• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

BARIŞ NÖBETİ SONE ERDİ

BARIŞ NÖBETİ SONE ERDİ
Hakkari nin Berçelan Yaylası nda gerçekleştirilen Sıfır Noktasında Barış Nöbeti ne katılanlar gecenin soğuğuna rağmen barış türküleri ve halaylar çekildi.
BERÇELAN ETKİNLİKLERİ

 Barış İçin Kadın Girişimi Koordinasyonu tarafından Hakkari nin Berçelan Yaylası nda gerçekleştirilen Sıfır Noktasında Barış Nöbeti ne katılanlar gecenin soğuğuna rağmen barış türküleri ve halaylar çekerek ısınmaya çalıştılar. Meşalelerle aydınlanan geceye katılan sanatçılar İlkay Akkaya ve Yasemin Göksu nun, bir birinden güzel Kürtçe şarkılar seslendirdiler. Etkinliğe katılanlarda şarkılara hep bir ağızdan eşlik ettiler. Elveda Rumeli dizisinin oyuncularından tiyatro sanatçısı Şebnem Sönmez, erkek dünyasında bütün zorlukların kadınlara yüklendiği gibi barış nöbeti tutmanın da kadınlara kaldığını belirterek, kadınların bununda altından anlının akıyla çıkacağını belirtti.

 

 Diyabakır ve Ankara nın ardında 3. buluşmasını Hakkari nin Berçelan yaylasında gerçekleştiren Barış İçin Kadın Girişimi Koordinasyonu nun Sıfır Noktasında Barış  Nöbetine Türkiye nin dört bir yanından kadınlar katılan kadınları 4 mevsimin bir arada yaşandığı ve 3 bin 500 rakımda bulunan Berçelan Yaylasında Hakkarili kadınlar tarafından halay zılgıt, meşaleler ve havai fişek gösterileriyle karşılandı.

 

 Etkinliğe, DTP li kadın milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gülten Kışanak, DTP li kadın belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri, 2 gün önce cezavinde çıkan 2. Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, TTB MYK Başkanı Hülya Biken, TİHV Başkan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Tüm Bel Sen MYK üyesi Gülser Erken, Halkevleri, SDP MYK üyesi Yeşim Ergen, Sanatçı İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, Şebnem Sönmez, Gülçin Satarcıoğlu, İpek Erdem, Gazeteciler İnci Hekimoğlu ve Berat Günçıkan, Kardeş Türkülerin kadın solistlerinden Ayşen Kolivar ile Selda Öztürk katıldı. Kadın buluşmasına ayrıca EHP, İzmir Kadın Dayanışma Derneği. Kaos GL, Eğitim Sen, Türkiye Barış Meclisi, EKD, Eskişehir Kadın Platformu, KAMER Van ve Hakkari temsilcilikleri, Emekli Sen, Anti Kapitalisler, İmece Kadın Evi, Ekin Ceren Kadın Evi, Özgürlükçü Sol Hareket temsilcileri, Yapı Yol Sen üyelerinin de aralarında bulunduğu kadın örgütlerinin yanı sıra yüzlerce araçlık konvoy halinde bine yakın kadının katıldığı belirtildi.

 

  Hakkari ile Van Belediyesi nin katkılarıyla hazırlanan çadırların ve sahnenin bulunduğu alana geçen kadınlar burada yakılan büyük ateşin etrafında bir süre Hakkarili kadınlarla sohbet etti. Alanda hazırlanan çay ve yemek çadırlarında ihtiyaçlarını karşılayan kadınlara seslenen DÖKH üyesi Yıldız Aktaş, "Barış için sesimize ses vermeye gelen kadınları binlerce kez selamlıyoruz" dedi. Yüksek rakımdaki Berçelan Yaylası nın soğuğuna rağmen, farklı kültür ve renklerden kadınların kısa sürede kaynaşmasının mutluluğu ve sevincini yaşadı.

 

 Programın başında misafir olarak gelen kadınlar tek tek anons edilerek sahneye çağırıldı. Sahneye ilk çıkan Kardeş Türküler grubunun kadın solistlerinde Ayşe Kolivar ve Selda Öztürk, barış için Berçelan da olmaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Kadınların barış nöbetininde yanlız bırakmayan Elveda Rumeli dizisinin oyuncularında ve tiyatro sanatçıları Şebnem Sönmez, Gülçin Santırcıoğlu ve İpek Erdem, alkış ve sloganlar eşliğinde sahneye çıktı. "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla karşılanan Sönmez yaptığı kısa konuşmada, "Sizinle birlikte bu kadar anlamlı bir dileği barışı paylaşmaktan çok mutluyum. Gözlerinizde güzellik her zaman daim olsun. Kadınlar olarak barış için çalışmaya sizinle birlikte devam edeceğim" diye konuştu. Sönmez, erkek dünyasında bütün zorlukların kadınlara yüklendiği gibi barış nöbeti tutmanında kadınlara kaldığını belirterek, kadınların bununda altından anlının akıyla çıkacaktır dedi.

 

 Sanatçı İlkay Akkaya ise yoğun sevgi gösterileriyle çıktığı sahnede, ilk kez geldiği Hakkari de böyle anlamlı bir buluşmasının içinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Yıllardır sizlerin parmağınız kanıyor, ancak biz bunu uzaktan izledik şimdi acıları paylaşma zamanı, şimdi barışı birlikte getirmenin zamanı" şeklinde konuştu. Akkaya ardından ise Adıyaman, türküsünü alanı dolduran kadınlarla birlikte okudu.

 

  Sanatçı Yasemin Göksu ise 7 yıl önce bir konser için geldiği Hakkari de Berçelan yaylasına kaçak çıktığını ve ardında gözaltına alındığını hatırlatarak, "Kim derdi ki bir gün bu yaylaya hep beraber hem de bu insanlara yıllardır kendi topraklarını yasak eden sistemin desteğiyle çıkacağını. Kürtler bu savaşta kendi dil, kimlik ve özgürlük mücadelesi için çok bedel ödedi, ödemeye de devam ediyor. Özgürlük uğrana bu topraklara düşenler eminim şimdi yukarılardan bir yerlerden bizi izliyorlardır" dedi. Göksu, duygulu konuşmasının ardından Aldı Gitti isimli şarkısını seslendirdi.

 

 Karadeniz de kadınların seslerine ses vermek için Delepe Neno ve Helesa isimli kadın grupları, seslendirdikleri Lazca parçalar ve yaptıkları konuşmalarda, halkların kardeşliği ve barış mesajları verdi. Grupların ardında sahneye çıkan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Bilge Contepe, yıllardır Kürt bölgesinde süren çatışmalarda kadınların acılarına tanıklık ettiğini ve Kürt kadınlarının barış çığlıklarını iyi anladığını söyledi. Savaşın sadece insanlara değil doğaya da çok şey kaybettirdiğin belirten Contepe, hala ormanların yakıldığını söyledi. 2. Barış Grubu üyesi Aysel Doğan ise, bizler bu hareketle var olduk bundan sonrada onunla yolumuza devam edeceğiz dedi. Katılamayan pek çok kişinin mesaj gönderdiği etkinlikte konuşların ardında oluşturulan açık kürsüye çıkan, çeşitli kurumlardan kadınlarda barış ve kardeşlik mesajları verdi. Gece geç saatlere kadar süren barış nöbetinde MKM gruplarının söylediği şarkıların ardından kadınların bir kısmı çadırlarda sohbet ederken, bir kısmı ise yakılan ateşin etrafında sabahın ilk ışıklarına kadar halaylar çekti. Kadınlar barış nöbetine öğlen saatlerinde yapacakları basın açıklaması ile son bulacağı belirtildi. (Hakkarihabertv.com)

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2499 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zap suyunda 1 kişi kayboldu22 Temmuz 2024 Pazartesi 11:38
  • Van’da 71 kişi tutuklandı22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:57
  • Gabar' daki kazada 1 mühendis hayatını kaybetti22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:53
  • Hakkari'de bir genç babasını öldürdü20 Temmuz 2024 Cumartesi 13:38
  • iş insanı iple ağaca asılı halde ölü bulundu17 Temmuz 2024 Çarşamba 15:04
  • İşçileri taşıyan minibüs kaza yaptı: 5 yaralı17 Temmuz 2024 Çarşamba 08:47
  • İsrail'den Han Yunus'a saldırı16 Temmuz 2024 Salı 15:15
  • Hakkari'de 55 kişi yakalandı15 Temmuz 2024 Pazartesi 13:39
  • Hakkari-Van karayolundaki yangına müdahale edildi12 Temmuz 2024 Cuma 14:59
  • Hakkari'de "Narko Nokta" etkinliği11 Temmuz 2024 Perşembe 10:37
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim