• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Başkan Tekin güven tazeledi

Başkan Tekin güven tazeledi
Hakkari Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği 12. Olağan Kongresini gerçekleştirdi.
Ticaret Sanayi Odası Konferans salonunda gerçekleşen kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşının okuması ile başladı.
 
Kongrede mali, denetleme ve faaliyet raporu okundu. Genel Kurula Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli esnaf ve sanatkarlar odaları ile şoförler ve otomobilciler oda başkanları ile 45 delegenin katıldığı seçimde 30 delege oy kullandı.
 
Kongrede  Divan Başkanlığına Diyarbakır ESOB Başkanı Alican Ebendioğlu, Divan üyeliğine Yüksekova ESO Başkanı Vedat Çoğaç,  Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selami Durna getirildi.
Tek Liste ile girilen seçimde 30 oy alan mevcut Başkan Muharrem Tekin Başkan Tekin yeniden seçildi.
Başkan Tekin, 5362 sayılı esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları kanunu gereği 4 yılda bir gerçekleştirilen genel kurullar yapmaya devam ettiklerini söyledi. 
 
Tekin konuşmasının devamında şunları kaydetti.
‘’İki ay öncesinde odalarımız genel kurullarını gerçekleştirdi. Bu vesile ile seçilen başkanlarımızı, yönetim ve denetim kurullarına seçilen bütün arkadaşlarımı bir kez daha kutluyor, hepsine başarılar diliyorum. Yine bir hafta önce geride bıraktığımız mübarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle tekrardan tebrik ederim. 
 
Bu günde 12’incisini gerçekleştireceğimiz Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizin Olağan Genel Kurulunu yapmak üzere sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 
 
Bu vesileyle sizleri şahsım ve yönetimim adına saygıyla, sevgiyle muhabbetle selamlıyorum. 
Bu anlamlı genel kurulumuzu tertip eden ve emeği geçen değerli arkadaşlarıma ve teşrifleri ile bizleri onure eden kıymetli misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum.
 
Zamanlarını ayırıp, Şemdinli, Yüksekova ve İlimiz merkezinden buraya gelerek bizleri yalnız bırakmayan ve dinleme zahmetine katlanan siz değerli oda yöneticilerimize içtenlikle teşekkür ediyorum.
İnanıyorum ki, bu genel kurulumuz, gelecek adına ve bunaldığınız sorunların çözüm yollarını ortaya çıkarmak adına çok yararlı sonuçlar doğuracaktır.
 
Bu anlamlı günümüzde, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonumuzu temsilen, bizlerle birlikte olan, değerli abim Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve aynı zamanda TESK Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Alican EBEDİNOĞLU ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerinden çok kıymetli dostlarımız, Emin Başkanımız ve Hüsamettin Başkanımız aramızdalar. Yine Hakkâri’nin STK’larından çok kıymetli Yöneticileri bizlerle birlikteler…  genel kurulumuza katılarak bizleri çok mutlu ettiniz, bütün hazirunum adına teşekkür eder, şükranlarımı sunarım. 
 
Bu vesileyle hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
Rızkının peşinde olan, helal haram ayrımını hayatı boyunca gözeten, kazandığı zaman şımarmayan, zor durumda olduğu zamanlarda da hayır dileyen ve sabır gösteren esnaf ve sanatkâr kardeşlerimiz ekonominin mana tarafını en iyi bilen ve yaşayan kişiler olarak her türlü övgüyü hak etmektedirler.
 
Esnaf ve Sanatkârlar; sosyolojik anlamda azla yetinen, toplumun en kanaatkâr ve inançlı kesimini oluşturmaktadır. Bu özelliğinden dolayı çoğu zaman esnaf, ekonominin yükünü taşımakta, sosyal dayanışmanın tüm fedakârlığını üstlenmekte ve kepengini açık tutabilmenin zorluğunu yüklenmektedir.
Toplumun omurgasını, bel kemiğini oluşturan esnafı, olumsuzluklardan esirgeyecek önlemleri almak ve uygulamak, hükümetin atacağı ilk adım ve yapacağı ilk iş olmalıdır. 
 
Esnaf, aynı zamanda ekonomik ve siyasal istikrarın güvencesi ve toplumsal dayanışmanın da ana unsurudur.
Eğer Esnaf ve Sanatkâr ekonomik koşullardan şikâyetçi ise, siftah etmeden dükkân kapatıyorsa, sattığı malın yerine yenisini koyamıyorsa, özetle geçim ve ayakta kalma derdine düşmüşse, toplumun diğer kesimlerinin ekonomik gidişattan memnun olduklarını söylemekte gerçekçi bir yaklaşım olmaz. 
Esnaf ve Sanatkâr bugün ayakta kalma mücadelesi vermekte ve giderek de nefesi tükenmektedir. 
 
Bu anlamda, Yönetimlerin en önem ve öncelik verecekleri, sorunlarını çabuk kavrayacakları, hızlı ve kestirme çözüm getirecekleri kesim nitekim esnaf ve sanatkâr olmalıdır. 
 
Esnaf ve Sanatkâr yarınına güvenemiyorsa, huzurlu ve mutlu değilse bilelim ki toplum da huzurlu ve mutlu değildir. 
 
Özellikle zincir marketler, mahalle bakkalının, küçük esnafın yaşam alanını daraltmış, nefes borusunu tıkamıştır. 
Satın alma gücü sınırlı olan vatandaş, bin bir hile ile kendisine bağlayan zincir marketlere yönelince, mahalle bakkalı geleneksel olarak “bakkal amca” sahneden çekilmek zorunda kalmış; küçük sermayenin, alın terinin, göz nurunun yerini acımasız rekabet düzeninde büyük sermaye almıştır. 
 
Esnafın bugün için en önde gelen sorunları da; haksız rekabet ortamı, finansman yetersizliği, vergi yükü, iş hacmindeki daralma, vergi ve sosyal uygulamalardaki sorunlar, mevzuat düzenlemelerinden kaynaklanan problemler, işyeri teminindeki zorluklar ve bürokratik engeller şeklinde özetlenebilir. 
 
Adil ve eşitliği gözeten, ahlak ilkelerini içeriğine almış ve özgürlüğü sağlayan bir ekonomik yapı, insanımızın huzur ve saadeti için vazgeçilmezdir.
 
Gönüllerin ve ruhların da huzur bulduğu bir ekonomik sistem inşa edilecekse, bunda esnaf ve sanatkârımızın payı ve desteği çok fazla olacaktır. Bu anlamda; Esnaf ve sanatkârımız bu zamana kadar en zor şartlar altında üzerine düşen her sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdi ve getirmeye de devam ediyor.
 
Ülkenin temel direği olan ve etki alanı itibariyle her tarafa hitap eden ve mahalle, sokak aralarında bizlerin yanında bulunan milyonlarca esnafımız zorlaşan ekonomik şartlar karşısında tükenmektedir. 
 
Oysa tarih boyunca özellikle de sosyal ve ekonomik çalkantıların olduğu, büyük krizlerin yaşandığı dönemlerde esnaf ve sanatkârlarımızın bir denge ve istikrar unsuru olduklarını hepimiz biliyoruz.
 
Az önce de kısmen söylediğim gibi, ekonomik sistemdeki tıkanıklıklar, yanlış politika uygulamalarından kaynaklanan problemler, esnaf ve sanatkârımızı son derece olumsuz etkilemektedir.
 
Küreselleşme ile esnafların gelir kaynağı ve velinimeti olan müşterilerin yaşama biçimleri, gelir seviyeleri, harcama alışkanlıkları ve tüketim yelpazesi değişmiş, bu dönüşümün en büyük etki ve zararı ise esnaf ve sanatkârımızın üzerinde oluşmuştur.
 
Ürettiğini satamayan, sattığının yerine yenisini koyamayan, müşterisi kesilen esnafımız; kısır bir döngü içerisine hapsolmuştur.
 
İlimiz özelinde, Öncelikli sorunlarımız arasında; neredeyse her tarafa açılan üç harfli zincir marketler başı çekmektedir. İlimizde ruhsat makamları, her mahallemize zincir marketlerin açılmasına izin vermiş ve esnafımız hiç dikkate bile alınmamıştır.
 
Zincir mağazaların bakkal, manav, kırtasiye ve hırdavatçı esnafı karşısında ciddi bir haksız rekabet gücü oluşturduğu açıktır.
 
Bu haksız rekabet ortamından başta bakkallar olmak üzere, 54 meslek dalındaki esnaf ve sanatkârımız olumsuz etkilenmiş ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır.
 
Kayıt dışı işyeri açma ve kayıt dışı istihdamın yaygın olması, ayrıca kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde sosyal amaçlarla açılan kantinler vb. gibi işletmeler devlet imkânlarının kullanılması, esnafımızda haksız rekabete sebebiyet vermektedir.
 
Sonuç olarak; genelde Hükümetin, yerelde de yöneticilerin biran evvel, esnafı soluklandıracak yeni tedbirlerin alınmasına acil ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. 
 
Sözlerime son vermeden önce, faaliyet raporlarımızda da değindiğimiz, 4 yıllık süreçte neler yaptığımızı kısa kısa geçmek istiyorum. 
- Malumunuz 2020 Mart ayında başlayan pandemi sürecinde hayat adeta durdu. Bu süreçte bizler görevimizin başında, Esnaf ve Sanatkârlarımıza süreçle ilgili devamlı bilgilendirmeler yaptık. 
- Faaliyetleri tamamen durdurulan meslek mensuplarına nakdi yardımların yapılması için belediyeler ve valiliğimiz ile sürekli görüşmeler halindeydik. Ayrıca konfederasyonumuza ve ilgili bakanlıklara sorunlarımızı sözlü ve raporlar halinde ilettik. 
 
- Birliğimizin desteği ve odalarımızın aracılığıyla esnaf ve sanatkârlarımıza maske, eldiven ve dezenfektan dağıtıldı. 
 
- Kuaförlerimiz, kafelerimiz, kahvehanelerimiz, oyun salonlarımız, ticari taksi ve minibüslerimiz; Birliğimizin desteği ve odalarımızın aracılığıyla periyodik olarak dezenfekte ediliyordu. 
 
- Kira ve Gelir Kaybı Desteği için şartları tutan bütün esnaf ve sanatkârlarımıza birebir ulaşılarak başvurularının yapılması sağlandı. 
 
Hakkâri Denizbank şubesi ile Birliğimiz arasında protokol imzalanarak esnafımızın kolay ve düşük faizle krediye ulaşmaları sağlandı. Birlik hizmet binamız sizlerin de gördüğü gibi daha önce kullanılamaz durumdaydı.
 
Birliğimizin mülkiyetinde olan iki dairenin birinde Birlik hizmet verirken, alt katı bizden önceki dönemlerde kiraya verilmiş ancak kiracı amaç dışında kullanınca sözleşmesi feshedilerek, tadilattan geçirildi ve Hakkâri Şoförler Odamıza kirasız bir şekilde tahsis edildi.
 
Yine birliğimizin çatı katı kaldırılarak yeni bir kat atılmak suretiyle Birliğimiz katkılarıyla yapıldı ve Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odamıza kirasız bir şekilde tahsis edildi.
 
Birlik ve merkezde bulunan iki odamız aynı binada toplanarak esnaf ve sanatkârlarımızın daha rahat hizmete ulaşması sağlanmış oldu. Böylece Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği kurumsal bir kimlik kazanmış, kamu kurumları ve yetkililerde karşılık bulmuştur. 
 
- Bütün bunların yanında, Odalarımız ve Hakkâri esnafı; yerelde, Konfederasyonumuzda ve Bakanlıkta en iyi şekilde temsil dildi. 
- Yerelde ve ulusal basında esnafımızın sorunları her zaman gündemleştirildi ve çözüm arayışlarında bulunuldu.
- Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğini yönetirken, ben değil biz anlayışıyla hareket ederek, bütün odalarımızı birleştirici ve kuşatıcı bir yönetim anlayışıyla, esnaf ve sanatkârlarımıza eşit ve adil bir şekilde hizmet ettik ve etmeye devam ediyoruz.
 
Bugün burada sizlerle bir araya gelip, Birliğimizin 12. Olağan Genel Kurulunu yapmaktayız. Geçirdiğimiz dört yıl içerisinde, Esnafımızın, her zaman her platformda sesi olmaya çalıştık. Takdir ederseniz arkadaşlarımızla birlikte bundan sonra da esnafımızın sesi olmaya talibiz.
 
  Bu anlamda sizlerin kıymetli desteklerini bekliyor, Genel Kurulumuzun bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyorum.
 
Sözlerime son verirken; Gösterdiğiniz nezaketten ve sabırdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum. İşlerinizde bol kazanç ve özel hayatınızda daimi mutluluk ve sağlık diliyorum. Hepinizi bir kez daha saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. ’dedi.
Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim