• BIST 10084.83
  • Altın 2433.921
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.8482
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Doğu-Batı kardeşliği bütünleşmesi

Doğu-Batı kardeşliği bütünleşmesi
22 ilden 1136 STK adına 175 temsilcinin katıldığı "Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Diyarbakır Buluşması gerçekleşti.

Hakkari Haber Tv-  22 ilden 1136 STK adına 175 temsilcinin katıldığı "Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Diyarbakır Buluşmasının" Diyarbakır'da gerçekleştirdiği "Sorun Üreten Anlayıştan Çözen Anlayışa Doğru Kürt Sorununda Çözümü Konuşmak" çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. Tarihi Hz. Süleyman camiinin yanında bulunan ve bir dönem JİTEM'in sorgulama merkezi olarak kullanılan eski adliye girişinde bir araya gelen katılımcılar "Jı Bo Çareserîyê Azadî, Wekhevî, Dadî, Bıratî" pankartı açtılar.  

 

Bildirgeyi platform sözcüsü Ahmet Ay okudu.
 
Polisin, JİTEM'in eski sorgu merkezinin önünde açıklama yapmak isteyen STK'lara izin vermemesi üzerine açıklama sorgu merkezinin biraz dışında yapıldı.
 
Kürt sorununun çözümü için model tartışmaları konusunda platform bünyesinde bir komisyon kurulma kararının alındığı bilgisinin verildiği bildirgede, Kürt Sorununun adalet ve hakkaniyete uygun bir çözüme kavuşması için aşağıdaki talepler dillendirildi:
  

DOĞU-BATI KARDEŞLİK PLATFORMU

DİYARBAKIR BULUŞMASI

 Ey iman edenler!
 Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olun. Bir kavme olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adil olun, çünkü bu takvaya daha yakındır. Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır. (Maide 8)


 
Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Diyarbakır Buluşması Programı 28-29-30 Ocak 2011 tarihlerinde İslami duyarlılık sahibi STK'larla bir dizi toplantı, istişare, çalıştay ve panellerle gerçekleştirilmiştir. Çok yoğun ve yüksek katılımla gerçekleşen bu etkinlikler neticesinde 72 milyon insanın (hiçbir ayırım yapılmadan) özgür, eşit, adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde yaşamalarının platformumuzun vazgeçilmez talep ve temennisi olduğu bir kez daha vurgulanmıştır.


 
Üç gün süren toplantı, panel ve çalıştaylar sonunda alınan kararların kamuoyuyla paylaşılması uygun görülmüştür. Devlet onlarca yıldır Kürt Sorununu çöz(e)mediği için binlerce annenin yüreği yanmış ve yanmaktadır. Bu yangının bir daha ebediyen yanmaması ve yakmaması için zaman kaybetmeden "Kürt Sorunu"nun adalet ve hakkaniyete uygun bir çözüme kavuşması bağlamında aşağıdaki kararlar alınmıştır.

 

"Anayasal vatandaşlık" tanımının hiçbir etniteseye dayandırılmadan yapılması,

Köylere dönüş önündeki fiili engeller kaldırılması, Koruculuk sistemi bir an önce lağv edilmesi, geçmişte yaşanan acı olaylardan dolayı korucu olanlarla olmayanlar arasında oluşmuş patolojik sorunlardan "rövanş alma"nın önüne geçilmelidir. Ulus devlet anlayışının terk edilmesi ülkede yaşayan tüm halkların kültürel, tarihi ve sosyal yapısına uygun yeni bir modelin tartışmaya açılması…

 

Anayasada değiştirilmez hükümlerin kaldırılması, başlangıç hükümlerinin yerine evrensel insan hakları normlarına uygun bir düzenlemenin yapılması, İsimleri değiştirilen bütün yerleşim birimlerinin istemeleri halinde eski ismi ile değiştirilme imkânının yasal güvence altına alınması. Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerin kültürel hak ve özgürlüklere ilişkin maddelerine konulan çekincelerin kaldırılması. 

Mevcut çatışmazlık ortamının kalıcı bir hale dönüştürülmesi ve hiçbir şekilde şiddetin hak arama ve sorunu çözme yöntemi olarak kabul edilmemesi
 Kürt sorununun çözümü için model tartışmaları konusunda platform bünyesinde bir komisyon kurulmuştur. Sorunun çözümü sürecinde halklarımız arasında asırlarca en temel birleştirici unsur olan dini inançların özgürlük alanının genişletilmesi. Dillerin Allahın ayetleri olduğu hakikatinden hareketle, resmi dil olan Türkçe'nin yanı sıra, anadilde eğitim hakkının eğitim sürecinin her safhasında gerçekleştirilmesine yönelik yasal düzenlemelerin yapılması ve buna ilişkin teknik alt yapının hazırlanması.

 

Eğitim sistemi gözden geçirilerek resmi ideolojinin anlayışını dayatan unsurlardan ayıklanması, özgürlükçü bir anlayışla eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi. 

Bölge halkı nezdinde etki gücüne sahip, saygın şahsiyetler ile manevi önder ve grupların sorunun hallinde sürece dâhil edilmesi.

 Saygıdeğer, basına ve kamuoyuna saygıyla arz olunur.

 KATILIMCI İLLER:
 
Antalya, Alanya, G. Antep, Batman-Gercuş, Bingöl, Bitlis, Tatvan, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, İstanbul, Kocaeli, Malatya, Muş, Malazgirt, Sakarya, Siirt, Şanlı Urfa, Şırnak, Kayseri ve Van

 

 

Bu haber toplam 3030 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Milletvekili Bartın 'dan Başkan Akış’a ziyaret03 Mayıs 2024 Cuma 16:31
  • CHP ve Hakkari03 Mayıs 2024 Cuma 14:38
  • İsrail ile ticaret tamamen durdu.03 Mayıs 2024 Cuma 10:55
  • Başkan Kaya'dan "1 Mayıs mesajı"01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:20
  • Deva Partisi il başkanı Piruzbeyoğlu istifa etti30 Nisan 2024 Salı 19:53
  • AK Parti seçim sonuçlarını değerlendirdi27 Nisan 2024 Cumartesi 09:38
  • HGC’den Başkan Akış’a hayırlı olsun ziyareti26 Nisan 2024 Cuma 15:48
  • Çok kıymetli Hakkari halkımız!24 Nisan 2024 Çarşamba 13:52
  • Hakkari Barosundan Eş Başkanlara ziyaret22 Nisan 2024 Pazartesi 15:28
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim