• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C

BAŞBAKAN/DAN DOKTORLARA ZAM MÜJDESİ

BAŞBAKAN/DAN DOKTORLARA ZAM MÜJDESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Gurup toplantısında, doktorlara zam müjdesi ile eczane konusun değindi.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eczacıları uyararak, "Eczane sahiplerine açık söylüyorum; şu anda sorumlu olan birlik ilgili bakanımla ya oturur anlaşır, oturmadığı takdirde de biz kalkarız müracaat eden bütün eczanelerle anlaşmalarımızı yapar, yolumuza devam ederiz. Bu konuda biz halkımızın sağlığını ideolojilere kurban etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz" dedi. Erdoğan ayrıca, Tam Gün Yasası ile doktorların maaşlarına yapılacak zamları da açıklayarak, "Pratisyen hekimlerin maaşları yüzde 43, emekli maaşları yüzde 44; uzman hekimlerin maaşları yüzde 71, emekli maaşları yüzde 82; klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80, emekli maaşları da yüzde 100 artırılacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı nda yaptığı konuşmada, sağlıkta yapılan reform ile Tam Gün Yasası na değindi. Cumhuriyet tarihinde sağlık alanında en büyük devrimi gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, buna inkılap da dinebileceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı na bağlı tüm hastaneleri birleştirdiklerini, vatandaşların özel hastanelerde tedavi olmalarının önünü açtıklarını anlatan Erdoğan, 8-10 kişilik koğuş sisteminden 1-2 kişilik odalara geçildiğini ve Hakkari de bile böyle hastanelerin bulunduğuna işaret etti. Erdoğan, "Buralara kimsenin böyle bir hastane götürme derdi yoktu. Ama biz bunu yaptık. Bunu Hakkari de, Yüksekova da yaşayan kardeşlerim biliyorlar. Böyle bir ayrımcılığın içerisinde olmadığımızı AK Parti iktidarı olarak gösterdik. İşte demokratik açılım bu, milli birlik ve kardeşlik projesi bu. Herkes işin lafını yapıyor, biz icraatını yapıyoruz" dedi.

Sultanahmet Camii nde bir grup ABD li turist ile sohbet ettiğini ve kendisine Siz ciddi bir sağlık reform yapmışsınız, bunu Sayın Obama ya da anlatsanız dediklerini anlatan Erdoğan, "Biz de latifeyle, gündemimizde yok ama fırsat bulursak anlatırız dedik. Obama da az bir oy farkıyla da olsa hedeflediği sağlık reformunu gerçekleştirdi" diye konuştu.

"SAĞLIK, YARGI, GÜVENLİK İDEOLOJİLERE KURBAN EDİLEMEZ"
Özellikle söylemek istediği bir konu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Sağlık konusu ideolojilere kurban edilemez, itfaiye konusu ideolojilere kurban edilemez, diyanet konusu ideolojilere kurban edilemez, yargı konusu ideolojilere kurban edilemez, polisiye, güvenlik konusu ideolojilere kurban edilemez. Şimdi zaman zaman bu tür şeyleri görünce tabii üzülüyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, sağlık çalışanlarının eylem yapma kararına da tepki gösterdi. Erdoğan, "Yani ameliyat masasında, acilde benim vatandaşım beyefendiler eylemini bitirsin gelsin diye orada bekleyebilir mi? Böyle şey olur mu? Efendim, biz oralara nöbetçi bıraktık . Neyin nöbetçisini bıraktınız? Öyle şey mi olur? Tababet yemininde böyle bir şey yok. Böyle bir şey yapamazsın. Bu aldığın o emeğin karşılığının bu millet tarafından sana helal olmasını getirmez. Seni de farklı bir şekilde o vurur. Aynı şey
güvenlikte de. Buralar farklı hizmet gruplarıdır" şeklinde konuştu.

ECZANELERE SERT UYARI
Eczanelerin kapatma kararı aldıklarında kendi sorumlulukları ne ise o adımı atacakları uyarısında da bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Burada biz, şu dernekmiş dinlemeyiz. Bu adımı atarız, buna mecburuz. Çünkü biz o günün parasıyla 2.5 katrilyonluk SSK hastanelerindeki eczaneleri kapattık, size devrettik ya. Bundan güzel kaynak olur mu? Böyle büyük bir kaynak elinizde, şimdi kaynağı bulduk, bundan sonra nasıl olsa devlet geri dönemez . Geri dönmem de farklı formüller yok mu, farklı formüller üretirim. Onun için de bu konuda eczane sahiplerine açık söylüyorum; şu anda sorumlu olan birlik ilgili bakanımla ya oturur anlaşır, oturmadığı takdirde de biz kalkarız müracaat eden bütün eczanelerle anlaşmalarımızı yapar, yolumuza devam ederiz. Bu konuda biz halkımızın sağlığını ideolojilere kurban etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz.

" Başbakan Erdoğan, Tam Gün Yasası ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, part-time (yarım gün) çalışan doktorlara tepki göstererek, "Türkiye de doktor sıkıntısı var, part-time çalışıyor. Böyle şey olur mu? Gel, full-time çalış. Bak bu millet hastaneye geldiği zaman beyefendinin ismi yazılı ama doktor içeride yok. Nereye gitti? Muayenehanesine gitti. Bir zamanlar hatırlarsanız, gün verilmezdi, hemen kart verilir muayenehaneye çağrılırdınız. Gidersiniz muayenehaneye, orada bedelini ödedikten sonra yine hastaneye çağrılırsın. Orada ameliyat yapılır. Bu günleri yaşadık mı? Arkadaşlar biz bunu yaşatmak istemiyoruz. Bizim attığımız adım bu. Bu hizmeti bir yerde de şu milletin hayır dualarını almak için yapma anlayışıyla sürdürmek lazım. Tam Gün Yasası nın altında yatan gerçek bu. Bu tasarının amacı halkımıza yüksek standartlarda, kaliteli, hakkaniyetli ve kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti vermek; aynı zamanda hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık çalışanlarımıza yeni imkanlar sunmak. Bu
konudaki itirazlar son derece yersiz ve hakkaniyetten uzaktır" dedi.

DOKTORLARA ZAM MÜJDESİ
Yasa tasarısı hakkında da bilgi veren Erdoğan, sağlık çalışanlarının üzerindeki iş yükünün daha dengeli hale geleceğini, vatandaşlar ile hekimler arasındaki güven ilişkisinin güçleneceğini, hastaların sağlık hizmetine erişiminin kolaylaşacağını, hekimlerin yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğu ile özel muayenehanelerine giderek tedavi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesine gerek kalmayacağını söyledi. Arzu eden hekimlerin hastanelerde mesai sonrasında hizmet verebileceklerine de işaret eden Erdoğan, üniversitelerdeki öğretim üyelerinin asli ga fcvenlik konusu ideolojilere kurban örevleri olan eğitim ve araştırma faaliyetlerini hakkıyla icra edebileceklerini, bütün zamanlarını üniversiteye ayırabileceklerini söyledi. Yine bu uygulama ile tüm personelin ek ödemelerinin arttırılacağını belirten Erdoğan, hekimlerin mali özlük haklarını daha iyi hale getirmek için maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacağını ve bu ücretin emekli maaşlarına da yansıyacağını vurguladı.

Erdoğan, şunları söyledi:
"Buna göre pratisyen hekimlerin maaşları yüzde 43, uzman hekimlerin maaşları yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 oranında arttırılacaktır. Buna paralel olarak 25 yıl çalışan bir pratisyen hekimin emekli maaşı yüzde 44 oranında, uzman hekimin emekli maaşı yüzde 82 oranında, klinik şef ve şef yardımcısının emekli maaşı yüzde 100 oranında artırılacaktır. Hekimlerin raporlu ve izinli olduğu dönemlerdeki ek ödeme kayıpları telafi edilecek. Bunun yanında, yasanın halka yansımaları da son derece olumlu ve sağlık hizmetlerinin kalitesi bu yasayla birlikte daha da artacaktır."
Başbakan Erdoğan, sağlık kuruluşu ve hekimini seçme hakkının daha da yaygınlaşacağını belirterek, özel muayenehanelerde ve üniversite hastanelerinde sadece para ödeyebilenin hekimini seçme döneminin de biteceğini kaydetti. Hastaların bekleme sürelerinin de en aza indirileceğini belirten Erdoğan, 2002 yılında Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki uzman hekimlerin sadece yüzde 11 i tam gün çalışırken, bugün bu oranın yüzde 81 olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bundan dolayı şahsım ve halkım adına teşekkür ediyorum. İnşallah bu yasa ile bu oran yüzde 100 e ulaşır" diye konuştu.
Erdoğan, Tam Gün Yasası nın amaçlarından birinin de sağlık hizmeti sunumunda aracıları ortadan kaldırmak ve vatandaşların hiçbir yönlendirmeye maruz kalmadan kamudan aracısız hizmet almasını sağlamak olduğunu söyledi. İHA

Bu haber toplam 16279 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim