• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

BDP'den Gül ve Erdoğan'a Newroz Jesti

BDP'den Gül ve Erdoğan'a Newroz Jesti
BDP, Diyarbakır'da yapılacak Newroz kutlamalarına Gül ve Erdoğan'ı da davet etti.

PKK'nın kamu görevlilireni serbest bırakmasının ardından barış yolunda yeni sıcak adımlar atılmaya devam ediliyor. BDP, silah bırakma sürecinde önemli bir tarih olan 21 Mart'ta, Diyarbakır'da yapılacak Newroz kutlamaları için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a özel davetiye gönderiyor. Newroz etkinliklerine 2 bine yakın uluslararası parlamenter, diplomat, elçi, siyasi parti lideri davet edildi. BDP, çözüm sürecindeki sert çıkışları nedeniyle MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye davetiye gönderme konusunda ise kararsız kaldı.

Her yıl olduğu gibi bu Newroz Bayramı'nda da Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani davetli listesinin başında yer aldı. Newroz kutlamalarına Kuzey Irak'tan bir heyetin katılacağı bildirildi.

ATEŞLER YAKILDI BDP, Newroz kutlamaları için Diyarbakır Valiliği'ne izin başvurusunda bulundu. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, mahallelerde Nevruz ateşlerinin yakılmaya başladığını belirterek, "Şu anda herhangi bir müdahale yok. Bayram havasında geçiyor.

21 Mart'ta da benzeri bir görüntü yaşanacağını düşünüyoruz. Davetiyeler gönderilmeye başladı, şenlikte sürpriz sanatçılar yer alacak. Kutlamalarda 5 bin partili görev yapacak. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk, silahların Newroz öncesi susmasını umduğunu söyledi. DTK yayınladığı bildirgede "Kürtler bu süreci bozacak, zora koyacak taraf olmayacak. Nevruz yeni bir dönemin müjdecisi olacak" denildi. KANDİL MEKTUBU BDP yönetimi, "İmralı" ziyareti öncesi yürüyen yeni sürece ilişkin değerlendirme yapmak için dün İstanbul'da toplandı.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İmralı'ya üçüncü ziyaret için bu hafta Adalet Bakanlığı'na başvuracaklarını söyledi. Buldan Avrupa mektubunu getirdiğini belirterek, "Heyetin hemen Ada'ya gitmesi gerekiyor. Kaybedecek vaktimiz yok. Mektupları heyet mi Bakanlık mı iletecek? Bunu eşbaşkanlarımızla konuşup değerlendireceğiz" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Öcalan'ın Newroz'da ateşkesten öte bir açıklama yapacağını söyleyerek, "İmralı ile yapılan görüşmeler önemli ve tarihidir. Müzakere süreçleri zordur. Komisyonlar kurulmalı. Tıkanmaların yaşandığı yerde devreye giremeli" dedi. Kandil'in'de bugün mektubu Erbil'de BDP heyetine vermesi bekleniyor. PKK'nın Avrupa kanadı kayıtsız şartsız, Kandil ise bazı çekinceleri olmakla birlikte Abdullah Öcalan'ın arkasında olduğunu bildirdi.Kandil mektubunun Ankara'ya ulaşmasının ardından BDP, birkaç gün içinde Adalet Bakanlığı'na İmralı ziyareti için başvuruda bulunacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI FESTİVAL TALİMATI VERDİ

Barış sürecinde İçişleri Bakanlığı'ndan da pozitif bir haber geldi. Bakanlık 38 il valisine genelge göndererek Newroz kutlamalarının 'festival havasında' geçmesi için üç aşakmalı güvenlik tedbiri alınması talimatı verdi. Buna göre etkinlik 'öncesi, esnası ve sonrasını' kapsayacak şekilde ve özellikle alanlar ile kitlenin geliş ve gidiş güzergahlarında güvenlik tedbirlerinin bir plan dahilinde alınması istendi.

Genelgede güvenlik görevlilerinin provokasyonlara gelmemeleri, soğukkanlı ve sağduyulu hareket etmeleri konusunda eğitilmesi istendi. Aynı zamanda provakasyonun önlenmesi için STK'larla ve kanaat önderleriyle görüşülmesi istendi. Olası müdahaleler en son çare olacak ve orantılılık ilkesi çerçevesinde yapılacak. Müdahale kararı alındığında emir bizzat il valilerince; kalabalığın profili dikkate alınarak verilecek.

Bu haber toplam 6633 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim