• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Bitki ve gen kaçakçılığı tartışıldı

Bitki ve gen kaçakçılığı tartışıldı
Hakkari Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü tarafından Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü personeline ''Bitki ve gen kaçakçılığı'' konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Şube Müdür Vekili Tayfun Şahin ile kurum çalışanları katıldı. Hakkari Meteoroloji İstasyon Müdürü Sefer Kaçmaz, turist, madenci, gözlemci ve doğasever adı altında Türkiye'ye giriş yapan kaçakçıların yaptıkları bitki kaçakçılığıyla ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğrattıklarını belirtti.

sitki-1.jpgÜlkeye giriş yapan kaçakçıların GPS cihazlarıyla daha önceden belirledikleri bölgelerden izinsiz olarak bitki türlerini topladıklarına ifade eden Kaçmaz, izinsiz bitki toplamanın önüne geçmek için yeni kurallar ve yaptırımlar olması gerektiğini belirtti. Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde olmayan 3 bin 500 endemik bitki bulunduğunu, bu bitkilerin yıllardır çeşitli yöntemlerle kaçırılarak yurt dışındaki laboratuarlarda, gen bankalarında değerlendirildiğini ifade eden Kaçmaz, süs bitkileri, Türkiye tarımının gizli potansiyelini oluşturduğunu söyledi.
sitki-m.jpgKaçmaz, "Türkiye florasında 10 bin civarında çiçekli bitki türü var. Bu türlerden 3 bin 500'e yakını endemik. Yani sadece Türkiye'de yetişiyor. Avrupa ülkelerinin toplamında ise yaklaşık 2 bin 500 endemik tür bitki varlığı düşünülürse, ülkemizin floristik zenginliği ortada. Türkiye'nin bu zenginliği içinde yaklaşık 850 geofit (soğanlı, yumrulu, rizomlu) bitki türü olması, ülkemizi doğal süs bitkileri açısından cazip bir konuma getiriyor. Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü çalışanlarını bilgilendirerek bitki kaçakçılığı konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Yurtiçinde yakalayamazsak gümrükten geçerken yakalayalım diye umuyoruz. Hakkari ve çevresinde bin 26 endemik bitki tespit edilmiştir. İyi bir araştırmada bu sayı 2 bin 500 dolayına çıkacaktır" şeklinde konuştu.

sitki-d.jpgKaçmaz ayrıca Hakkari Üniversitesi bünyesinde bitki yetiştirme ve ıslahı bölümü açılması gerektiğini de söyledi.
Yapılan toplantının sonunda Kaçmaz, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü personeline yörede yetişen bitkilerin isim ve resimlerinin yer aldığı birer kitapçık hediye etti.
 

Bu haber toplam 5898 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim