• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

DTPLİ VEKİL KIŞANAK TBMM/DE SERT KONUŞTU

DTPLİ VEKİL KIŞANAK TBMM/DE SERT KONUŞTU
DTP Grup Başkanvekili Gülten Kışanak ın Meclis Genel Kurulu nda yaptığı konuşma sert tartışmalara neden oldu.

DTP Grup Başkanvekili Gülten Kışanak ın Meclis Genel Kurulu nda yaptığı konuşma sert tartışmalara neden oldu. "Bu saatten sonra bu ülkede dökülecek her damla kanın, yitirilecek her canın sorumlusu AK Parti hükümetidir" diyen Kışanak a tepki gösteren AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, "O otobüsteki çocuğu kim yaktı, ben mi yaktım?" diye bağırdı.

 ZAFER ÇAKMAK - ANKARA (İHA)

TBMM Genel Kurulu nda gergin dakikalar yaşandı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul da MHP nin grup önerisi üzerinde söz alan DTP Grup Başkanvekili Gülten Kışanak, son günlerde partisinin binalarına yapılan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Kışanak, DTP Genel Merkezi ile Ankara İl Başkanlığı ve Keçiören İlçe Başkanlığı binalarına yönelik saldırıların arkasında kimler olduğunu bildiklerini belirterek, saldırıları gerçekleştiren meczuplara, sarhoşlara bir
sözünün olmadığını, bunların arkasındaki güçlerin provokasyonuyla karşı karşıya olduklarını ifade etti. 

Saldırılardan AK Parti yi sorumlu tutan Kışanak, AK Parti nin ırkçılık yaptığını öne sürdü. Kışanak ın sözleri AK Parti milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı. AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Kışanak a, Irkçılık yapan sizsizin karşılığını verdi. Ayağa kalkarak Kışanak ın üstüne yürümek isteyen Daniş, milletvekili arkadaşları tarafından sakinleştirilerek Genel Kurul salonundan çıkartıldı. 

Tartışmanın ardından konuşmasına devam eden Kışanak, "Niye ırkçılık yapıyorsunuz? Şu hükümetten bir yetkili çıkıp bir saldırıyı kınadı mı? Bu ne biçim hükümet etmektir. Bu ne biçim iktidar anlayışıdır. Bu ne biçim demokrasi anlayışıdır. Bir haftadır halkımız sokaklarda linç ediliyor. Bir haftadır partimizin binaları yakılıp yıkılıyor. Bir tek kınama geldi mi? Ne yapmak istiyorsunuz bu ülkede?" diye konuştu. 

Kışanak, DTP nin kapatılma davasıyla ilgili de ilginç değerlendirmelerde bulundu. Kışanak, "Şunu da çok iyi biliyoruz. Partimize yönelik kapatma kararını AK Parti vermiştir. Anayasa Mahkemesi falan hikayedir. AK Parti hükümeti bu kararı verdi ve bu kararı Anayasa Mahkemesi nde meşruiyete kavuşturmaya çalışıyor. Sesimizi çıkarmıyoruz. AK Parti nin bütün yetkilileri, Anayasa Komisyonu sıfatını taşıyan kişi bile kapı kapı dolaşıp partimizin kapatılmasını meşru göstermeye çalışıyor. Buna ne hakkınız var.
Bugün diyorlar ki DTP yi kapatın, Kürtleri bizim tekelimize bırakın. Yağma yok AK Parti, yağma yok. Bu ülkede demokrasi ve özgürlük mücadelesinin motor gücüdür Kürtler. Bu ülkeye demokrasiyi de, barışı da getirebilecek güce ve iradeye sahiptir. Siz böyle DTP yi kapattırarak bölgenin oylarını çantada keklik zannetmeyin. İnanıyorum ki ilk seçimde AK Parti nin bölgedeki oyları büyük bir düşüşe geçecektir. Bunun hesabını seçimden sonra soracağız. Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz" dedi. 

Bu ülkede büyük acılar yaşandığını, büyük bedeller ödendiğini belirten Kışanak, bugün itibariyle Türkiye de Kürt sorununun barışçıl, demokratik yöntemlerle çözülmesinin zemininin, koşullarının ve muhataplarının bulunduğunu belirtti. 

Kışanak, "Ama siz bunu yapmaktan kaçınıyorsanız, hala çözümsüzlük ve çatışma siyasetinde ısrar ediyorsanız bunun vebali de sizin boynunuzdadır. Bu saatten sonra bu ülkede dökülecek her damla kanın, yitirilecek her canın sorumlusu AK Parti hükümetidir. Bunun sorumluluğunu bilmek lazım" ifadelerini kullandı. 

Kışanak ın sözleri Genel Kurul da tansiyonun bir kez daha yükselmesine neden oldu. AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Kışanak a Adam gibi konuş. Ülkeyi tehdit ediyorsun uyarısında bulundu. 

Kışanak ise Karayel e, "Ben adam gibi konuşuyorum sen de adam gibi dinle. Kes sesini. Yeter artık. Ülkeyi tehdit etmiyorum. Sana sorumluluklarını anlatıyorum. O koltukta oturmak için mi geldin buraya" karşılığını verdi. 

Bunun üzerine Karayel, Kışanak a, "O otobüsteki çocuğu kim yaktı, ben mi yaktım?" diyerek tepki gösterdi.
 
Kışanak ise şunları söyledi: 

"Ben onun için özür diledim, çık sen de özür dile. Tokat ta şehit olan askerlerden özür diliyorum, ben bu ülkeye barış getiremedim de. Bu basireti göster. Yapmayın bunu. Çözümsüzlükte, çatışmada ısrar ediyorsanız sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Sayın Başkan, öfkemi bağışlayın. Çok zor günlerden geçiyoruz. İki üç haftadır ülkemiz yangın yeri. Bir ülkede iki hafta içinde bin kişi gözaltına alınmışsa bu asayiş sorunu değil, siyasi ve sosyal bir sorundur. Bunu görmeyen bir anlayışla çözüm olmaz. Hükümeti ve Parlamento yu bir kez daha görevini yapmaya ve sorumluluğa davet ediyoruz." 

Kışanak ın kürsüden inmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Günay, hükümete sataşma olduğunu belirterek söz istedi. Kışanak ın konuşmasında DTP ile ilgili kapatma davasıyla AK Parti hükümeti arasında direkt bir bağlantı iddiası bulununca söz aldığını belirten Günay, bu iddianın en azından Anayasa yı, hukuk devleti işleyişini bilmemekten kaynaklandığını düşündüğünü belirtti. 

Günay, "Bu meseleyi çözmek istiyorsak, Türkiye de hukuk devleti kuralları egemen olsun istiyorsak, Türkiye de demokrasi işlerlik kazansın istiyorsak, Türkiye geçmişte yaşadığı acıları yeniden yaşamasın istiyorsak daha anlayışlı, dana kendimizi herkesin yerine koyarak, daha dikkatli ve özenli konuşmak zorundayız. Burası TBMM. Milletin iradesinin buradan başka tecelligahı yok. Her meseleyi burada tartışacağız. Her meseleyi burada sonuca vardıracağız. Bugün milletimiz için özel bir gün. Özel acılar yaşadığımız bir gün. Bir süredir barış, kardeşlik, dostluk çerçevesinde bir söylem sürdürmeye ve bunun olumlu sonuçlarını almaya çalışırken,
daha önceki yıllarda böyle söylemler dile getirildiğinde çeşitli tuzaklar kuranlar yine tuzaklarını kurdular. 7 tane çocuğumuzun bugün cenazesi kaldırılıyor. İstanbul dan Adıyaman a kadar. O acılı cenaze törenlerinden inanılmaz sağduyulu sesler yükselirken, TBMM den hala çatışmayı, tartışmayı, anlayışsızlığı körükleyici bir takım iddiaların buraya getirilmesi en azından bugün için çok büyük bir talihsizlik" şeklinde konuştu.
Türkiye demokrasisini kursun, sadece söylemde değil içten niyetle barış olsun isteniyorsa herkesin birbirine karşı anlayışlı ve tahammüllü olması gerektiğini ifade eden Günay, "Ben TBMM nin bütün üyelerinin derinde bir yerde bu vatanın birliğini, bütünlüğünü, bu milletin barışını, selametini istediğini varsayıyorum. O zaman herkes üslubuna dikkat etmeli. Çok önemli bir meselenin üzerinde yol almaya çalışıyoruz. İçtenlikle bunu istemeyen bir tek milletvekili var mıdır? Bence yoktur" değerlendirmesini
yaptı. 

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ise, kanı bozuk alçaklar tarafından şehit edilen askerlere rahmet dileyerek sözlerine başladı. Serdaroğlu, "AK Parti nin Amerikan patentli açılımının bizi getirdiği nokta burasıdır. Devri iktidarınızda terörle mücadele rafa kaldırılmış, çıkardığınız yasalarla güvenlik kuvvetlerimizin terörle mücadele gücü ellerinden alınmış ve azmi kırılmıştır. Büyük şehirlerin sokakları dahil olmak üzere terör Türkiye nin her tarafına yayılmıştır

Bu haber toplam 4267 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim