• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

BDP'den itiraz tepkisi

BDP'den itiraz tepkisi
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Samsunspor Adanaspor maçının TRT Şeş'ten yayınlanmasına itiraz eden Samsunspor yöneticilerine tepki gösterdi.

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA (İHA) - BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Samsunspor Adanaspor maçının TRT Şeş'ten yayınlanmasına itiraz eden Samsunspor yöneticilerine tepki göstererek, "Böyle bir itirazı çok yadırgıyoruz ve kınıyoruz. Bu itiraza uyulmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Samsunspor yönetimi, Bank Asya 1. Lig'de yarın oynanacak Samsunspor-Adanaspor maçının Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'te yayınlanması kararına itiraz etti. Samsunpor'un itirazı üzerine maçın yayını TRT'nin başka bir kanalına alındı. Konu bugün BDP milletvekillerinin de gündemindeydi. BDP'den Samsunspor'un 'TRT Şeş' itirazına sert tepki geldi. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine, sporun, maçın dilinin olamayacağını belirterek,

"Tüm sportif faaliyetlerin, tüm sanatsal olayların dili, ırkı, cinsi ve cinsiyeti olamaz. O nedenle böylesi bir itiraz Türkiye'de yaşanan sorunların bir parçasıdır. Bu da Türkiye'de 30 yıldır yaşanan savaş kültürünün bir parçasıdır. 30 yıllık savaşta Kürtlerin ana dili yaşamın tüm alanlarında yok sayılmış, reddedilmiştir. Sistem demokratik bir sistem olsaydı ana dil özgürlüğü olacaktı.

Böyle bir itirazı çok yadırgıyoruz ve kınıyoruz. Bu itiraza uyulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir itirazın dikkate alınmasını da manidar bulunuyoruz" şeklinde konuştu. BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ise gerek resmi devlet ideolojisi, gerekse bunun üzerinden medyanın ayrıştırıcı yayınlarının, birlikte yaşama kültürünü zedeleyen bir noktaya geldiğini söyledi.

Gönüllü birlikte yaşama kültürünün giderek yara aldığına işaret eden Özçelik, "Biz bunu onarmaya çalışıyoruz. Birlikte yaşayan topluluklar karşılıklı saygı çerçevesinde bir arada olmalılar. Kürt dilini, Kürt kültürünü bugüne kadar yok sayan, daha sonra asimile etmeye çalışan ve şimdi de kısman kabul eden bir anlayış, bu travmanın hala toplumda yeterince onarılmadığını göstermektedir.

Bunun önüne geçilmesinin yolu basının da katkısıyla iki farklı kültürün kaynaşabilmesinin, birbirine saygı çerçevesinde mümkün olabileceğinin ve bundan korkulmaması gerektiğinin kamuoyunda benimsetilmesidir. Farklı kültürlerin bir arada yaşamasından korkmak, tekleştirmek yanlıştır. Topluma bunu vermek lazım" şeklinde konuştu.
 

Daha önce Bursaspor-Diyarbakırspor maçında yaşananlara işaret eden Özçelik, bütün Samsunluların böyle düşündüğünü kabul etmediklerini ifade etti. Özçelik şunları kaydetti: Samsunsporlu kimi yöneticilerin buna itiraz ettiğini düşünüyoruz. Her şeye rağmen, 30 yıllık şiddet ortamına rağmen iki halkın bir arada yaşayabileceğini düşünüyoruz. Ayrıştırıcı, kışkırtıcı yayınlardan ve söylemlerden kaçınmak gerekir. Kürtçe yayınlanacağına dair de bir bilgi yok. Ayrıca Kürtçe yayın yapılma ne olacak. Biz 90 yıldır, 90 televizyondan hep Türkçe yayın izliyoruz.

Türk kardeşlerimiz de iki saat Kürtçe spor dinlesin, ne olacak ki? Bu tür önyargılardan Türkiye'nin kurtulması lazım. Sevgi bağlarını bu şekilde daha da güçlendirmiş oluruz."
Öte yandan BDP Hakkari Milletvekili Geylani, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik yapılarak 'tutuklama nedenleri' başlığı altındaki 100. maddenin 3. fıkrasını oluşturan 'katalog suçlar' ifadesinin madde metninden çıkarılmasına ilişkin kanun teklifi verdiğini açıkladı.

Geylani, keyfi tutuklamalar nedeniyle bütün cezaevlerinin dolup taştığını ve cezaevlerinin 'ezaevleri'ne dönüştüğünü söyledi. 'Katalog suçlar' ifadesinin hem düzenleme, hem uygulama açısından sorun doğurduğuna dikkat çeken Geylani, salt
sevk maddesinin katalog suçlar arasında yer almasının, yargıçlar ve mahkemeler tarafından başlı başına geçerli bir tutuklama nedeni olarak kabul edildiğini belirtti. Geylani, kanun teklifinde 5 yıldan az süreli hapis cezaları ve para cezası gerektiren suçlar bakımından da tutuklama kararı verilemeyeceği hükmünün yer aldığını söyledi.
 

Bu haber toplam 2522 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • HGC’den Başkan Akış’a hayırlı olsun ziyareti26 Nisan 2024 Cuma 15:48
  • Çok kıymetli Hakkari halkımız!24 Nisan 2024 Çarşamba 13:52
  • Hakkari Barosundan Eş Başkanlara ziyaret22 Nisan 2024 Pazartesi 15:28
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı17 Nisan 2024 Çarşamba 08:43
  • Başkan Kaya, ”Hakkari halkının hizmetkarıyız”12 Nisan 2024 Cuma 15:37
  • YSK: 4 yerde seçim yenilenecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:45
  • Hakkari belediyesinde bayramlaşma11 Nisan 2024 Perşembe 15:31
  • 3 bin 389 ölü seçmen tespit ettik07 Nisan 2024 Pazar 17:13
  • Belediye eş başkanlara ziyaretler sürüyor06 Nisan 2024 Cumartesi 22:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim