• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Çukurca'da neler oluyor?

Çukurca'da neler oluyor?
Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Çukurca’ya dışardan seçmen getirildiğine yönelik iddialarla ilgili İç İşleri bakanına soru önergesiyle sordu.

Zozani bakanlığa sorduğu önergede, Türkiye’de yapılan her seçim öncesinde oy oranları dengesinin değiştirilmesine yönelik bir takım yasa dışı faaliyetlerin gerçekleşmesi bilinen bir gerçeklik olduğunu yazdı. Bu faaliyetlerin en önemlisi seçimin yapılacağı yerde seçmen nüfus oranlarında değişiklik yapılması, ya dışardan sadece seçimde oy kullanmak için kimilerin seçmen kütükleri oraya taşınır ya da mevcut seçmenlerin ikametgâhları silindiğini ifade eden Zozani, Türkiye’de 30 Mart 2014 Tarihinde yapılacak Yerel Seçim öncesinde bu anlayış çerçevesinde kimi yerlerde seçmenlerin adres değişikliği yaptıklarına dair iddialar söz konusudur dedi.

Zozani,”Bu iddialardan bir tanesi de Hakkâri Çukurca ilçesinde sözkonusudur. İddiaya göre seçime kısa bir süre kala Hakkâri merkez ve diğer ilçelerinden Çukurca’ya çok sayıda askerin ikametgâh adreslerini taşıdığıdır. İlçenin seçimde oy kullanabilecek yerel seçmen sayısı yaklaşık 2 bin iken, toplam seçmen sayısı 3 bin 600 dır. Yani yaklaşık bin 600 seçmen dışardan gelen seçmenlerdir.

Son dönemlerde ilçeye rütbeli askerlerin gruplar halinde giriş yaptıkları aynı şekilde gruplar hailinde ilçe nüfus müdürlüğüne gidip ikametgâh adreslerini ilçenin girişinde bulunan 5’nolu askeri misafirhanesine aldırdıkları iddialar arasındadır. Söz konusu misafirhane herhangi bir denetime tabi olmadığı için burada kimlerin ne amaçla kaldıkları da bilinmemektedir.

Resmi rakamlara göre Çukurca ilçesinin seçmen sayısı ne kadardır? Bu seçmenlerin kaçının nüfus kaydı Çukurca ilçesinde kayıtlıdır. Dışardan gelip görev gereği Çukurca’da bulunan seçmen sayısı ne kadardır? Bu seçmenlerin görev dağılımın oranı nasıldır. Bu dağılımda oy kullanacak rütbeli asker sayısı kaçtır. Seçime kısa bir süre kala ikametgâh adreslilerini Çukurca’ya taşıyan askerler hangi amaçla bunu yapmaktadırlar?

Bunlar seçimde oy kullanabilecekler mi. Yasalar gereği bir yede oy kullanacak bir seçmenin ikametgâh yeri beyanı nasıl olmalı? İkametgâh adresi olarak gösterilen yerin özellikleri nasıl olmalıdır? Misafirhaneler ikametgâh olarak gösterme statüsüne sahip midir. İddialara söz konusu olan misafirhanenin kapasitesi ne kadardır? Bu misafirhanenin denetimi yapılıyor mu?

Burada misafir olarak kalan rütbelilerin hangi amaçla kaldıklarına dair kayıt alınıyor mu. Söz konusu iddialar, anayasa’nın 79. Maddesinde öngörülen “seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü” ilkesine aykırılık teşkil etmekte midir? Teşkil ediyorsa bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır” dedi.

Bu haber toplam 10024 defa okunmuştur
  • Yorumlar 11
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim