavilerin mümkün olmayan derin yaralamamalar oluşturduğu gibi vücudu parçalamaktadır.

Bu silahın bir başka etkisi de insan bedeninde zehirlemelere neden olmaktadır. Ve yaralanan insan bu zehirlemeden dolayı uzun süre ameliyat edilmemektedir.

Bu Bağlamda: Güvenlik güçleri ateşli silah kullanımı ile ilgili uluslararası ve iç hukuk normlarında açık hükümler bulunuyor olmasına rağmen neden bu normlara göre hareket etmemektedir.

 

Genç, kadın, yaşlı sivil vatandaşlara karşı savaş hukukuna dahi aykırı olan bu ağır silahlar özellikle kobra diye tabir edilen zırhlı araçlardan atılan 12.7x99mm zırh delici özelliği olan mermiler neden kullanılmaktadır?

Bakanlığınızın bu silahların kullanımı konusunda özel bir talimatı var mıdır? Talimatınız yoksa güvenlik güçleri yasalara ve sizlere rağmen mi bunları kullanmaktadır?

Güvenlik güçlerin suçlu suçsuz ayrımı yapmadan öldürdükleri sivillerin otopsi raporları bakanlığınıza ulaşıyor mu? Otopsi raporlarından hareketle açtığınız soruşturma bulunmakta mıdır?

Güvenlik güçlerin,silahı hangi durumda kullanacağını 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanun’unda da açıkça belirtilmiş olmasına rağmen özellikle sivil vatandaşlara ve yöneticilere herhangi bir uyarıda bulunmadan doğrudan hedef alınarak ateş edilmesi bir intikam duygusu mudur?

Bakanlığınız sivillere yönelik intikamcı duygularla yapılan saldırılara yönelik araştırma ya da soruşturma yapmakta mıdır?” denildi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2663 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim