• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

Ciddi kuraklık uyarısı

Ciddi kuraklık uyarısı
Ülkemizin tamamını, en çok da bölgemizi etkileyen kuraklık konusunda konunun ilimizdeki en önemli uzmanları bir araya gelerek halkı uyardı. Kocaeli Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, Kavakçılık Enstitüsü Müdürü Faruk Özay, Orman ve Şu İşleri Şube Müdürlüğ

Kocaeli Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, bölgemizin geçen yılki ağustos ayından buyana, son 6 aydır çok ciddi bir kuraklık yaşadığını söyledi.  Meteoroloji’nin kayıtlarına göre, 2013 yılı ocak ayında ilimizde metrekareye 101 Kg. yağış düşmüşken, bu yılın ocak ayında metrekareye düşen yağış miktarı 28 Kg. oldu. Özellikle kar yağışının yok derece kadar az olması, uzmanları ciddi biçimde kaygılandırıyor.

2050’DE SU BİTECEK: Meteoroloji Müdürü Kaçmaz, bu yıl yaşanması kaçınılmaz su sıkıntısının ötesinde orta ve uzun vadede çok daha ciddi sıkıntıların ortaya çıkabileceğini belirtti “Türkiye zaten su açısından çok zengin değil. 2050 yılında tam anlamıyla su fakiri bir ülke haline geleceğiz. Şimdiden önlemlerin alınması kaçınılmazdır” dedi.

ATIK SU DEĞERLENDİRİLMELİ: Bölgemizde yaşanan kuraklığın bir afet niteliğinde olduğunu belirten uzmanlar, “Atık suların mutlaka tarımda değerlendirilmesi gerekiyor. Yaşanan kuraklık, tarım, hayvancılık sektörlerini de çok olumsuz etkileyecektir. Atık suların geri kazanılarak tarımda kullanılması, biran önce ve ilk olarak alınacak önlemlerin başında gelmelidir. Ayrıca, herkese su tasarrufunun önemi gayet iyi anlatılmalıdır” dediler.

Beklenen yağışın düşmemesi nedeniyle vatandaşları uyaran Meteoroloji İl Müdürü, “Su fakiri olacağız, halı yıkamayın” dedi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de de yaşanan kuraklık herkesi endişelendiriyor. Meteoroloji İl Müdürü Sefer Kaçmaz kuraklıkla ilgili alınması gereken tedbirleri paylaşmak için makamında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Kaçmaz, Kocaeli’de son 62 yılın en kurak ikinci kışının yaşandığını belirterek, “Barajları ve yer altı sularını besleyen kar yağışı yok denecek kadar az. Yağışlı yıllarda da gelecek kuraklıklara hazırlık amacıyla orta ve uzun dönem tedbirlerin yerine getirilmesi gerekir. Yoksa 2050 yılında su fakiri bir ülke olacağız” dedi.  

ATIK SULAR ARITILMALI
Kuraklıkla mücadele yöntemlerini de sıralayan Kaçmaz,  “Atık sular arıtılarak geri kazanılmalı, tarımsal sulamada kullanılmalı. Suyu verimli ve etkin kullanarak, suda tasarruf gerekiyor. İşyeri, halı yıkama ve kapı önlerini yıkama-sulama işlerinin en aza inmesi gerekiyor.

Sulama şebekeleri rehabilite edilmeli, açık su kanalları kapalı su sistemleri haline getirilmeli, vahşi sulama yerine damlama sistemin kullanılması zorunludur. Büyükşehir’deki meteoroloji mühendislerinin akarsu ve göllerde su seviyeleri, akış, toprak nem ve yağışları takip edilmesiyle su bütçesi hazırlaması gerekiyor. Yaptığımız su israfıyla geleceğimizi tüketiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 6573 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim