• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

CİLO DOĞA DERNEĞİ KİME ÖFKE SAÇTI...

CİLO DOĞA DERNEĞİ KİME ÖFKE SAÇTI...
Cilo Doğa Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Halit Soydan, son aylarda yürütülen operasyonlar sırasında doğu bölgesindeki birçok orman alanının yandığını ve hiç kimsenin müdahalede bulunmadığını belirtti.

Sabah saatlerinde şehirden 7 kilometre uzaklıkta bulunan Sümbül parkı girişinde bir açıklama yapan Halit Soydan, Hakkari Dersim, Bingöl, Şırnak, Diyarbakır, Siirt ve Batman`ın kırsal alanında yürütülen operasyonlar sonrasında orman yangınlarının çıktığını belirtti. Yangınların söndürülmesi için herhangi bir çalışmanın yürütülmediğini ifade eden Soydan, zaman zaman yöre halkının yangınları söndürmeye çalışsa da operasyon bahanesi veya geçici askeri güvenlik bölgesi olması gerekçesiyle engellenmeye çalışıldığını söyledi.

 

 Bölge illerinde çıkan yangınların tahrip ettiği alan ve yangın sebebine ilişkin yetkililerin yaptığı açıklamaların orman yangınların sebebi olarak kamuoyuna bilinmeyen bir nedenden dolayı çıktığı ifade edilmesinin ne kadar inandırıcı olduğunu kamuoyunun vicdanına bıraktıklarınız belirten Soydan,  Türkiye`nin Kürt sorununu demokratik yöntemlerle çözmek yerine şiddet ve bastırma ile yaklaşması nedeni ile gelişen "Düşük Yoğunluklu Savaş" toplumda sosyokültürel ve ahlaki çöküntüler yarattığını belirtti. Doğal bitki örtüsü ve hayvan varlığı üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlar meydana getirildiğini belirten Soydan, bölge florasında yer alan birçok bitki türü yaşanan yangınlarla yok olmakta ve gelecek nesillerin, insanlığın ortak mirası olan doğadan yararlanma olanaklarını ekolojik dengeyi bozarak ortadan kaldırıldığını söyledi. Cilo Doğa Derneği olarak Ortadoğu`da var olan savaş ve çatışmaların temel nedenini bölgede bulunan doğal zenginliklerden kaynaklandığına inandıklarını anlatan Soydan, Anadolu, Zagros ve Mezopotamya altın hilal topraklarının sahipleriyiz dedi. Türkiye`nin batı illerinde bir ağaç dikmek için çeşitli kampanyalar düzenlendiği, orman yangınlarına karşı Orman Bakanlığının her türlü önlemleri aldığı belirten Soydan, ancak söz konusu Kürtlerin yaşadığı coğrafya olunca herkes sessiz kaldığını belirtti.

 

 BÖLGEDE MİLYONLARCA ORMAN ALANI KADERİNE TERK EDİLDİ

  Bölgedeki milyonlarca hektar orman alanını kendi kaderine terk edildiğini söyleyen Soydan, Önceki gün basında yer alan haberlerde Çukurca ilçesi Haskel dağında askerlerin top atışı sonrasında orman yangını çıktığı ve buna herhangi bir müdahalede bulunulmadığı belirtilmiştir dedi.

 

 HÜKÜMET BÖLGEYE DUYARLILIK GÖSTERSİN

Bölgedeki Orman Bakanlığına bağlı birimler enerjilerinin büyük bir kısmını sümbül park gibi 3-5 bin m2 lik sembolik, görsel amaçlı ağaçlandırma alanlarına harcayacaklarına, bölgede meydana gelen orman yangınlarının tehdidi altındaki milyonlarca m2`lik alanlara harcanması gerektiğini dile getiren Soydan, hükümetin ülkenin her tarafında her ne sebeple olursa olsun çıkan orman yangınlarına karşı aynı duyarlılığı gösterip önlemler alması gerektiğini ifade etti.

 

 BÖLGEYE YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ GÖNDERİLSİN

Çevre ve Orman Bakanlığı bölge illerine yangınla mücadelede personel, araç, ekipman ve yangın söndürme helikopteri takviyesi yapması gerektiğini belirten Soydan," Aynı zamanda orman yangınlarına sebep olan çatışmaların durdurulması, doğamızla barışık olmamız aynı zamanda toplumun kendisi ile  barış içinde yaşamasını sağlayacaktır"

 

 BU COĞRAFYA HEPİMİZİN

 Bu ülke bu coğrafya ve zenginliğin hepimizin olduğunu anlatan Soydan, "Kendi geleceğimizi kendi elimizle yakmayalım, yıkmayalım. Başta hükümet olmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığının Çevre Örgütlerinin TÜRÇEP ve bütün yurtsever Türkiye halkının, ekolojik dengenin bozulmasında rahatsızlık duyan bütün insanların duyarlı davranmalarını ve doğaya sahip çıkmalarını bekliyoruz. Aksi halde doğa kendi kanunu gereği, kendisine karşı yapılan yanlışı affetmeyecektir. Buradan herkese sesleniyoruz. Doğa ile barışık olalım ve doğayı sevelim ve koruyalım" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3779 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ALEV ALAN ZIRHLI ARAÇ BÖYLE YANDI05 Ağustos 2010 Perşembe 13:03
  • ÇOCUKLARIMIZ BORÇLU DOĞUYOR...05 Ağustos 2010 Perşembe 11:28
  • HAKKARİ`DE HAVA HAREKETLİLİĞİ...05 Ağustos 2010 Perşembe 10:54
  • KÖY OKULUNDA KPSS`YE HAZIRLANIYOR04 Ağustos 2010 Çarşamba 17:05
  • HAKKARİ`DE KUŞLARA MODERN YUVA..04 Ağustos 2010 Çarşamba 15:35
  • BAŞKAN ASLAN YETKİLİLERE SİTEM ETTİ..04 Ağustos 2010 Çarşamba 14:47
  • ZABITA`DAN RAMAZAN ÖNCESİ DENETİM04 Ağustos 2010 Çarşamba 12:55
  • CİLO DOĞA DERNEĞİ KİME ÖFKE SAÇTI...03 Ağustos 2010 Salı 12:54
  • MAHALLE GÖÇÜNÜ BELEDİYE ÖNLEDİ...02 Ağustos 2010 Pazartesi 17:45
  • AŞİRET BÜYÜKLERİNE ÖNEMLİ ÇAĞRI..02 Ağustos 2010 Pazartesi 17:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim