• BIST 10162.71
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Beyne öyle bir yararı var ki...

Beyne öyle bir yararı var ki...
Basit bir turşunun ruh halini böyle iyileştirebileceğini kim bilebilirdi...

Herkes balığın beyin için ne kadar faydalı olduğunu duymuştur ama son zamanlarda yapılan araştırmalara göre başka bir süper gıda daha beynin iyi çalışmasını sağlıyor olabilir ve bu gıdayı her yerde bulabilirsiniz: 

TurşuAma tüm turşular beyin üzerinde bu etkiye sahip değil. William and Mary Üniversitesinde yapılan bir araştırma, salatalık turşusu gibi doğal fermente gıdaların, ruh halimizi düzenlemekten sorumlu serotonin isimli kimyasalın miktarını yükseltebileceğini ortaya koydu.

Turşu, depresyon ve kaygı rahatsızlıkları yaşayan kişiler için çoğu antidepresan ilacın yaptığı şeyi, yani vücuttaki serotonin seviyesini yükseltme işlevini görüyor.

Bağırsak ve Kaygıİkinci Beyin kitabının yazarı Dr Michael Gershon'a göre bağırsağımız beyinde bulunan kadar nörotransmitter'a sahip olmasından dolayı adeta vücudumuzdaki ikinci beyin. Ama bağırsak, nasıl hissettiğimizi ve nasıl karar vereceğimizi kontrol eden beyinden farklı olarak besinlerin emilimi, sindirimi ve atılmasından sorumlu.

Bağırsak hakkında ilginç olan şey ise, araştırmacılar her geçen gün sindirim sisteminin beynimizle iletişim kurarak beynimizi ruh hali değişimleri konusunda tetiklediğini gösteren yeni kanıtlar buluyor. Bu da sindirim sorunları yaşayan kişilerin depresyon ve kaygıdan daha fazla muzdarip olmalarını açıklıyor.

Salatalık Turşusu Tarifi İçin TıklayınTurşu ve Kendini İyi Hissetme Hali (Öfori)GABA nörotransmitterleri; motor hareketleri ve görmeyi kontrol eden, kaygıyı düzenleyen nöronlar dizisine verilen ad. Ve ağzınıza bir adet turşu atmak hem sindirim sisteminize hem beyninze fayda sağlıyor. 

Salatalık turşusu gibi fermente gıdalarda sağlıklı bakteriler olan probiyotikler bulunur ve kaygı bozukluklarıyla probiyotikler arasındaki ilişkiyi araştıran birçok araştırma var.İrlanda Cork Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, fareler üzerinde anneden ayrılma gibi stresli bir durumda probiyotikler kullanmanın faydaları araştırıldı.

Araştırma sonucundai probiyotik tedavisinin davranışı ve anormal bağışıklık reaksiyonunu düzenlediği görüldü. Bu gibi araştırmalar probiyotiklerin ruh halimizin değiştirebilmenin yanı sıra bağışıklık sistemimizi de güçlendirme potansiyeli olduğu fikrini destekliyor.

Turşuların kişileri daha az stresli yaptığını işaret eden bir diğer araştırma da Maryland Üniversitesi tarafından 700 öğrenci üzerinde yapıldı ve beslenmelerinde fermente gıdalar bulunan kişilerin daha az sosyal endişe yaşadıkları görüldü.Bulaşık Makinesinde Turşu Yapabileceğiniz Biliyor Muydunuz?

Daha Çok Fermente Gıda YiyinTurşu dışında bu iyi bakterileri sindirim siteminize dahil edebileceğiniz ve dolayısıyla ruh halinizi stabilize etmeye katkı sağlayacak alternatif gıdalar da var. 

Bunlar arasında yoğurt, bitter çikolata, miso çorbası, Tempeh (Endonezya mutfağına ait soya fasulyesinin fermentasyonu sonucu oluşan protein içeriği yüksek bir gıda) ve Kimchi (genellikle lahana ile yapılan geleneksel Kore turşusu) sayılabilir.

Fermente ürünleri yemenin sindirim açısından faydalarının yanı sıra akılda bulundurulması geren bir diğer nokta, bu ürünlerin tuz içeriğinin yüksek olduğu.

Atıştırmalık olarak 1 tane turşu yemekte sorun yok. Ama yapılan bir araştırmada, mide kanseri olan kişilerin olmayan kişilere göre daha fazla oranda turşu yediği görüldü. Yani en güzeli, iyi olan olan bir şeyi fazla tüketmemek ve kararında yemek.​ İHA

Bu haber toplam 3642 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim