• BIST 9981.92
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Başkan Önal "Gerekli Tedbirler acilen alınmalı"

Başkan Önal "Gerekli Tedbirler acilen alınmalı"
Hakkari Ziraat Odası Başkanı Naif Önal, 2021 yılında kuraklık sorunu nedeniyle üretmek için büyük bir mücadele veren ülke çiftçisi şimdiden artan girdi maliyetleri karşısında ayakta kalma savaşı veriyor dedi.

Son bir yıl içerisinde yüzde 300’ün üstünde fiyat artışı yaşanan gübre fiyatları, aynı hızla zamlanan yem fiyatları. akaryakıt motorin 10 TL geçmesi ve  yüzde 50’lere dayanan BAĞ-KUR prim artışları çiftçinin belini büktüğünü söyleyen Hakkari Ziraat Odası Başkanı Naif Önal, Çiftçinin yaşadığı soruları gündeme getirdi.

Önal." Gübre başta olmak üzere maliyetlerdeki artışın 'ölümcül noktaya' geldiğine değinerek çiftçinin toprağa dönmemesi durumunda büyük bir gıda krizi yaşanacağına dikkat çekti.

‘GEREKLİ TEDBİRLER ACİL OLARAK ALINMALI’
Üretimden vazgeçme noktasına gelen çiftçilerin cesaretlendirilmesi ve tarlasına dönmesinin sağlanması gerektiğini savunan Başkan Önal," Bunu başaramazsak krizlerin etkisini azaltan gıda sektörü, ülkemizde krizlerin daha da büyümesine neden olacak. Ekimlerde girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Gerekli tedbirleri acil olarak alarak, bu riskleri ülke olarak yönetmek zorundayız. Bunları başaramazsak, üreticimiz de tüketicilerimiz de daha zor günlere hazır olmalıdır.”

‘BÜYÜK SORUNLAR OLABİLİR’ Girdi maliyetleri aldı başını gitti. Önümüzdeki yıl çiftçi ürünü nasıl yetiştirecek? Çiftçiler arasında, ‘ben artık ekmeyeceğim, para kazanamıyorum’ diyenler var. Kilosunu 180 TL'ye aldığımız gübre şu anda 500 TL bandını çoktan aştı. Çiftçilik yapamayanlar büyük şehirlere göç edecek. Burada üretim olmayınca büyük şehirde de açlık başlayacak; her şeyi dışarıdan ithal edemezsiniz.

Bu sorunlar çözülmezse ileriki zamanlarda büyük kıtlıklar büyük sorunlar olabilir. Mevcut konjonktür, küçük aile işletmelerini tamamen üretim dışı bırakacak bir duruma gelmiştir. Bu da hem büyükşehirlere göçe neden olacak hem de üretimin düşmesi sonucunda ülkemizi daha büyük gıda krizi ve enflasyon ile karşı karşıya bırakacaktır. Gübredeki fiyat artışları tarımsal üretimi “ölüm” ile tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

‘TARIMDA KAYIT DIŞI ARTACAK’ “2022 yılı tarım BAĞ-KUR primi 1.668,83 TL oldu. Bu miktarı çiftçilerimizin ödemesi imkansızdır. Bu nedenle yüzde 44,87 oranındaki prim artışına kolaylık sağlanmalı, prim ödeme gün sayısı 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimizin primlerine uygulanan yüzde 5’lik hazine teşvik indirimi en az enflasyon oranında artırılmalıdır. Eğer gerekli kolaylıklar sağlanmaz ise 2022 yılı prim oranlarındaki artış nedeniyle tarımda kayıt dışılık artacak, çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır.”

‘ÜRETİCİNİN ÜRETME HEVESİ KURSAĞINDA KALDI’
Yem fiyatları o kadar yükseldi ki Konsey tarafından belirlenen 4 lira 70 kuruşluk brüt fiyat daha hayata geçmeden anlamını yitirdi. Ocak ayından bugüne kadar yem fiyatlarına yüzde 93,4 zam yapıldı. Süt üreticisinin ya aldığı yem fiyatları düşürülmeli ya da sattığı süt fiyatları artırılmalıdır. Çiğ süt fiyatları hayata geçirilmeden süt ürünleri fiyatlarına aşırı zamlar yapıldı

. Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 4 lira 70 kuruş brüt fiyattır. Üreticinin eline 4 lira 40 kuruş civarında bir fiyat geçecektir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştircileri aşırı derce de yükselen yem fiyatları nedeniyle hayvanlarını kesime veriyor. Bugün 1 ton saman 2.500 ve 3.500 Tl civarında kışlık için koyun başına 500 TL beslenme gideri ortaya çıkıyor.

Çiftçilerimiz yükselen yem fiyatları nedeniyle bir bşr hayvanını elden çıkartmaya çalışıyor. Üreticinin üretmeye devam etme hevesi kursağında kaldı.” şeklinde konuştu.

‘TARIM BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR’
2008 yılında da benzer sorunlar yaşandığını hatırlatan , “Tarım bir milli güvenlik meselesidir. Üretimi canlı tutmalı, üreticileri memnun etmeli, üretimde sürdürülebilirlik için üreticilere her türlü desteği vermeliyiz. Çiftçi üretmekte vazgeçtiği anda büyük bir gıda kriziyle karşılaşacağımız açıktır.

Biran önce ülke çiftçisine sahip çıkılması önem arz etmektedir. Bu nedenlerden dolayı hükümetimize sesleniyorum. Bu Çiftçiler üretmezsek insanlar aç kalacak. Bu duygu ve düşüncelerle tüm çiftçilerimizi selamlıyorum.2022 yılının şimdiden çiftçilerimize bol kazançlı  bereketli geçmesini. şimdiden tüm çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın yılbaşını kutlar sağlık mutlu huzur dolu nice yıllar Yüce Allahtan niyaz eder. hepinizi sevgi  ile selamlıyorum" şeklinde konuştu.

Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 1029 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim