CNN ve Axios: İran’da İsyan Planı İddiası

CNN ve Axios: İran’da İsyan Planı İddiası

Kaynak:İHA

Axios, Mossad ve CIA destekli Kürt grupların İran’ın kuzeybatısında kara saldırısı hazırlığında olduğunu öne sürdü.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları devam ederken, Axios dikkat çeken bir haberi kamuoyuna taşıdı. İsmi açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberde, Irak’ta barınan beş muhalif Kürt grubunun İran rejimine karşı savaşmak üzere koalisyon kurduğu belirtildi.

Haberde, son haftalarda yüzlerce silahlı militanın Irak sınırından İran tarafına geçirildiği ve ülkenin kuzeybatısında kara saldırısı için hazırlık yapıldığı ileri sürüldü.

“Hedef İç İsyanı Tetiklemek”

İddiaya göre, ABD ve İsrail’den iki yetkili ile konuya yakın üçüncü bir kaynak, Kürt grupların Mossad ve CIA tarafından desteklendiğini doğruladı.

ABD’li bir yetkili, planın amacının İran içinde belirli bir bölgeyi ele geçirerek rejime meydan okumak ve daha geniş çaplı bir iç isyanı tetiklemek olduğunu söyledi. İsrailli bir yetkili ise savaşın ABD ve İsrail ordularının saldırılarıyla başladığını, ancak süreç ilerledikçe istihbarat servislerinin farklı adımlar atabileceğini savundu.

Axios, hem Mossad’ın hem de CIA’nın söz konusu iddialarla ilgili yorum yapmaktan kaçındığını aktardı.

Fikir Netanyahu ve Mossad’dan İddiası

Haberde yer alan bir diğer ABD’li yetkili, Kürt grupları İran rejimine karşı destekleme fikrinin başlangıçta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mossad’dan çıktığını, CIA’nın ise daha sonraki aşamada sürece dahil olduğunu öne sürdü.

İsrailli yetkililerin, askeri desteğin yanı sıra rejim sonrası İran’da Kürt özerk bölgesi kurulması konusunda da siyasi destek sözü verdiği iddia edildi. Ancak bir yetkili, İran’daki Kürt gruplarının yeterli askeri kapasiteye sahip olmadığına dikkat çekerek, “Sonunda yem haline gelebilirler” değerlendirmesinde bulundu.

CNN de Benzer İddiaları Gündeme Taşımıştı

Benzer bir iddia daha önce ABD merkezli CNN tarafından da gündeme getirilmişti. CNN, CIA’nın İran’da halk ayaklanmasını teşvik etmek amacıyla Kürt güçleri silahlandırmaya çalıştığını ileri sürmüştü.

Haberde ayrıca, Trump yönetiminin İran rejimine karşı muhtemel bir kara operasyon için muhalif gruplar ve Irak’taki Kürt liderlerle aktif temas yürüttüğü iddia edilmişti.

Bölgede artan gerilim ve ortaya atılan bu iddialar, Orta Doğu’da yeni bir cephe açılabileceği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.