• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Bebekler hakkında doğru bilinenler…

Bebekler hakkında doğru bilinenler…
Süt arttırmak için annenin öncelikle huzurlu ve rahat olması gerekmektedir. Günlük sıvı tüketimi arttırılmalı.

Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız. Onları büyütürken söylenilen ve önerilen her tavsiyeden  etkileniriz. Birde bunlar özellikle büyüklerimizden  ve çevremizden geliyor ise.  Peki bunlar her zaman doğru mu?

Bu çocuk beslenmiyor, sütüm yetmiyor diye erken dönemde karma beslenmeye geçiyor muyuz? Kilo alsın diye gereksiz yere beslenmeyi arttırıp ileride doğabilecek sağlık sorunlarına zemin mi hazırlıyoruz?  Gereksiz ilaç kullanımları yapıyor muyuz? Bunlardan yola çıkarak annelerin en çok sordukları doğru bilinen yanlışlıkları paylaşalım.

Bebeğim çok ağlıyor, sütüm yetmiyor!
Bebeklerin her ağlaması açlık ağlaması değildir.  Anne sütü alan bir  bebek günde 4-5 kez bezini dolu dolu ıslatıyor ise süt yeterlidir. Doktor kontrolünde ayda en az 500-600 gr alıyor ise süt yeterlidir, ek beslenmeye gerek yoktur. Gaz sancıları da ağlamaya, huzursuzluğa sebep olmaktadır. Fazladan verdiğiniz  her beslenme gaz şikayetlerini daha da arttırabilmektedir.

Bebeğimin suya ihtiyacı var mı?
İlk 6 ay bebeklerin  fazladan suya ihtiyacı yoktur. Anne sütünün % 88 i zaten sudan oluşmaktadır. Yapılan çalışmalar çok sıcaklarda bile bebeğin suya ihtiyacı olmadığını göstermektedir. Katı gıdalara geçiş ile su ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. İlk 18 ay içme suyunu kaynatıp vermek de fayda vardır.

Bebeğim üşümesin diye sıkı sıkı giydirdim…
Bebekler kolay kolay terlemezler, doğrudan sıvı kaybederler. Fazladan giydirmenin faydası yerine zararı vardır, aşırı ısınma ve ani bebek ölümüne yol açabilir. Önerilen siz ne giyiyor iseniz bir fazlasını giydirmenizdir. Oda sıcaklığı da 20-22 derecede tutulmalıdır.

Eyvah bebeğim ishal oldu!
Anne sütü alan bir bebeğin ishal olması nadirdir.  Anne sütünün hazmı çok kolaydır. Her beslenme sonrası sulu dışkılama olabilir, bu ishal demek değildir. Genellikle her beslenme sırasında barsak hareketi olmaktadır.  Eğer bebek mama alıyor enfeksiyon riski artmaktadır. Hazırladığımız su çok önemlidir. Hijyenik olduğundan emin olmalıyız.

Bebeğim kabız oldu, ne yapmalıyım?
Bebek sadece anne sütü alıyor ise acele etmeye gerek yoktur. Bebekte karın şişliği ve kusma yok ise 5-7 gün beklenmelidir. Bazen bu süre daha da uzayabilir. Annenin kabız olmadığından da emin olmak gerekmektedir. Annenin  kabızlığının düzeltmesi işe yarayacaktır.

Sütüm çok az, artmıyor!
Süt arttırmak için annenin öncelikle huzurlu ve rahat olması gerekmektedir. Günlük sıvı tüketimi  özellikle rezene çayı tüketimi arttırılmalı. Yapılan bazı çalışmalarda fazla miktarda rezene çayının tüketilmesi ile süt üretiminin arttığı gösterilmiş. Ayrıca protein  ağırlıklı beslenme  sütün hem miktarı hem de kalitesini arttırıyor. Ve bol bol emzirmelidir, bebek emerek süt üretimini uyarmaktadır. Göğüsler ne kadar boşalır ve uyarı olursa üretim de o kadar fazla olur.

Bebeğimi hasta olacak diye sık yıkamıyorum.
Bebekler soğuktan hasta olmazlar. Hastalıklar  genellikle insanlardan bulaşmaktadır. Bebeklerin hergün yıkanması önerilmektedir.  Yıkamanın bağışıklık sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır.  Ayrıca bebeklerin  rahat uyumasını sağlar.

Bebeğime emzik veriyorum.
Emzik kullanmak bebeklere önerilmemektedir. Özellikle  ilk 1 aydan önce emzik vermeyin. Bebeğin anne göğsü ve emziği alış şekli farklı olduğu için meme başı şaşkınlığı diye bir olay vardır. Emziği size tercih edebilir. Ayrıca emzik kullanımı  bebeğin damak yapısını bozduğu gibi enfeksiyonlara da zemin hazırlamaktadır.

Bebeğim bütün gün uyuyor.
Bebeklerin büyümek için uykuya ihtiyaçları vardır. Günde ortalama 16 saat uykuda geçirirler. İlk başta gündüzleri daha sık olmak üzere beslenmek için sık sık uyanırlar. Bu uyku düzeni bebeğe göre gündüz 2-3 saat, gece 6-8 saat olarak değişebilir.  Önemli diğer bir nokta ise  yeni doğanların sırtüstü uyumalarıdır. Bu pozisyon hem daha güvenli hem de sağlıklıdır. Böylece ani bebek ölümü ve boğulma riskleri de azalmaktadır.

Bu haber toplam 2177 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim