• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

Bize düşman hukuku uygulanıyor

Bize düşman hukuku uygulanıyor
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP’li Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde vatandaş olarak kabul görmediğini ve kendilerine düşman hukuku uygulandığını öne sürdü.

Erkan Çapraz-Musa Düzenci - Hakkari’de bulunan Selahattin Demirtaş, beraberindeki BDP Hakkari milletvekilleri Esat Canan, Adil Kurt ve Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’ya birlikte Yüksekova’da toplanan kalabalık partili grubu tarafından karşılandı. Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplanan kalabalığı selamladıktan sonra bir konuşma yapan Demirtaş, 12 Haziran seçimlerinin üzerinden tam bir yıl geçtiğini hatırlatarak, “Tam bir yıl önce bugün Cölemerg halkı, Gever, Şemzinan ve Çele halkı bütün dünyaya çok önemli bir mesaj vermişti. 12 Haziran akşamı sandıklar açıldığında 90 yıllık faşizan rejim burada iflas bayrağını çekmişti. Aradan tam bir yıl geçti. O tarihi destan gününün yıl dönümü nedeniyle halkımızı bir kez daha kutluyorum” dedi.

“BİZE DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR”
Bir yıl önce yapılan seçim sonuçlarından çözüm umudu doğduğunu ancak seçim gününden bu yana devletin Kürtlere yönelik askeri ve siyasi operasyonlarının hiç bitmediğini belirten Demirtaş, “Bizi vatandaş olarak görmüyorlar bir defa. BDP’li Kürtler Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde vatandaş olarak kabul görmüyor. Düşman hukuku uygulanıyor. Roboski’de insanları savaş uçağıyla parçalamak, düşman hukukudur. Özel Yetkili Mahkemeler eliyle belediye başkanını, milletvekilini, gencini, yaşlısını, kadınını zindanlara doldurup orada zulme tabi tutmak, düşman hukukudur. Biz de diyoruz ki madem bize düşman hukuku uyguluyorsun, madem bizimle yaşamak istemiyorsun, çık, 'Ben Kürt halkıyla birlikte yaşamak istemiyorum' de. O zaman Kürt halkı da kendi kararını verir. Kürt halkı kendisini düşman olarak tanımayan bir devlet. Bir hukuk sistemiyle iç içe yaşamaya mecbur değil. Bunları açık açık oturup konuşalım” diye konuştu.

“KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLMASIN DEMİYORUZ”
Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı, "Kürtçe seçmeli ders olacak" açıklamalarına da değinen Demirtaş, “Kürt halkı diye bir halk var, inkar etmiyorsun. Dili var inkar etmiyorsun ama, 'Dilini kullanamaz' diyorsun. Haftada 2 saat seçmeli ders olacak. Ben anamdan doğarken seçme şansım var mı ki 5. sınıftan sonra seçeyim? Kürt çocuğu anasından doğarken dilini seçiyor mu ki sen ona seçmeli ders sunuyorsun? Önce sen Tayyip Erdoğan olarak torununu Türkçe seçmeli derse göndermeyi kabul et, Kürtler de çocuğunu Kürtçe seçmeli derse göndermeyi kabul etsin. De ki benim torunum da Türkçeyi seçmeli ders olarak öğrensin. Eğer vicdanında, ahlakında kabul görüyorsan, Kürt halkı da bunu kabul etsin.

Şimdi bir yasağın, bir psikolojik sınırın aşılması açısından Kürtçe seçmeli ders önemlidir. Biz olmasın demiyoruz, olsun ama Türkiye’nin batısındakiler için önemlidir. Onlar Kürtçeyi öğrensinler istiyoruz. Okulda 5. sınıfta da 1. sınıfta da Türk çocukları Kürtçeyi seçmeli ders olarak alsın, öğrensin. Çünkü bu ülkenin bir dilidir Kürtçe. Ama Kürt çocuğu için, '5. sınıftan sonra haftada 2 saat Kürtçe öğrenebilirsin' demek, 'Ben 5 sene önce seni asimile edeceğim, 5 sene seni Türkleştireceğim, 5. sınıftan sonra da Kürtçeyi yabancı dil gibi sana seçmeli olarak vereceğim' demektir. Sen 5 sene çocuğa Türkçe eğitim verdikten sonra zaten asimilasyon süreci tamamlanıyor. 6. sınıfta vereceğin Kürtçe çocuğun ana dili olarak kalmaz ki artık. Hesap bu. Fakat buna rağmen biz diyoruz ki önemlidir. Kürtçe de seçmeli ders olsun müfredatta. Ama Kürt halkı için değil, sizin için. Kürtçeyi öğrenin diye okullarda seçmeli ders olsun. Eğer Kürt halkının talebini ve beklentisini karşılamak istiyorsanız ana sınıfından üniversiteye kadar Kürtçe eğitimdir talep” ifadelerini kullandı.

“BİZİM TÜRK MİLLETİ İLE BİR SORUNUMUZ YOK”
Türk milletini bölmek gibi bir dertlerinin olmadığını belirten Demirtaş, “Türk milleti tek olsun, büyük olsun. Bizim derdimiz, Kürt milletini Türk milletinin içerisinde eritemezsiniz diyoruz. Bizim Türk milleti ile bir sorunumuz yok. Kürt halkı ayrı bir halktır, ayrı bir ulustur. Kürt halkını asimile edemezsiniz diyoruz. Bunları istiyoruz diye bana düşman hukuku uyguluyorlar. Erdoğan mikrofonu eline her aldığında bizi hedef gösteriyor. Her konuşmasında halka hakaretler yağdırıyor” dedi.

“ARTIK FİNAL DÖNEMİNDEYİZ, ZAFERE VE ÇÖZÜME YAKINIZ”
Tarihi baskılarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Demirtaş, “Halkın üzerindeki baskılar, partinin üzerindeki baskılar, 30 yıldır 12 Eylül de dahil olmak üzere görmediğimiz, karşılaşmadığımız düzeyde tutuklama ve soykırım operasyonlarıdır. Sadece Gever’den 600 arkadaşımız tutukludur. Binden fazla arkadaşımız sürgündedir, sınırın öbür tarafındadır. Binlerce insan aranır durumda. Ülkenin her yerinde parti teşkilatlarımızın tamamında böyle bir baskı var.

Fakat bütün bunlara rağmen tek bir geri adım var mı, hayır. Sürekli ileri adım var. Sürekli bu faşizmin üstüne doğru kararlıca bir yürüyüş var. İşte bu yüzden bunu görünce çıldırıyorlar. Bunu gördükleri zaman kuduruyorlar, kudurdukça saldırganlaşıyorlar. Sizlerden ricamız, birbirinize daha fazla sahip çıkın. Artık final dönemindeyiz. Zafere, çözüme yakınız. Hiçbir psikolojik savaş, hiçbir yalan sizin kafanızı bulandırmasın. Asla ve asla fitne sokmaya çalışanlara inanmayın. Hiçbir zaman olmadığı kadar güçlüyüz, kararlıyız, azimliyiz ve her zamankinden daha fazla fedakarca mücadele ediyoruz.

Eğer tecridi kıracaksak, operasyonları durduracaksak, bu katliamları durduracaksak ricayla, minnetle, yalvarmakla olmayacağını en fazla biz biliyoruz. Dik durmakla, direnmekle, kararlı bir şekilde faşizmin yüzüne tükürmekle ancak bunlar kazanılabilir. Gever halkı bütün Kürdistan’da bu dönemlerin en fazla yükünü çekmiş bir halktır. Buradaki analar, aileler, gençler en ağır bedelleri ödediler. Bütün dünya da bunu biliyor. Kürt halkının tamamı bunu biliyor. Devlet de bunu biliyor. O yüzden Gever’in üstüne bu kadar çok geliyorlar.

Gever’e diz çöktürünce bütün Kürdistan’a diz çöktüreceklerine inanıyorlar. Çünkü biliyorlar ki Gever direniyorsa Kürdistan direniyordur. Sizler bugüne kadar elinizden geleni yaptınız. Biz de çözüm için siyaseten en kararlı duruşu göstermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Demirtaş ve beraberindekiler daha sonra yürüyerek BDP İlçe Başkanlığında gidip partililerle sohbet ettikten sonra taziye ziyaretlerinde bulunmak üzere parti binasından ayrıldı.

Bu haber toplam 2717 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • HGC’den Başkan Akış’a hayırlı olsun ziyareti26 Nisan 2024 Cuma 15:48
  • Çok kıymetli Hakkari halkımız!24 Nisan 2024 Çarşamba 13:52
  • Hakkari Barosundan Eş Başkanlara ziyaret22 Nisan 2024 Pazartesi 15:28
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı17 Nisan 2024 Çarşamba 08:43
  • Başkan Kaya, ”Hakkari halkının hizmetkarıyız”12 Nisan 2024 Cuma 15:37
  • YSK: 4 yerde seçim yenilenecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:45
  • Hakkari belediyesinde bayramlaşma11 Nisan 2024 Perşembe 15:31
  • 3 bin 389 ölü seçmen tespit ettik07 Nisan 2024 Pazar 17:13
  • Belediye eş başkanlara ziyaretler sürüyor06 Nisan 2024 Cumartesi 22:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim