• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Branş doktorları acilerde çalıştırılmasın

Branş doktorları acilerde çalıştırılmasın
Van Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu, branş hekimlerinin acil servislerde çalıştırılmasının malpraktisleri ve hukuki sorunları artıracağını açıkladı.


Van Hakkari Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, pratisyen hekimlerin aile hekimi olmasının tüm ülkede pratisyen hekim açığı ortaya çıkardığı belirtildi. Aile hekimi istihdamını önceleyen sağlık politikasının özellikle il ve ilçe hastanelerinin acil servislerinde hekim açığı meydana getirdiği belirtilen açıklamada, "Acil servislerin yükü acil uzmanlarının ve diğer uzman doktorların omuzlarına binmiştir.

Van ilimizde acil serviste vardiya ile çalışan 21 hekimden 16 tanesi aynı günde aile hekimi olmuştur. Beş hekim ile bölgenin şu an için tek hastanesi konumundaki Bölge Hastanesi'nin acil sistemi dönmeyeceği için nöbetler psikiyatri, fizik tedavi, cildiye gibi acil hastayı yıllardır görmeyen uzmanlara yazılmaya başlanmıştır. Bu sıkıntı ilçe hastanelerinin acil servislerinde de mevcuttur. Afet, kaza gibi olağanüstü hallerde bir hekim kendi branşı dışında da hizmet edebilir, ancak durum normale döndüğünde uzmanlık alanının dışında hizmet istenmesi hem bilimsel hem de hukuki olarak doğru olmamaktadır.

Bu sıkıntının mecburiyetten kaynaklandığı söylemi de kabul edilemez bir durumdur. Çünkü aile hekimliğine geçişin bu kadar hızlı olması, binlerce aile hekimi oluşturulması, aynı gün acil servisten 16 doktorun çekilmesi böyle bir sıkıntının habercisiydi. Planlama önceden, bu sıkıntılar düşünülerek yapılmalıydı. Acil servisin yerine atama yapılmadan 21 doktordan bir günde 5 doktora düşülmesi mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz" denildi.

"Acil servislerde yıllardır acil hasta görmeyen bir fizik tedavi doktorunun yanlış bir tanı ve tedavi koyması halinde bunun sorumlusu hekim mi, yoksa hekimi acil serviste görevlendirenler mi olacaktır" denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Tüm hekimlere mesleki sigorta zorunluluğu getirilmiş olmasına rağmen, bu sigorta her hekimin uzmanlık alanına göre yapılmıştır. Uzmanlık alanı dışındaki malpraktislerin sorumluluğunu, görevlendirmeyi yapanlar almayacağına göre sıkıntıyı gene uzmanlar yaşayacaklardır.

Sonuç olarak acil servislerde acil uzmanlarının ve acillerde yetişmiş pratisyen hekimlerin dışında uzman doktor çalıştırılması ciddi sorunları beraberinde getirecektir. Halkımıza 'acil serviste uzman çalıştırıyoruz' gibi yanlış yorumlanacak açıklamalardan da kaçınılması gerekmektedir. Afet sonrası yeterince sıkıntılar çekmiş olan Van ilimiz başta olmak üzere bu sorunun akılcı ve bilimsel yollardan çözümlenmesi, acil servislere bir an önce hekim atamalarının yapılması beklentimizdir. Hakkari ve Van gibi illerde bizler mecburi hizmetin kısalması, özlük haklarının daha özendirici hale getirilmesini beklerken, sorunların daha karmaşık hale gelmesi bölgenin, kurumun ve halkımızın faydasına değildir."

 

Bu haber toplam 2481 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim