• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C

ÇATAL VE ASLAN`DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

ÇATAL VE ASLAN`DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Hakkari (HATSO) Başkan Yardımcısı İsmail Çatal, Kuzey Irak`a yatırım yapan işadamlarının para transferini yapabilmeleri için hükümet tarafından Erbil kentine 2 Türk banka şubesinin açılacağını söyledi

HAKKARİ (İHA) - Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HATSO Başkanı Yardımcısı İsmail Çatal, 29-30 Haziran 2010 tarihlerinde Kuzey Irak`ın Erbil kentinde iki ülkenin ticaret ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik bir toplantı yapıldığını söyledi.

Türk heyetinden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan`ın başkanlığında AK Parti Hakkari milletvekili Abdulmuttalip Özbek, Erbil kentindeki Türkiye`nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Ticaret Müsteşarlığı`ndan Metin Kırgın, Yatırım Destekleme Fonu`ndan İbrahim Kumaş ve Türkiye`nindeğişik illerinden gelen 350 işadamının katıldığı toplantıya Hakkari`den de kendisinin başkanlığında Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan ve bazı iş adamlarının iştirak ettiğini belirten Çatal, "Bu toplantıda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Irak`a yatırım yapan Türk işadamlarının para transferi sorunun çözülmesi için 2 ay içerisinde Kuzey Irak bölgesinde Ziraat Bankası ve Türkiye İş Bankası olmak üzere 2 banka şubesinin açılacağı ve ayrıca ulaşım sorununda ortadan kalkması için uçak seferlerinin artırılacağını müjdesini verdi. Çağlayan, Kuzey Irak`ta şirket şubeleri açan işadamlarına teşvik olarak da 1 milyon TL geri ödemeli sermaye desteği sağlanacağını ifade etti. Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi ise konuşmasında, ülkelerindeki yabancı şirket sayısının bin 182 olduğunu, bunların içerisinde 635`inin Türk şirketi olduğunu söyledi.

Çelebi, Türkiye`nin Kuzey Irak`a ihracatının da 6 milyon doları aştığını ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi olarak
ülkelerinde yatırım yapacak olan Türk şirketlerine teşvik desteklerinin olacağını ve sorunlarının çözümüne yardımcı olacaklarını ifade etti" diye konuştu.

Hakkari`deki sınır kapılarının açılması konusunda temaslarda bulunduğunu anlatan HATSO Başkan Yardımcısı İsmail Çatal, Çukurca-Üzümlü ve Şemdinli-Derecik sınır kapılarının açılması için Kuzey Irak`ta görüşmelerde bulunduklarını ifade etti.

Çukurca Üzümlü ve Şemdinli Derecik sınır kapılarının açılmasıyla ilgili olarak Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye`nin Ebil Başkonsolosu Aydın Selcen ve Irak Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ile bir görüşmelerde bulunduğunu belirten Çatal, "Heyet yetkililerine ilimizin Kuzey Irak sınırının genişliği 190 kilometre olmasına rağmen Habur Sınır Kapısı`nın Suriye sınırında bulunan Sinu bölgesinde Irak`a ikinci bir sınır kapının açılacağını üzülerek öğrendiğimizi söyledim.

Bu kapı Habur Sınır Kapısı`ndan 30 kilometre ötede Suriye tarafına açılacakmış. Bizim sınır kapılarının açılmasını istedim. Çukurca Üzümlü ve Şemdinli Derecik sınır kapılarımızın açılması halinde bölgedeki illerin yanı sıra Türkiye`nin kuzeyindeki iller dahil olmak üzere tamamı bizim sınır kapılarımız daha yakın olduğu için buradan yararlanacak.

 Ayrıca Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı`nın açılması halinde ilimizden Kuzey Irak`ın Dohuk ve Erbil kentlerine günübirlik yolculuk yapılabilinecek. Günde en az bin kişi ticaret yapmak üzere Irak`a gidip gelebilecek. Bu da ilimize çok büyük katkı sağlayacaktır. Sınır kapılarının açılması durumunda büyük ölçüde işsizlik ve kaçakçılık önlenecektir. Bu da yöredeki işadamlarımız ve bu kapılardan yararlanan yöre halkının sınır güvenliğine katkı sunacaktır.

Aynı zamanda KuzeyIrak yönetimi de bu kapıların açılması halinde güvenlik konularında daha hassas davranacaklarını bize ifade etti" şeklinde konuştu.Toplantıya katılan Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan ise, ildeki sınır ticareti kapılarının açılmasına yönelik gerçekleştirdikleri görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek bu kapıların açılması halinde insanların gelir seviyesinin artacağını söyledi.

 Arslan, sınır ticaret kapılarının ilin olduğu gibi ülkenin de ekonomisine katkı sağlayacağını ve iki ülkenin ticaret ilişkilerini daha da geliştireceğini ifade etti.

Bu haber toplam 3500 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Van'da ekmek 9 TL oldu25 Eylül 2024 Çarşamba 11:06
  • Kıdem tazminatı alabilirsiniz!20 Eylül 2024 Cuma 08:59
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı19 Eylül 2024 Perşembe 15:50
  • Asgari ücret zammı için 3 rakam17 Eylül 2024 Salı 17:01
  • Hakkari'de Ağustos ayında 53 konut satıldı17 Eylül 2024 Salı 10:57
  • Türkiye'nin 63 yıllık dev otobüs firması iflas etti15 Eylül 2024 Pazar 10:39
  • Hakkari’de süt ürünlerine 3 ayda 3 zam13 Eylül 2024 Cuma 14:00
  • TÜİK ağustos ayı enflasyon oranını açıkladı03 Eylül 2024 Salı 11:51
  • Van-Hakkari arası zamma tepki28 Ağustos 2024 Çarşamba 11:46
  • Kamu bankaları düşük faizli konut kredisi verecek!27 Ağustos 2024 Salı 16:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim