• BIST 10252.57
  • Altın 2400.472
  • Dolar 32.2473
  • Euro 34.7026
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Bınevş Kadın Dayanışma Merkezi'den panel

Bınevş Kadın Dayanışma Merkezi'den panel
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Bınevş Kadın Dayanışma Merkezi tarafından panel düzenlendi.

Haber: Musa Düzenci- Avaşin Parkı'ndaki panele Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rojda Özden Kaya, DÖKH aktivisti Psikolog Pınar Sarıhan ve Binevş Kadın Danışma Merkezi'nden Sosyolog Sibel Harman konuşmacı olarak katıldı. Paneli, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belediye Başkanı Tacettin Sefalı, Belediye Encümenleri ve çok sayıda bayan dinledi. binevs-1.20120307200013.jpg
"DEVLET İÇİ VE AİLE İÇİ ŞİDDET"
Kadına yönelik şiddetin hukuksal boyutunu değerlendiren Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Av. Özden Kaya, kadına yönelik şiddetin devlet şiddeti ve aile içi şiddet olarak ikiye ayrıldığını ifade ederek, "Devletin toplumsal olaylarda kadına yönelik şiddeti kadına karşı aşırı güç, biber gazı ve cop kullanması olarak görülürken, aile içinde de kadına her türlü fiziksel ve psikolojik şiddet uygulanabiliyor" şeklinde konuştu.

"PSİKOLOJİK TRAVMALAR YOL AÇABİLİR"
Psikolog Pınar Sarıhan ise, kadına yönelik şiddetin psikolojik etkileri üzerinde durarak, insanların kişiliklerinin çocukluk döneminden itibaren oluşmaya başladığını, bu yüzden de şiddetin temelinin de çocukluk döneminde atıldığını kaydetti. Sarıhan, "Toplumsal roller anne rahminde başlar. Feodal yapılı ailelerde kadına yönelik şiddet oldukça fazladır. Kitle iletişim araçları ve ailenin içinde bulunduğu psikolojik ortam şiddeti körükler. Kadınların yaşadığı çeşitli sağlık sorunları da aile içinde
kendisine şiddet olarak geri dönebiliyor. Aile içi şiddet kadında psikolojik travmalara yol açabilir" dedi.

"ERKERKLER VE KADINLAR ARASINDAKİ AYRIM"
Bınevş Kadın Danışma Merkezi'nden Sosyolog Sibel Harman ise, kadınların toplumdaki yeri ve kadına biçilen rollerin şiddet kaynağı olduğunu ifade etti. Harman, "Erkekler ile kadınlar arasındaki ayırım, özdeşleştirdiğimiz renkleri ve verdiğimiz isimler ile açığa çıkıyor. Erkeklere gücü simgeleyen isimler verirken, kızlara daha narin ve güçsüz çağrışımlar uyandıran isimler veriyoruz. Erkek kadının güçlenip bilinçlenmesinden çekiniyor. Kültür yapısı da kadına bakış açısını şekilleniyor" şeklinde konuştu.
 

Bu haber toplam 4736 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim