• BIST 10254.39
  • Altın 2398.482
  • Dolar 32.2398
  • Euro 34.6949
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Durankaya halkı göletini istiyor

Durankaya halkı göletini istiyor
Hakkari’nin Durankaya beldesi sakinleri, Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ancak halen yapılmayan sulama suyu göletinin büyütülerek bir an önce yapılmasını istiyor.

Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ancak halen yapılmayan sulama suyu göletinin büyütülerek bir an önce yapılmasını istiyor.
 

6 bin nüfuslu Durankaya beldesi sakinlerinin sulama suyu sıkıntısı çekmesi üzerine DSİ Van 17. Bölge Müdürlüğü tarafından Çaylıca Mahallesi üst tarafında bulunan Ğırana mevkiindeki dere yatağı üzerinde “Göl-Su-1 Projesi” adı altında bir gölet yapımını programına aldı. Ancak son yapılan fizibilite çalışmaları neticesinde yapılması düşünülen göletin maliyet açısından yüksek bir rakam çıkabileceği düşüncesiyle bunun çok daha küçüğü olan regülâtör biçiminde bir göletin yapılması belde sakinlerini üzdü.
Durankaya Belediye Başkanı Fatih Keskin, DSİ tarafından yapılacak olan gölet çok amaçlı olarak yapılmasını istedi.

Keskin, “DSİ Van 17. Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Göl-Su-1 Projesi’ kapsamında yerleşim alanları için bir sulama göleti yapılacaktı. Ancak regülâtör biçiminde sadece 60 hektarın sulanması düşünülürken, belde de 10 bin hektar sulamaya müstakil arazi bulunuyor.

DSİ tarafından düşünülen birçok arazi, regülâtör dışında kalacağı belirtiliyor. Bundan dolayı belde halkı büyük derecede mağdur kalacak. Devlet, halkının huzur ve refahını ve gelişmesi için hizmetin ekonomik boyutunu düşünmeden hizmet yapması gerekiyor. Yapılması düşünülen bu gölet 3 ayrı alana hizmet edecek.

Birincisi bölgede barajın güzergahı üzerinde bulunan 20 köyün enerji bölümünü karşılayabilecek bir hidroelektrik santralı yapılabilir. İkincisi bölgedeki orman yangınlarına müdahale edebilecek büyük bir su havzası yapılabilir. Üçüncüsü balık göleti olarak burada hizmet verebilir.

Yapılması düşünülen regülâtör biçimindeki göletin büyütülmesi için belde ihtiyar heyeti ve belediye başkanı olarak Sayın Başbakan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu' na sesleniyoruz.

Belde halkı yıllardan beridir devletin bize yüklemiş olduğu tüm sorumlulukları omuzlarımızda taşımasına, cefasını çekmemize rağmen bir türlü sefasını göremedik. Devlet pastasından hak ettiğimiz payımızı almak istiyoruz. Beldemizde çok amaçlı bir göletin yapılmasını istiyoruz” dedi. Hakkari (İHA)

durankaya-01.jpgdurnakaya-m.jpg

Bu haber toplam 4008 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim