• BIST 10045.74
  • Altın 2399.392
  • Dolar 32.3782
  • Euro 34.7103
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 25 °C

Botox beynin algılamasını zayıflatıyor

Botox beynin algılamasını zayıflatıyor
Yapılan bir araştırmaya göre; Botox’un insanların beyin kimyasını değiştirdiğini ve diğer insanların duygularını nasıl yorumladıklarını etkilediğini gösterdi.

Scientific Reports'ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, beyin taramaları, alın bölgesine enjekte edilen Botox'un insanların beyin kimyasını değiştirdiğini ve diğer insanların duygularını nasıl yorumladıklarını etkilediğini gösterdi.

Botox, yüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıkları geçici olarak azaltan veya ortadan kaldıran bir enjekte edilebilir sıvı.

Kaş çatma çizgileri, alın kırışıklıkları ve göz çevresindeki kaz ayağı görünümünü azaltmak için kullanılır.

Botoks enjeksiyonları 2000 yılından bu yana yüzde 459 artarak en yaygın minimal invaziv kozmetik prosedür haline geldi.

Ülke çapında giderek daha fazla insan Botoks yaptırmak için randevu almaya devam ettikçe, araştırmacılar yüz kaslarında tedaviden kaynaklanan geçici felçlerin kişinin duyguları yorumlama yeteneğini nasıl etkilediğini sorguladı.

Psikolojide sıklıkla sözü edilen 'yüzsel geribildirim hipotezi' baz alınarak yürütülen yeni bir araştırmayla yüz bölgesine yapılan botoksun beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini değiştirebileceği belirtildi.

33 ila 40 yaşlarındaki 10 kadın katılımcıdan oluşan bir grup üzerinde yapılan araştırmaya göre botoks enjeksiyonlarıyla kaşların çatılmasını engellemek, beynin duygu belirten ifadeleri işleme biçimini de engelliyor.

ABD’deki çalışmada, yüzlerine botoks enjekte edilen 10 kadının işlemden önce ve sonra beyin taramaları yapıldı. Taramalar sırasında, katılımcıların başkalarına ait yüz fotoğraflarından öfke ve mutluluğu ayırt etmeleri istendi.

Sonuçlar, beynin duyguları anlamayla ilgili “amigdala” ve “fusiform gyrus” adlı bölümlerinde botokstan sonra aktivite değişimi olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, botoksun gülümseme ve kaş çatmayı engellerken, bireylerin yüz okuma yeteneğini de bozduğunu söyledi.

Doktor Fernando Marmolejo-Ramos, “Duyguları yorumlayan beyin bölgelerine sinyal gönderilmeden önce yüz kaslarımız, diğer kişinin kaşlarını çatmasını veya gülümsemesini bilinçsiz bir şekilde kopyalar. Botoks bu hareketleri kısıtladığı için algı bozuluyor” dedi.

Dolayısıyla botoks, kas hareketlerini dondurarak yüz, amigdala ve fusiform girus arasında olan eşgüdümü bozuyor.

En yaygın olarak kozmetik prosedürlerle ilişkilendirilmesine rağmen, Botox'un kas hareketini önleme yeteneği migren, boyun spazmları, terleme, aşırı aktif mesane, tembel gözler ve diğer kas durumlarını tedavi etmek için de kullanılıyor.

 

Bu haber toplam 883 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim