• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

BDP'den soruşturma isyanı

BDP'den soruşturma isyanı
BDP Millevekili Hasip Kaplan'dan soruşturma isyanı.

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA (İHA) - BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Silopi'de Haziran ayında yapılan bir gösteri sırasında polisin müdahalesi sonucu milletvekillerinin yaralandığını belirterek, milletvekillerine müdahalede bulunan güvenlik güçleri hakkında değil, saldırıyı protesto eden bir konuşması nedeniyle kendisi hakkında soruşturma açıldığını söyledi.


Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Parlamento'ya girdikleri günden bu yana BDP milletvekillerinin sürekli saldırıların hedefi haline getirildiğini öne sürdü. Bu çirkin saldırılardan birinin 6 ay önce Silopi'de yaşandığını belirten Kaplan, Silopi İlçe Başkanlığı'nın askeri operasyonları protesto amacıyla 3 Haziran'da gerçekleştirdiği gösteriye polisin hukuksuz müdahalesi sonucu BDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu onlarca kişinin yaralandığına işaret etti. Kendisinin Şırnak
Milletvekili Sevahir Bayındır'ın ve Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin kitlenin önünde olmalarına rağmen hiçbir uyarıda bulunulmadan anayasal bir hakkı kullanan topluluğa tazyikli su, biber gazı, cop ve gaz bombalarıyla saldırıldığını belirten Kaplan, müdahale sırasında Şırnak Milletvekili Bayındır'ın yaralandığını, maruz kaldığı şiddet nedeniyle yürüyemez duruma geldiğini ve Meclis çalışmalarına katılmasının fiili olarak engellendiğini söyledi.

 

Üzerinden 5 aydan fazla zaman geçmesine rağmen Bayındır'ın hala yürüyemediğini dile getiren Kaplan, buna karşın bu saldırıyla ilgili hiçbir soruşturma başlatılmadığını ifade etti. Meclis'in bu saldırıyla ilgili hiçbir girişimde bulunmadığını, İçişleri Bakanlığı'nın sorumluların yargı önüne çıkarılması konusunda hiçbir girişimi olmadığını kaydeden Kaplan, bu saldırının emrini verenlerin siyasi irade tarafından korunduğunu öne sürdü.


Kaplan, milletvekillerine yapılan saldırıyla ilgili Meclis'te bir karar alınmadığını, İnsan Hakları Komisyonu tarafından da bir işlem yapılmadığını hatırlatarak, "Meclis Başkanlığı susarsa, İnsan Hakları Komisyonu susarsa, saldırganlar terfi ettirilerek tayinleri çıkarsa bu konuda soruşturma kime açılacak? Saldırganlara, hukuku çiğneyenlere değil buna tepki gösteren bir milletvekili olarak hastane önünde yaptığım bir açıklama nedeniyle bana soruşturma açıldı" diye konuştu.


Kendisinden şikayet edenlerin Silopi Kaymakamı, Silopi Emniyet Müdürü ve Silopi Savcısı olduğuna işaret eden Kaplan, fezlekeyi gönderenin ise Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı olduğunu belirtti. Milletin temsilcilerine bu tür saldırılar yapılırken hukukun işlemediğini ifade eden Kaplan, milletin özgür iradesiyle seçtiği temsilcilerine yapılan bu tür saldırıların Türkiye'nin geleceğine bir faydasının olmayacağını dile getirdi.
Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Kaplan, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliğine dönüşleri için Anayasa Mahkemesi'ne ne zaman başvuracaklarının sorulması üzerine BDP hukukçularının bu konuda çalışma başlattıklarını söyledi.

 

Yakın bir zamanda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılacağını belirten Kaplan, bu sürecin doğal seyri gereği ulusal makamlar açısından Anayasa yargısının son mercii olduğunu kaydetti. Önümüzdeki günlerde BDP eş başkanlarının Avrupa Parlamentosu'nda bir dizi etkinliğe katılacaklarını ifade eden Kaplan, o görüşmelerde bu konudaki gelişmeleri ifade etme imkanı bulacaklarını söyledi.

 

 

Bu haber toplam 2720 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim