• BIST 10045.74
  • Altın 2383.337
  • Dolar 32.4134
  • Euro 34.5567
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’da
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak “TUR” ile 13.15’te Rusya’nın St. Petersburg kentine gitti. Erdoğan, burada Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir görüşme de gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özel uçak “TUR” ile 13.15’te Rusya’nın St. Petersburg kentine gitti.

Erdoğan’ı, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı’nda, Rusya Dışişleri Bakanlığı St. Petersburg Temsilcisi Vladimir Zapivalov, St. Petersburg Valiliği Dış İlişkiler Başkanı Yevgeni Grigoryev, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, St. Petersburg Başkonsolosu Kazım Çavuşoğlu ile büyükelçilik ve başkonsolosluk personeli karşıladı.

Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Rusya’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Petersburg ziyareti kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek ve baş başa görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine katılacak.

İki liderin, yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.

Erdoğan ve Putin, ayrıca Türk ve Rus iş adamlarına da hitap edecek.

En son görüşme G20 zirvesindeydi

En son, 15 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelen iki liderin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlandırılması, ticari-ekonomik işbirliği ve Suriye başta olmak üzere bölgesel krizler gibi birçok önemli gündem maddesinin bulunduğu belirtiliyor.

Görüşme, 24 Kasım’dan sonra sıkıntılı bir dönemden geçen Türkiye-Rusya ilişkilerinin rayına oturtulması ve rüzgarın tersine döndürülmesi açısından önem taşıyor.

Ne olmuştu?

24 Kasım 2015’te Türkiye sınırını ihlal eden Rusya Su-24 uçağının düşürülmesi ve pilotunun öldürülmesiyle başlayan Türkiye-Rusya gerilimi Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yazdığı özür mektubu ile yumuşama dönemine girmişti.

24 Kasım’dan sonra iki ülke arasındaki ilk temas 3 Aralık’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Sergey Lavrov arasında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleşti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısı çerçevesinde gerçekleşen görüşme uçak krizinin ardından ilk yüz yüze temas olma özelliğini taşıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 Haziran’da Vladimir Putin’e gönderdiği mektuptan iki gün sonra Putin, Erdoğan’a teşekkür telefonu açtı. İki liderin uçak krizinden sonraki ilk görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü. Erdoğan ve Putin, yüz yüze görüşme kararı aldı.

Telefon görüşmesinin ardından bakanlar kurulunu toplayan Putin, hükümete Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmelere başlanılması talimatı verdi. Böylece iki ülke ilişkilerinde normalleşme süreci başlamış oldu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uçak krizinden sonra Rusya’ya bakan düzeyinde ilk ziyareti 1 Temmuz’da gerçekleştirdi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) toplantısına katılmak üzere Soçi’ye gelen Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ikili görüşme yaptı.

Putin, 17 Temmuz’da darbe girişimi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak, Türkiye’de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de 26 Temmuz’da Moskova’ya gelerek muhataplarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu haber toplam 2694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim