• BIST 10045.74
  • Altın 2412.19
  • Dolar 32.2444
  • Euro 34.5848
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Bravo HATSO

Bravo HATSO
Hakkari Ticaret Odası Başkanlığı, Hakkari TOBB Mesleki Eğitim Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile Hakkari Kilimleri ve yemekleri coğrafi işaret belgesi ile tescillendi.

Tescillenen yemekler ile Hakkari Kilimleri için Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen lansmana Oda Başkanı Servet Taş, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Hakkari İl Koordinatör Vekili Erdem Oktay, HASTO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, Başkan Yardımcısı Fazıl Özkan,HATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Özdemir,  TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Bölge Başkanı Sevda Keskin, Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Taş katıldı.

TOBB Doğu Anadolu Bölge Başkanı ve Hakkari Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin, tescilli yapılan Qeyle Zengıl, Girara Huluqa, Gulol, Hakkari Kadesi, Kepaye yemekleri hakkında bilgi verdi.

Geçmişi 100 yıllara dayanan Hakkari yemeklerinin yapım süreci ve yemeklerde kullanılan malzemeler hakkında bilgi veren Keskin, yöresel lezzetlerin tescillenmiş olmasının önemine değindi.

Lansmanda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet  Taş, Hakkari’nin geçmişinde bugüne tarihinde önemli yeri olan yörsel yemekleri ile kadınların göz nuru ve el emeği kilimlerini tescillediklerini söyledi.

Coğrafi işaretin hem kentin hem de ürünlerin tanıtımında önemli bir gösterge olduğuna dikkat Başkan Taş, “Bir şehre ilk kez gittiğimizde, hemen ‘nesi meşhur?’ diye sorarız. Coğrafi işaret dediğimiz şey, aslında bu sorunun cevabıdır. Coğrafi işaret hem ürünün hem de kentlerin tanıtımına önemli katkılar sunuyor. İnsanlar artık otantik değeri olan, bir hikaye taşıyan ürünleri tercih ediyor. İşte bu noktada, ülkemiz ve ilimiz önemli bir potansiyel barındırıyor.

Coğrafi tescilli ürünler sayesinde üreticiler daha fazla kar marjı elde ederken, tüketiciler de kalitesi ve güveni kontrol altında olan ürünleri tüketiyor.

c7d33b8f-f5e5-4794-8862-539bfc57a6be.jpg

Bizde ilimizin tarihine, kültürüne sahip çıkmak, yöresel yemeklerimize ve el sanatlarımıza katma değer adına ürünlerimizin Coğrafi İşaretlerini almak için başlattığımız çalışma sonucunda il etapta Hakkari Kilimini ve 5 tane yemeğimizin Coğrafi İşaretini almanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Tabi ki bu sadece bir başlangıç. İlimizde Coğrafi İşaret alabileceğimiz yüzlerce ürün potansiyelimiz bulunmaktadır” dedi.

Kilimin Hakkari’nin tarihinde köklü bir yeri olduğunu vurgulayan  Başkan Taş, “Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Canbezar, Şehvani, Gülsarya, Herki, Şamari, Lüleper, Şimkubik, Çılgul, Gulhezar, Halitbey, Keskener, Sine, Gülçin, Gulsivan, Hevçeker kilimleri tescillendi. Hakkarimizin köklü tarihinden beri kadınlarımızın dokudukları kilimler, Hakkâri’nin folklorü ile birbirine karışarak yüzyıllar öncesinden hikâyeler ve sırlar ile bugüne kadar gelmeye devam etmiştir. Ülkemizde ve yurtdışındaki çeşitli müzelerde yer alan Hakkâri kilimleri, isimleriyle özdeşleşen motifler ile işlenmektedir. Kök boya ve koyunların yününden elde edilen iplikle dokunan kilimlerimizin ayrı bir katma değeri bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Hakkari’nin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu kaydeden Başkan Taş sözlerine şöyledevam etti:

“Yöresel yemeklerinin Coğrafi İşaretini almış olduğumuz yöresel yemeklerimiz; Qeyle Zengıl, Girara Huluqa, Gulol, Hakkari Kadesi, Kepaye’dir. Bunlardan ayrı onay sürecinde olan ürünlerimizde bulunmaktadır. Hakkâri mutfağı, hemen hemen her yörede yiyecek alışkanlıklarının ve mutfak kültürünün doğal belirleyicisi olan coğrafi yapının ve buna bağlı doğal çevrenin belirgin biçimde baskın olduğu mutfaklardan biridir.

Öyle ki, yemek tariflerimizde de görülebileceği üzere, Hakkâri yemeklerinde kullanılan en temel iki malzeme, coğrafyanın öncelikli olarak hayvancılığa elverişli olmasından dolayı et ile yine dağların ve yüksek yaylalarda yetişen doğal otlardır.

4fcc9f96-1be8-4099-ab00-c34e3a619166.jpg

Yöresel yemeklerimizin çeşitliliği yüzden fazla olup, geçmişten günümüze sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle düğünlerde yapılan yöresel yemeklerimiz lezzet ve ürün çeşitliliği açısından ayrı bir zenginliğe sahiptir. Bundan sonraki süreçte geriye kalan ürünlerimizin coğrafi işaretlerini almaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.  Henüz başında da olsak, coğrafi işaretli ürünler konusunda kısa zamanda hızla yol alacağız.

Coğrafi işaretli ürünlerimiz ilimize hayırlı olsun. Tescil sürecindeki bütün çalışmalarda emeği geçen Hakkari TOBB Mesleki Eğitim Müdürlüğüne, (Kurum Müdürü Sayın Abdullah Karataş, Mesleki Eğitim öğretmeni Sayın Şükrü Gürses) katkı sunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile Odamız çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum”

Bu haber toplam 2440 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim